VIDEO Klaus Iohannis: A fost evitată o criză sanitară de proporţii. Fac apel la Parlament să adopte cadrul legal privind pandemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un bilanţ al măsurilor luate de autorităţi în starea de urgenţă şi cere Parlamentului să adopte legile necesare pentru a putea fi aplicată carantina şi izolarea.

Klaus Iohannis: Am transmis azi Parlamentului, informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriul României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie. Documentul prezintă sintetic acţiunile  şi iniţiativele din starea de urgenţă. Totodată, documentul propune măsuri care să îmbunătăţească în viitor capacitatea de răspuns a statului. Pandemia a cerut acţiuni rapide. Ne aflăm azi la aproape jumătate de an când OMS recunoştea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus. 

Noul coronavirus a schimbat radical vieţile tuturor şi a pus la încercare sistemele de sănătate şi economice. realitatea ne arată că pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme. România a acţionat la timp şi eficient. 

Unica raţiune a măsurilor restrictive a fost evitarea unui scenariu negru, un scenariu inevitabil, în condiţiile în care România nu avea stocuri de echipamente. Noi am avut cea mai numeroasă diasporă din Europă. Revenirea unui număpr important de cetăţeni a reprezentat una din cele mai mari provocări pentru autorităţile române. A fost nevoie de o intervenţie rapidă şi coordonată a autorităţilor. Am văzut carenţe majore, în special în domeniul medical unde am văzut că nu era echipament medical. pandemia a scos la iveală fragilităţi sistemice: o economie dezechilibrată, productivitate scăzută etc. 

Diletantismul şi lipsa de responsabilitate a guvernărilor anterioare a afectat sistemul. În pofida acestor condiţii, instituţiile au reuşit prin implementarea unor măsuri dure să diminueze efectele epidemiei. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul personalului medical. A fost evitată o criză sanitară de proporţii. 

Răspunsul cetăţenilor a fost unul covârşitor pozitiv. Românii au dovedit că au înţeles gravitatea situaţiei. Sectorul neguvernamental s-a alăturat statului.  

Trebuie accelerată reformarea publică. O parte importantă a informării trimise Parlamentului are un set de măsuri care să fie valorificate în următoarele experienţe. Ţin să menţionez una din marile probleme, anume lipsa unei legislaţii coerente şi bine gândite. Am fost nevoiţi să gestionăm pandemia cu legi slab croite.  Întreg cadrul normativ al măsurilor excepţionale trebuie regândit. Prin Constituţie în situaţii de criză sanitară statul trebuie să ia măsuri pentru sănătatea publică. 

Fac un apel la colaborare loială între instituţiile statului. Nu e momentul disputelor politice şi al orgoliilor. În momente de cumpănă politicienii trebuie să fie la înălţimea funcţiilor deţinute. România şi românii au nevoie nu doar de verva discursurilor politice, ci de argumente raţionale. E nevoie ca împreună, uniţi, autorităţi, politicieni, jurnalişti, să transmitem un mesaj unitar. Virusul e real, nu are culoare politică. 

Fac apel la Parlament să adopte urgent cadrul legal de care e nevoie. Am intrat de o jumătate de an într-o perioadă cu incertitudini. 

Suntem o naţiune puternică şi putem trece cu bine şi peste această perioadă!

***

Ieri, preşedintele a afirmat că nu exclude revenirea la starea de urgenţă dacă numărul infectărilor va scăpa de sub control.

Este o zi tristă: avem un număr record de persoane pozitive cu COVID, peste 550.  Dragi români, suntem iată deja din martie în plină epidemie, în plină pandemie. Până acum câteva săptămâni, lucurile au mers destul de bine. Am trecut prin starea de urgenţă, unde s-au luat măsuri dure. Este a doua lună de stare de alertă şi lucrurile din păcate nu au evoluat aşa cum ne-am fi dorit cu toţii”, a precizat ieri Klaus Iohannis.

În paralel cu declaraţia de azi a preşedintelui vor avea loc şi dezbaterile în Parlament pe legea Guvernului privind carantina şi izolarea. Legea a fost modificată în Comisia Juridică, după o dezbatere organizată de PSD la care au fost invitate mai multe ONG-uri care promovează teorii ale conspiraţiei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite