Klaus Iohannis: E necesară consolidarea capacităţii de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, necesitatea consolidării capacităţii de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă, cu ocazia semnării unui acord între România şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Administraţia Prezidenţială a transmis printr-un comunicat că preşedintele Klaus Iohannis a participat marţi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, la Ceremonia de semnare a Acordului de Colaborare Bienală între Organizaţia Mondială a Sănătăţii - Biroul Regional pentru Europa şi Ministerul Sănătăţii din România, evenimentul desfăşurându-se prin videoconferinţă, la Palatul Cotroceni.

Semnarea acestui acord, pentru perioada 2020-2021, întăreşte colaborarea dintre ţara noastră şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, precizează sursa citată.

Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată marcării activităţii asistentelor medicale şi a moaşelor. Preşedintele României a subliniat că, în contextul actual, personalul medical se află în prima linie a luptei împotriva răspândirii pandemiei, protejarea sa fiind prioritară, şi a reluat apelul la responsabilitate către cetăţeni, menţionând, totodată, că respectarea cu stricteţe a măsurilor impuse de autorităţi înlesneşte munca personalului medical, astfel încât să ofere asistenţă celor care au reală nevoie de îngrijire.

“Preşedintele Klaus Iohannis a punctat necesitatea consolidării capacităţii de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă, aşa cum este această pandemie, făcând un apel la cei responsabili ca, după ce vom depăşi această criză, conţinutul acordului să fie valorificat în procesul de regândire a sistemului de sănătate şi din această perspectivă”, precizează comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Directorul Regional al Biroului Regional OMS pentru Europa, Dr. Hans Kluge, a prezentat situaţia răspândirii pandemiei de COVID-19 la nivel european şi rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în acest context.

“De asemenea, el a felicitat România pentru măsurile cuprinzătoare luate pentru a gestiona situaţia de urgenţă şi pentru abordarea integrată la nivelul guvernului şi al societăţii. Directorul regional a menţionat că România a ales calea potrivită identificând şi izolând cazurile suspecte, testând şi monitorizând contactele şi punând în carantină toţi contacţii persoanelor bolnave. Dr. Kluge a subliniat faptul că medicii şi cadrele medicale sunt eroii în lupta împotriva virusului, iar siguranţa şi starea lor de bine trebuie să fie prioritatea noastră”, se menţionează în comunicat.

La finalul videoconferinţei, preşedintele României a avut o întâlnire de lucru cu Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şefa biroului pentru România al OMS, Miljana Grbic, şi cu profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în consiliul executiv al OMS. Experţii au prezentat modelul epidemiologic al infecţiei cu noul coronavirus în ţara noastră, subliniind eficacitatea măsurilor luate de autorităţi până la acest moment în combaterea crizei sanitare. Totodată, a fost evidenţiată necesitatea continuării menţinerii măsurilor restrictive, în consens cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat rolul esenţial al colaborării cu experţii din domeniu în stabilirea strategiilor de luptă împotriva pandemiei la nivel naţional, precum şi necesitatea cooperării şi solidarităţii internaţionale în combaterea acestei pandemii, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite