Klaus Iohannis a convocat CSAT pe tema conflictului Rusia-Ucraina şi pentru eventuale măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sedinta CSAT FOTO Administratia Prezidentială
Sedinta CSAT FOTO Administratia Prezidentială

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat CSAT, a informat Administraţia Prezidenţială. Pe agenda şedinţei sunt incluse subiecte privind securitatea din Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, dar şi măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei. Anunţul vine în contextul în care Rusia cere retragerea NATO din România şi Bulgaria.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni”, arată un comuicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială. 

Potrivit sursei citate, „pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la:

-Situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO;

-Măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei”. 

Ministerul rus de Externe a publicat vineri pe site-ul său răspunsuri ale şefului diplomaţiei ruse la întrebările jurnaliştilor, reiterând poziţia Rusiei privind garanţiile de securitate cerute NATO şi precizând că acestea prevăd retragerea forţelor NATO din România şi Bulgaria.

Ulterior, secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat la Digi 24 că „este treaba NATO unde şi în ce configuraţie ne aşezăm prezenţa militară în ţările membre. Nu este problema Federaţiei Ruse. (...) Este anacronic şi o întoarcere în istorie ideea că poţi să ameninţi un stat independent şi suveran”, a punctat Mircea Geoană. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite