Klaus Iohannis, la bilanţul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: „Independenţa justiţiei trebuie să rămână un principiu de la care nimeni să nu se abată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO: Administraţia Prezidenţială
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO: Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a participat miercuri la prezentarea raportului de activitate al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru anul 2020. Iohannis şi-a experimat încrederea că, în perioada următoare, cadrul care gestionează funcţionarea justiţiei va redeveni unul predictibil.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că justiţia trebuie să rămână independentă.

„Judecătorii sancţionează abuzul de putere şi menţin un echilibru între interesele divergente care apar inevitabil în comunităţile noastre. Fiecare decizie justă, în care legea este aplicată în litera şi, mai ales, în spiritul său, contribuie la interiorizarea acestor principii, la receptarea lor în viaţa societăţii. Independenţa justiţiei este şi trebuie să rămână un principiu de la care nimeni să nu se abată”, a subliniat preşedintele.

Klaus Iohannis a spus, de asemenea, că prin „rolul său consacrat la nivel constituţional, ÎCCJ are posibilitatea şi responsabilitatea de a fi un motor al unor reforme care nu mai pot întârzia în sistemul judiciar”.

„Prin rolul său consacrat la nivel constituţional, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are posibilitatea, dar şi responsabilitatea de a fi un motor al unor reforme care nu mai pot întârzia în sistemul judiciar. Creşterea calităţii actului de justiţie, aplicarea unitară a legii, soluţionarea dosarelor în termene rezonabile rămân deziderate actuale. O abordare proactivă în folosirea mecanismelor procedurale de care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune pentru realizarea unei practici unitare este de natură să asigure cetăţenii că legea este egală pentru toţi şi aplicată echitabil de către toate instanţele de judecată. Judecătorii sunt cei care induc la nivelul oricărei societăţi democratice un profund sentiment de dreptate în rândul membrilor săi. (...)

Reformele atât de aşteptate şi necesare sistemului de justiţie din România se pot realiza prin asumare, curaj, viziune şi profesionalism din partea tuturor celor chemaţi, prin prisma competenţelor lor, să îmbunătăţească procedurile, mijloacele şi condiţiile în care oamenii îşi caută dreptatea. Îmi doresc ca dialogul constructiv dintre toţi actorii relevanţi să devină o practică curentă şi să constituie fundamentul pe care se construieşte o viziune pe termen lung de creştere a calităţii actului de justiţie.

În final, doresc să vă felicit pentru efortul susţinut din ultimul an în realizarea misiunii nobile pe care Constituţia v-a încredinţat-o, pentru poziţiile constructive şi apărarea valorilor care vă ghidează activitatea şi să vă reasigur de tot sprijinul meu în acest demers de consolidare a unui sistem de justiţie modern, independent şi în promovarea valorilor statului de drept”, a declarat Klaus Iohannis.


Ce a transmis Klaus Iohannis la bilanţul prececent

Administraţia Prezidenţială anunţă în agenda preşedintelui,pentru miercuri, la ora 12:00, „participare la evenimentul de prezentare a raportului de activitate a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în anul 2020”.

În urmă cu un an, la bilanţul activităţii ICCJ, preşedintele Iohannis afirma că în ultimii ani justiţia din România a fost supusă unor încercări de subordonare faţă de politic, dar la aceste provocări răspunsul societăţii româneşti a fost „pe măsură”. Astfel, democraţia noastră s-a maturizat, iar românii au fost alături de magistraţi, acestea reprezentând câştiguri care trebuie protejate şi consolidate, a adăugat el. „În ciuda tuturor provocărilor, sunt incontestabili paşii uriaşi pe care România i-a făcut în direcţia unei justiţii independente, funcţionale şi moderne”, a spus Iohannis.

„O societate se dezvoltă şi îşi atinge potenţialul atunci când cetăţenii săi se simt protejaţi şi ştiu că, ori de câte ori le sunt puse în pericol drepturile şi libertăţile, îşi vor găsi dreptatea în instanţele de judecată. Misiunea veritabilă a justiţiei este cea de serviciu public şi, tocmai de aceea, legislaţia şi modul în care funcţionează întreaga construcţie instituţională trebuie să aibă în centru cetăţeanul şi apărarea lui de abuzuri”, a afirmat Iohannis în discursul ţinut la prezentarea raportului de activitate a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în anul 2019.

„În ultimii ani, justiţia din România a fost supusă unor încercări de subordonare faţă de politic. La aceste provocări, răspunsul societăţii româneşti a fost pe măsură. Democraţia noastră s-a maturizat, iar românii au fost alături de magistraţi, exprimându-se în mod clar pentru valorile europene, statul de drept şi pentru o ţară în care legea este aceeaşi pentru toţi. Sunt câştiguri majore pentru România, pe care avem obligaţia să le protejăm şi să le consolidăm”, a afirmat atunci şeful statului.

Potrivit acestuia, independenţa justiţiei, crearea unui cadru legislativ corect şi predictibil sunt deziderate care trebuie urmărite neabătut, indiferent de dificultăţi.

Iohannis a menţionat că volumul mare de activitate al instanţei, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativă sau presiunile politice sunt câteva dintre provocările constante cu care ICCJ s-a confruntat pe parcursul ultimilor ani. El a mai spus că eforturile ICCJ de a face propria jurisprudenţă mai accesibilă reprezintă un pas foarte important pentru prevenirea situaţiilor litigioase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite