VIDEO Iohannis, despre cererea de revocare a şefei DNA: „O susţin pe Kovesi. Ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nici el nu a văzut raportul prin care ministrul Justiţiei cere revocarea şefei DNA. „O susţin pe doamna Kovesi, susţin activitatea DNA. Ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia”, a spus vineri Iohannis. Mai mult, şeful statului l-a criticat pe ministrul Justiţiei, subliniind că demersul acestuia nu va duce la „îmbunătăţirea situaţiei României“.

UPDATE Comisia Europenă a avut o reacţie la evenimentele legate de cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.  „Comisia urmăreşte ultimele evenimente cu atenţie şi cu îngrijorare. Independenţa sistemului de justiţie din România şi capacitatea lui de a combate corupţia în mod eficient sunt esenţiale pentru o România puternică în UE, aşa cum au reamintit preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei în declaraţia lor comună luna trecută. Comisia va urmări cu atenţie evenimentele şi procedurile aflate în derulare împotriva şefei DNA.

În precedentele rapoarte în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, faptul că DNA a funcţionat eficient a fost considerat drept un semn al sustenabilităţii luptei anticorupţie în România. Comisia a semnalat că ar putea reevalua concluziile raportului MCV, dacă presiunile la adresa justiţiei vor afecta lupta anticorupţie", anunţă Comisia Europeană într-un răspuns oferit Realitatea TV.


Cât priveşte decizia pe care o va lua preşedintele, acesta a spus că este o procedură care va mai dura. „Nu am văzut raportul. Nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru însă prestaţia pe care a avut aseară nu mi-a plăcut. Ce ne-a prezentat domnul ministru a fost lipsit de temeinicie. Ce am auzit aseara nu a fost de natura sa-mi schimbe opinia”, a spus preşedintele.

„Legea prevede destul de detaliat ce anume se urmăreşte când se întocmeşte un astfel de raport. Mult promisul raport nu a aparut pe site-ul ministerului, nu a apărut la Administraţia Prezidenţială (...) când îl vom avea, vom incerca sa-l desluşim”, a mai completat Iohannis.

Critici la adresa raportului lui Tudorel Toader

Şeful statului a continuat printr-o printr-o critică la adresa lui Tudorel Toader, susţinând că demersul acestuia nu va îmbunătăţi situaţia României. „Dacă legea spune că preşedintele revocă, doar preşedintele poate să hotărască acest lucru. Avem la Administraţia Prezidenţială foarte buni profesionişti şi vor face o analiză foarte serioasă. Nu am văzut nici un raport şi mi-e greu să fac o evaluare. Va mai dura până voi lua o decizie. Acest demers al ministrului Tudorel Toader nu va duce la o îmbuntăţire a situaţiei României," a mai spus Klaus Iohannis. 

Preşedinţia a ieşit cu o poziţie oficială în ceea ce priveşte decizia lui Tudorel Toader şi joi seară. Administraţia Prezidenţială susţine că raportul citit de Tudorel Toader este „lipsit de claritate“şi diferă de analiza preşedintelui Iohannis. „

„Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA şi având în vedere că evaluarea activităţii DNA şi a conducerii acestei instituţii de către Preşedintele României diferă de cea a Ministrului Justiţiei, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administraţiei Prezidenţiale de către departamentele de specialitate“, preciza un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

Pe aceeaşi temă:

Alina Mungiu: Mie mi se pare bine făcut raportul lui Tudorel Toader. România nu e Polonia

Petiţie online pentru susţinerea şefei DNA, semnată de aproape 8.000 de persoane: Domnule Iohannis, nu cedaţi presiunilor

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi: Răspund, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei

Presa internaţională relatează despre anunţul lui Tudorel Toader de a o revoca pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi

Revocarea şefei DNA: Capcana în care s-a trezit Iohannis. Cum va juca Dragnea

Codrin Ştefănescu, despre revocarea lui Kovesi: În sfârşit cineva a rupt pisica. Este cutremurător ce scrie în raportul prezentat de Toader

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite