Iohannis, atac neaşteptat: i-a cerut demisia şefului DIICOT pentru ancheta din cazul Caracal. Bănilă a fost propus de Tudorel Toader şi numit de Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency
FOTO presidency

În afara atacului tradiţional la guvernarea PSD, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut, în mod surprinzător, demisia şefului DIICOT Felix Bănilă, ca urmare a problemelor din ancheta anchetei cazului Caracal. În 2018, Felix Bănilă a fost propus la şefia DIICOT de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader. Klaus Iohannis a acceptat atunci propunerea PSD.

Klaus Iohannis: „Nu mă voi referi în această seară la marile rateuri pesediste din ultima vreme şi nici la încercările disperate ale PSD-ului de a se agăţa de putere. Mă voi referi la altă problemă foarte gravă.

Au trecut deja două luni de la tragedia îngrozitoare de la Caracal care a zguduit România. Atunci am convocat imediat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, am indicat în mod explicit care sunt măsurile urgente care trebuie luate de Guvern şi am cerut, în mod repetat, acţiuni clare. Totodată, am tras repetate semnale de alarmă către toţi cei care conduc instituţiile statului că au obligaţia să îşi exercite cu maximă responsabilitate misiunea de a proteja cetăţenii ţării noastre.

În condiţiile în care oamenii au aşteptarea legitimă de a fi apăraţi, este revoltător modul în care, în ultima săptămână, unele instituţii publice au reacţionat atât în ceea ce priveşte ancheta de la Caracal, cât şi în ceea ce priveşte ancheta legată de cumplitul caz din Dâmboviţa.

În ambele cazuri, am văzut reacţii întârziate, gesturi publice de-a dreptul scandaloase care denotă lipsa de preocupare pentru victime şi pentru familiile victimelor. Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de „aşa nu!”. Este extrem de grav că cei care conduc instituţii ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potenţialii infractori sunt trataţi cu blândeţe, cu mănuşi, iar victimele sunt tratate cu duritate şi cu agresivitate.

Această situaţie este generată, în primul rând, trebuie să fie foarte clar, de eşecul guvernării incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca prioritate salvarea infractorilor, ignorând efectele asupra oamenilor cinstiţi şi corecţi din ţara noastră. Pentru toate aceste greşeli majore, PSD va plăti politic, vă promit acest lucru! Pesediştii vor plăti la vot şi vor rămâne în istorie drept guvernarea care a protejat penalii şi infractorii, o guvernare catastrofală, o guvernare eşuată.

Dar astăzi nu mă refer doar la Guvern. Mă refer şi la conducerea DIICOT, instituţie a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism şi credibilitate. Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfăşurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni şi să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorităţi, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste.

Aşadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror şef la DIICOT, să îşi înainteze imediat demisia din funcţia de procuror şef al DIICOT. Este imperativ ca greşelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate şi este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituţie.

De asemenea, îi reamintesc Prim-ministrului că sarcina sa principală este aceea de a guverna şi de a rezolva problemele curente, executive, imediate şi nu de a întreprinde turnee electorale externe care nu aduc niciun beneficiu României sau, ca să fiu mai clar, care nu aduc absolut nimic.

Sigur, acest Guvern incompetent şi-a pierdut majoritatea parlamentară si nu ştie dacă se mai poate baza pe sprijin în Parlament. Soluţia firească ar fi aceea a demisiei unui astfel de Guvern-dezastru, care şi-a pierdut orice fel de legitimitate. Dar acest Guvern n-a găsit de cuviinţă să se retragă nici măcar după referendumul din 26 mai când 6,5 milioane de români i-au spus clar şi fără echivoc că duce ţara într-o direcţie greşită. Deci nu ne putem aştepta la gesturi de responsabilitate din partea PSD.

În acelaşi timp, funcţionarea instituţiilor nu trebuie să mai fie afectată de lipsa de competenţă a celor care le conduc în prezent. Am ajuns în această situaţie pentru că pesediştii au înlocuit profesioniştii cu incompetenţi şi tot felul de neaveniţi în poziţii de decizie. Instituţii fundamentale ale statului au grave probleme de credibilitate din cauza politizării excesive. Eu vreau să transmit românilor că statul are în rândurile sale nenumăraţi profesionişti şi oameni dedicaţi misiunii lor publice. Iar procesul de reconstrucţie a statului trebuie să înceapă, obligatoriu, cu repunerea pe baze corecte a administraţiei şi aceasta nu poate fi făcută decât de un nou guvern, care să îşi asume în mod clar o astfel de prioritate. Abia aştept să treacă moţiunea”, a declarat preşedintele.

Luni seară, premierul Viorica Dăncilă l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis despre care spune că „calcă în picioare” Constituţia şi că „blochează activitatea Guvernului. Aceasta a dat apoi vina pe şeful statului pentru eşecul Rovanei Plumb de la Bruxelles şi ironizează vizita acestuia din SUA. „Spre deosebire de domnii Iohannis şi Barna, eu m-am dus în SUA nu să fac poze sau să lansez cărţi. Eu am avut o vizită de lucru, nu o deplsare de campanie.Nu m-am dus în SUA pentru poze sau şepci”, a declarat Dăncilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite