Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Klaus Iohannis: A fost evitată o criză sanitară de proporţii. Fac apel la Parlament să adopte cadrul legal privind pandemia

47
9 Jul 2020 11:01:17
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un bilanţ al măsurilor luate de autorităţi în starea de urgenţă şi cere Parlamentului să adopte legile necesare pentru a putea fi aplicată carantina şi izolarea.

Klaus Iohannis: Am transmis azi Parlamentului, informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriul României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie. Documentul prezintă sintetic acţiunile  şi iniţiativele din starea de urgenţă. Totodată, documentul propune măsuri care să îmbunătăţească în viitor capacitatea de răspuns a statului. Pandemia a cerut acţiuni rapide. Ne aflăm azi la aproape jumătate de an când OMS recunoştea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus. 

Noul coronavirus a schimbat radical vieţile tuturor şi a pus la încercare sistemele de sănătate şi economice. realitatea ne arată că pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme. România a acţionat la timp şi eficient. 
 
Unica raţiune a măsurilor restrictive a fost evitarea unui scenariu negru, un scenariu inevitabil, în condiţiile în care România nu avea stocuri de echipamente. Noi am avut cea mai numeroasă diasporă din Europă. Revenirea unui număpr important de cetăţeni a reprezentat una din cele mai mari provocări pentru autorităţile române. A fost nevoie de o intervenţie rapidă şi coordonată a autorităţilor. Am văzut carenţe majore, în special în domeniul medical unde am văzut că nu era echipament medical. pandemia a scos la iveală fragilităţi sistemice: o economie dezechilibrată, productivitate scăzută etc. 
 
Diletantismul şi lipsa de responsabilitate a guvernărilor anterioare a afectat sistemul. În pofida acestor condiţii, instituţiile au reuşit prin implementarea unor măsuri dure să diminueze efectele epidemiei. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul personalului medical. A fost evitată o criză sanitară de proporţii. 
 
Răspunsul cetăţenilor a fost unul covârşitor pozitiv. Românii au dovedit că au înţeles gravitatea situaţiei. Sectorul neguvernamental s-a alăturat statului.  

Trebuie accelerată reformarea publică. O parte importantă a informării trimise Parlamentului are un set de măsuri care să fie valorificate în următoarele experienţe. Ţin să menţionez una din marile probleme, anume lipsa unei legislaţii coerente şi bine gândite. Am fost nevoiţi să gestionăm pandemia cu legi slab croite.  Întreg cadrul normativ al măsurilor excepţionale trebuie regândit. Prin Constituţie în situaţii de criză sanitară statul trebuie să ia măsuri pentru sănătatea publică. 

Fac un apel la colaborare loială între instituţiile statului. Nu e momentul disputelor politice şi al orgoliilor. În momente de cumpănă politicienii trebuie să fie la înălţimea funcţiilor deţinute. România şi românii au nevoie nu doar de verva discursurilor politice, ci de argumente raţionale. E nevoie ca împreună, uniţi, autorităţi, politicieni, jurnalişti, să transmitem un mesaj unitar. Virusul e real, nu are culoare politică. 
Fac apel la Parlament să adopte urgent cadrul legal de care e nevoie. Am intrat de o jumătate de an într-o perioadă cu incertitudini. 

Suntem o naţiune puternică şi putem trece cu bine şi peste această perioadă!

***

Ieri, preşedintele a afirmat că nu exclude revenirea la starea de urgenţă dacă numărul infectărilor va scăpa de sub control.

Este o zi tristă: avem un număr record de persoane pozitive cu COVID, peste 550.  Dragi români, suntem iată deja din martie în plină epidemie, în plină pandemie. Până acum câteva săptămâni, lucurile au mers destul de bine. Am trecut prin starea de urgenţă, unde s-au luat măsuri dure. Este a doua lună de stare de alertă şi lucrurile din păcate nu au evoluat aşa cum ne-am fi dorit cu toţii”, a precizat ieri Klaus Iohannis.

În paralel cu declaraţia de azi a preşedintelui vor avea loc şi dezbaterile în Parlament pe legea Guvernului privind carantina şi izolarea. Legea a fost modificată în Comisia Juridică, după o dezbatere organizată de PSD la care au fost invitate mai multe ONG-uri care promovează teorii ale conspiraţiei. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

Oscar La Fontaine
9.07.2020, 13:19:34

CINE LE-A DAT DRUMUL ȘPARANGHELIȘTILOR SĂ PLECE DIN CARANTINĂ??? 115.000.000 de măști trebuie vândute, scandalul Unifarm trebuie înăbușit. 614 din câte teste? Raportat la numărul de teste, rata îmbolnăvirilor a scăzut de patru ori față de vârful din aprilie. Guvernanții fac testări la greu ca să le iasă numere mari, ne fac de râs în toată Europa, au mituit presa cu 40 de milioane de euro. Epidemia e o mare minciună exploatată comercial și politic. Cum pot fi verificate cifrele date de guvern? Guvernul nu minte niciodată?

-5 (13 voturi)
m wakki
9.07.2020, 13:35:33

sunt 30 de mii care au plecat din carantină aici în România și acum se plimbă bine mersi CCR al PSD zice că e neconstituțional să îi oprești în vreun fel, deci în continuare nu se poate face NIMIC când ai să ajungi la ATI cu un tub în gură, atunci să le mulțumești stăpânilor

+5 (11 voturi)
Pontus Euxinus
9.07.2020, 13:46:57

m wakki daca , este neconstitutional si antidemocratic sa inchzi oamenii in case, sa-i lasi sa iasa doar cateva ore ca sa cumpere ceva de mancare, sa le desenezi sageti pe strada si magazine pe unde au voie sa calce, ca la niste copii retardati, sa va bateti joc de pensionari, este anti democratic si illegal. Ciuma rosie si ciuma galbena , sunt ciuma politica instalata in 90 dupa ce l-au casapit pe ceasca. Au murit atunci oameni, copii , pt libertate si democratie, ca apoi voi sa calcati in picioare constitutia si legile democratice, nu-i asa ? neamtul poate sa plece frumos in tara lui, la stapanul lui ,coana merkel ,ca de acolo primeste ordine cum sa guverneze in Romania.

-6 (10 voturi)
LazyBear
9.07.2020, 13:31:08

Mulțumim PSD, CCR, ALDE, coana Weber și lui Ponta ! Națiunea vă va fi recunoscătoare pentru binefacerea asta pe care ne-ați facut-o. Mai întâi ați luat apărarea hoților, acum ne și îmbolnăviți / ucideți.

+6 (12 voturi)
m wakki
9.07.2020, 13:32:51

mulțumim PSD, mulțumim CCR al PSD puteți să raportați la mascva o mare realizare

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (47)