Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Iohannis, laude infinite pentru PNL: Sunteţi cel mai mare partid. Scor istoric. Epoca PSD s-a încheiat

23
28 Sep 2020 13:48:10
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO Facebook/Klaus Iohannis
FOTO Facebook/Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut luni o conferinţă de presă în care a aplaudat mobilizarea autorităţilor la organizarea alegerilor locale în contextul pandemiei de COVID-19 şi a venit cu laude pentru scorul obţinut de PNL în ţară. De cealaltă parte, acesta susţine că „epoca PSD s-a încheiat”, explicând că social-democraţii au obţinut „unul din cele mai slabe rezultate”.

 

Discursul integral al preşedintelui:

„Ieri au avut loc alegerile locale în România în condiţii cu totul speciale, generate de epidemia de COVID-19. Vreau să subliniez, de la bun început, că ceea ce am văzut pe tot parcursul zilei de duminică în majoritatea covârşitoare a secţiilor de vot a reprezentat o mobilizare exemplară. Felicit autorităţile implicate şi pe toţi membrii birourilor electorale care au făcut posibil ca alegătorii să-şi exprime opţiunile în condiţii de maximă siguranţă.
Procesul de vot s-a desfăşurat fără probleme majore şi avem, iată, un nou exemplu că, atunci când autorităţile acţionează cu răspundere, rezultatele se văd.

Le mulţumesc în mod special tuturor cetăţenilor care au mers ieri la urne! Contribuţia voastră, dragi români, face ca România să fie o democraţie vie şi puternică. Am avut o prezenţă bună la vot, cu atât mai mult cu cât, repet, ne aflăm într-o criză sanitară. Aceasta arată că societatea românească acţionează cu maturitate şi înţelepciune. Implicarea fiecăruia dintre noi în momentele de decizie majoră privind viitorul nostru este cea care va transforma România în ţara pe care ne-o dorim. Aşadar, în urma scrutinului pentru locale, victoria aparţine în primul rând democraţiei româneşti.

Totodată, a fost şi o victorie majoră a dreptei din România. S-a conturat astfel o nouă realitate politică, cea în care PNL şi USR devin forţele schimbării în bine, iar Partidul Social Democrat trece în opoziţie, cu unul dintre cele mai slabe rezultate. Este un val care a început la referendumul pe justiţie pe care l-am convocat anul trecut, care a continuat cu căderea guvernului PSD şi apoi cu votul de la alegerile prezidenţiale.

Pentru Partidul Naţional Liberal, este un scor istoric, cea mai bună performanţă electorală din ultimii 30 de ani. Felicitări, sunteţi astăzi cel mai mare partid din România, v-aţi câştigat credibilitatea prin muncă şi prin responsabilitatea cu care v-aţi asumat gestionarea celei mai grele crize pe care o traversează România. Votul pe care vi l-au dat ieri românii arată şi că administraţiile liberale de succes sunt exemple pe care oamenii le doresc preluate în cât mai multe localităţi.

Pentru USR-PLUS, o formaţiune tânără, la început de drum, este de asemenea un scor foarte bun. Felicitări, aţi dovedit că perseverenţa şi proiectele bine pregătite vă pot consolida ca partid şi vă pot asigura un loc important pe scena politică.

Votul de ieri a fost unul pentru seriozitate în viaţa publică, pentru politicieni maturi şi administratori competenţi. Este, de asemenea, şi un semnal clar transmis de cetăţeni că doar prin colaborarea şi pe viitor a formaţiunilor de dreapta, România are şansa să se modernizeze şi să se dezvolte.

Românii au votat pentru o direcţie nouă, a bunului simţ, a respectului faţă de cetăţean, a democraţiei. Oamenii îşi doresc comunităţi administrate de lideri competenţi, care îşi ţin promisiunile şi îşi asumă răspunderea oricât de dificil ar fi, indiferent de circumstanţe.  

Administraţia publică locală trebuie reconstruită pe o serie de piloni fundamentali, precum transparenţă, integritate, profesionalism, toate puse în slujba unui principiu esenţial – interesul public. Românii au arătat că sunt din ce în ce mai implicaţi în viaţa comunităţilor şi mai interesaţi să ia parte la procesul decizional. Mă bucură foarte mult participarea în număr mare a tinerilor la acest scrutin şi interesul crescut pe care l-au arătat pentru alegeri. Indiferent de culoarea politică, cei care au câştigat încrederea alegătorilor sunt obligaţi să livreze ceea ce se aşteaptă de la ei, şi anume, o administraţie publică locală eficientă, performantă, care să garanteze şi să ofere prosperitate.

Votul de ieri a reprezentat, totodată, şi un vot de blam la adresa minciunii, dezinformării, stagnării şi incompetenţei ridicate timp de decenii la nivelul de politici de stat de către PSD, care a pierdut ieri inclusiv acolo unde mulţi baroni pesedişti se credeau invincibili. Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitiv. Victoria dreptei la alegerile locale este una deosebit de importantă, fără precedent, dar este doar o victorie de etapă. Încurajez partidele democratice să continue dialogul, pentru a oferi românilor încredere în perspectiva unei echipe de guvernare solide, responsabile, cu soluţii pentru dezvoltarea României.

Dragi români, mai avem un pas pentru a încheia acest val de schimbare. Victoria de la locale trebuie confirmată la alegerile din decembrie, când majoritatea toxică ce a acaparat Parlamentul va putea fi oprită prin votul cetăţenilor să mai producă daune ireparabile. Doar în acel moment vom avea toate premisele care să permită României să se modernizeze cu adevărat.

Avem mare nevoie de o nouă majoritate credibilă, care să impună rapid reformele legislative atât de aşteptate şi de necesare. Printre acestea se numără şi modificarea legii care să asigure din nou alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este un pas esenţial pentru a garanta în perspectiva alegerilor din următorul ciclu electoral o mai mare legitimitate celor care vor administra oraşele timp de 4 ani.

Îi felicit pe toţi cei care au câştigat mandate la alegerile de ieri, dar îi avertizez că nu vor avea deloc o misiune uşoară pentru că aşteptările oamenilor sunt foarte mari. Îi îndemn, aşadar, să îşi onoreze toate promisiunile cu onestitate şi responsabilitate pentru a demonstra că se află  în mod real în slujba celor care le-au încredinţat destinele comunităţilor în care trăiesc. 

În încheiere, fac totodată un apel către autorităţile locale să organizeze tranziţia de putere la nivelul administraţiilor cât mai rapid şi fluent. Ne aflăm în plină criză sanitară provocată de pandemia de COVID-19 şi de implicarea tuturor factorilor - centrali şi locali - depinde modul în care reuşim să gestionăm această situaţie complicată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Adrian Foangǎ
28.09.2020, 18:22:40

PNL urmeaza la rand dupa PSD. Trebuie scapat si de partidul asta girat de Iohannis. SUnt la fel ca aia de la ciuma rosie, acelasi aluat.

+2 (16 voturi)
Augustin Man
28.09.2020, 18:30:08

Imi pare rau, dar Johannis nu are dreptate: PNL si toti cei care se vor alia cu el, vor fi cu adevarat victoriosi daca inlatura PSD de la majoritatea parlamentara! S-ar putea ajunge la asta, cu o participare de numai 50% la votul din decembrie. Altfel, cu parlament rosu si CCR rosie, PSD va conduce tara spre ruina, ca si acum.

+3 (13 voturi)
Stefan din Nord
28.09.2020, 18:32:07

Mai urmeaza sa confirmati pe 6 dec Sau poate prin martie daca jumatate dintre romani vor fi virusati la iarna .

-3 (7 voturi)
m lupascu
28.09.2020, 18:33:29

- usl la putere in al doilea parlament 300 ilegitim - unde este suveranitatea poporului inscrisa in constitutie - si urmeaza al treilea ilegitim

0 (4 voturi)
Tomescu Tom
28.09.2020, 18:35:03

În nici un caz nu mi-ar place , ca după un regim profund mafiotizat .. să urmeze altul identic ca mod funcționare , sau mai rău ... și bineînțeles ..cu alt nume ... Fiindcă au și cei de la PNL ..o droaie de lepădături .. o armată de sinecuriști, cumetri, prieteni, amante, obligații , interese care mai de care mai diversificate ..Pe care abia așteaptă să le promoveze în locul cadrelor psd-iste ! Chiar nu vreau să schimb niște mafioți ..cu alți mafioți ... Ar fi ca și cum am schimba lenjeria intimă, purtată săptămâna asta.. cu cea purtată săptămâna trecută .. :)))) Bleahh....

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările