Klaus Iohannis a convocat o întâlnire cu autorităţile pentru a discuta despre PNRR: „Este o noutate pentru toată lumea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şeful statului a adăugat că va fi evaluată prima opinie a Comisiei Europene cu privire la PNRR şi vor fi discuţii despre îmbunătăţirea Planului.

Preşedintele a transmis că au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea Panului Naţional de Redresare şi Rezilienţă întrucât „este o noutate pentru toată lumea”. Iohannis a asigurat că autorităţile vor fi pregătite astfel încât proiectele să fie acceptate. 

„Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea. Nu a mai existat aşa ceva şi în acest sens au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea constă că se doresc reforme profunde, dar avem câţiva ani la dispoziţie. În mod normal reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează pe 3 - 4 ani. Însă vom fi pregătiţi astfel încât proiectele să fie acceptate.

Nu doar România e în această situaţie, toţi sunt. Am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua primul feedback al Comisiei. Vom îmbunătăţi planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu planul îmbunătăţit. Avem şansa să facem investiţii care până acum tot din lipsa de bani nu s-au realizat. Eu sunt foarte hotărât ca împreună cu Guvernul să ducem lucrurile în zona de succes”, a declarat Klaus Iohannis, la vizita în Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia Zilei Pământului.

Dan Barna a anunţat că unele domenii propuse de autorităţile române pentru finanţarea prin PNRR au fost acceptate de Comisia Europeană, însă altele nu se încadrează în planul de redresare de după pandemia de Covid-19. Printre acestea se află domeniul „irigaţii”. Vicepremierul a transmis că statul român încă discută cu oficialii europeni despre componenta „infrastructură”, care este una dintre cele mai importante pentru ţara noastră.

 Acesta a menţionat că nu au fost „eliminate complet” propunerile privind alocările financiare pentru realizarea sistemelor de irigaţii în România, însă Comisia Europeană a comunicat deja că nu va accepta propunerile aşa cum au fost ele formulate de autorităţile române. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite