Klaus Iohannis îi ironizează pe PSD-işi în răspunsul către CCR folosindu-se de definiţii din DEX: Nu au putut spune care e blocajul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri către Curtea Constituţională o scrisoare în care explică punctul de vedere al Administraţiei Prezideţiale în privinţa conflictului de juridic semnalat de preşedinţii celor două camere, Marcel Ciolacu respectiv Titus Corlăţean. Social-democraţii reclamă că şeful Statului a creat un blocaj instituţional şi că prin numirea lui Ludovic Orban în funcţia de premier ar încălca Constituţia.

Preşedintele arată în scrisoare că din sesizarea PSD lipsesc tocmai argumentele unui conflict instituţional, pentru că social democraţii „nu au putut identifica” elementele unui blocaj, motiv pentru care sesizarea Curţii este inadmisibilă. În legătură cu blocajul instituţional, preşedintele foloseşte în document citate din DEX în care arată ce înseamnă cuvântul „a bloca”.

Şeful Statului afirmă că atributul desemnării unei persoane pentru funcţia de premier îi aparţine exclusiv atunci când nu există o majoritate parlamentară. Acesta mai aminteşte de desemnările unor premieri PSD, desemnări făcute în contextul în care PSD şi ALDE aveau majoritate în legislativ.

De asemenea, potrivit Digi24, preşedintele precizează că argumentul folosit de PSD, conform căruia un premier demis prin moţiune nu mai poate fi propus din nou, reprezintă o decădere din drepturi care nu este prevăzută de Constituţie.

„Preşedintele României a desemnat pentru funcţia de prim-ministru una dintre cele trei persoane propuse de către partidele şi formaţiunile politice participante la consultări. Nefiind în situaţia unei majorităţi absolute deţinute în Parlament de un partid, în urma consultărilor, Preşedintele României a  desemnat candidatul propus de Partidul Naţional Liberal (PNL).”

Sesizarea lui Marcel Ciolacu, pur politică: „cererea apare ca o expresie a nemulţumirii de natură pur politică a unui partid politic participant la consultări, al cărui exponent este autorul sesizării, şi nu ca o expresie a unei imposibilităţi de funcţionare instituţională”.

Preşedintele arată către DEX

Klaus Iohannis se foloseşte de DEX pentru a explica că nu există un blocaj instituţional.

„Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române prin «a bloca» se înţelege «a nu mai funcţiona sau a face să nu mai funcţioneze». Or, prin emiterea decretului de desemnare a unui candidat la funcţia de prim-ministru, Parlamentul României nu este împiedicat în exercitarea vreuneia dintre atribuţiile sale, ci dimpotrivă, ca efect al acestei desemnări, se deschide procedura învestirii Guvernului, în cadrul căreia poate fi exercitat dreptul exclusiv al senatorilor şi deputaţilor de a decide asupra acordării încrederii viitorului Guvern”.

Din moment ce Parlamentul a stabilit deja data la care vor fi audiaţi miniştri precum şi data la care va fi dat votul de învestitură, nu există un blocaj instituţional, mai susţine preşedintele.

Klaus Iohannis precizează că desemnarea premierului este atribuţia „proprie şi exclusivă, nepartajată cu vreo autoritate publică, atribuţie ce reflectă raporturile dintre autorităţile publice specifice unui regim semiprezidenţial, astfel cum au fost stabilite prin Constituţie”, atunci când nu există o majoritate parlamentară.

Preşedintele explică, în punctul de vedere trimis Curţii, că atunci când a existat o majoritate parlamentară în jurul PSD care a propus un premier, el a desemnat persoana respectivă.

„Câtă vreme a existat o coaliţie majoritară în Parlament, Preşedintele a desemnat un candidat din partea acesteia (guvernele Grindeanu, Tudose, Dăncilă).”

Preşedintele susţine că PSD nu poate invoca motivul demiterii prin moţiune de cenzură, ca o interticţie ulterioară pentru desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier.

„O interpretare contrară ar însemna că un prim-ministru ce a condus un Guvern demis printr-o moţiune de cenzură ar dobândi decăderea/interdicţia perpetuă de a mai fi propus drept candidat pentru funcţia de prim-ministru”, se mai arată în punctul de vedere trimis CCR.
Klaus Iohannis susţine că PSD şi Pro România nu au majoritate parlamentară pentru a propune un premier

„PSD şi Pro România au propus drept candidat pentru funcţia de prim-ministru o persoană care ar întruni votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, se arată în sesizarea înaintată de PSD.

„În opinia noastră, aceste susţineri nu pot fi primite. În primul rând, ţinând cont de aritmetica parlamentară, cele două partide care au propus un candidat comun, PSD şi Pro România, nu întrunesc numărul necesar pentru a asigura majoritatea absolută. În plus, acordul celor două partide nu a fost formalizat într-o alianţă politică de guvernare, iar la consultări a fost invitat grupul parlamentar „Pro Europa” şi nu Partidul „Pro România”, este răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis.

„Preşedintele României are o obligaţie de diligenţă, nu de rezultat. Din această perspectivă, Preşedintele şi-a îndeplinit această atribuţie, chemând formaţiunile politice parlamentare şi explorând soluţiile cele mai potrivite. Cum am arătat, câtă vreme coaliţia PSD-ALDE a funcţionat, candidatul desemnat a fost propus din cadrul acestei coaliţii. Ulterior destrămării acestei coaliţii, realitatea politică s-a schimbat, iar decizia Preşedintelui nu putea să nu ţină cont de aceasta. Neexistând o majoritate absolută, Preşedintele a desemnat un candidat pentru funcţia de prim-ministru, care în viziunea sa, are aptitudinea ca prin lista şi programul de guvernare pe care îl propune Parlamentului, să obţină „susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului”, se mai arată în punctul de vedere transmis Curţii Constituţionale de Klaus Iohannis, în care le cere judecătorilor CCR să respingă solicitarea PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite