Klaus Iohannis, „jonglerii“ la Bruxelles: preşedintele a vorbit, în trei limbi, despre Schengen şi MCV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis si Jean Claude Juncker FOTO Presidency.ro
Klaus Iohannis si Jean Claude Juncker FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în această dimineaţă la Bruxelles, în prima vizită externă de la preluarea mandatului. Astăzi, Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, alături de care a susţinut o conferinţă de presă.

UPDATE 18.00

Cei doi au primit şi întrebări din partea presei acreditate. Klaus Iohannis a primit, de asemenea, o întrebare din partea unui reporter german, în limba franceză, dar i-a atras atenţia ziaristului, în germană, că înţelege şi limba acestuia. La final, preşedintele li s-a adresat tuturor, în franceză: „Merci beaucoup!“

Cum puteţi caracteriza economia românească, dacă ne gândim la faptul că s-a considerat că s-au înregistrat progrese?

Jean-Claude Juncker:  Am discutat cu domnul Iohannis, astfel încât România, prin investiţiile în economia reală, să profite. Guvernul ne-a încredinţat un număr important de proiecte.

Rep: Cum vedeţi demersul de aderare la Schengen? Ştim că Olanda se opune.

Klaus Iohannis: Am constatat cu bucurie că azi cei doi preşedinţi au împărtăşit punctul meu de vedere că România trebuie şi poate să devină parte din Schengen. Primele discuţii le voi avea la începutul lui februarie, cu ocazia unei vizite în Franţa şi Germania.

UPDATE 17.45 Jean-Claude Juncker şi Klaus Iohannis au susţinut o declaraţie comună de presă.

„Am mare încredere în domnul preşedinte Iohannis, sper că va apropia mai mult România de Europa. Europa nu ar fi la fel fără România. Am evocat multe subiecte alături de Iohannis: Schengen, MCV. Klaus, ai cuvântul“, a spus Juncker.

„Mulţumesc, am mare plăcere să mă aflu alături de domnul Juncker, ne cunoaştem de ceva vreme. Mi-a făcut mare plăcere că doamna comisar Creţu a participat la o parte din discuţia noastră. Sunt bucuros să spun că am găsit nu doar înţelegere ci şi puncte de vedere identice cu ale mele în mai multe teme importante pentru România. Am subliniat dorinţa românilor de a finaliza procesul de integrare totală în UE, deci de a deveni membru nu cu toate drepturile, fiindcă şi acum avem toate drepturile, dar un  membru acceptat în UE. Unul dintre cele mai importante obiective din mandatul meu este europenizarea completă a României. Domnul Juncker  m-a asigurat de sprijinul său în chestiunea intrării în Schengen. Am vorbit despre MCV, peste câteva zile vom avea un nou raport. Am avut ocazia să discutăm despre fondurile europene şi am cerut sprijinul său pentru creşterea gradului de absorbţie. Sunt optimist şi în această privinţă. Am discutat de asemenea, despre cel mai recent pact încheiat în România, în privinţa cheltuielilor pentru Apărare. “,a spus Iohannis.

UPDATE  Klaus Iohannis a fost primit de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Cei doi au făcut o fotografie oficială, apoi s-au retras pentru discuţii. Întrevederea dintre cei doi lideri va dura 45 de minute, după care preşedintele Klaus Iohannis va merge la sediul Comisiei Europene, acolo unde este aşteptat de Jean-Cluade Juncker, preşedintele CE.

UPDATE Aeronava prezidenţială a ajuns cu emoţii la Bruxelles, din cauza unei furtuni care a învăluit capitala Belgiei. Aterizarea a fost însoţită de aplauzele jurnaliştilor.

UPDATE 10.45. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie, la 10.45, de pe Aeroportul “Henri Coandă”. Redăm integral declaraţia preşedintelui, dinaintea plecării la Bruxelles:

„Îmi încep mandatul cu o vizită de lucru la Bruxelles. Am dorit astfel să subliniez importanţa pe care o acordă ţara noastră  consolidării profilului nostru european ca stat membru UE şi NATO. Voi avea întrevederi cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, cu Donald Tusk şi cu secretarul general NATO. În cadrul discuţiilor voi aborda teme de interes pentru România în relaţia cu organismele europene şi cu NATO. România se află deja în al optulea an de apartenenţă la UE, instituţiile noastre sunt consolidate. Contribuţia noastră la proiectul european trebuie să fie una pe măsură. O prioritate a mandatului meu va fi aprofundarea integrării europene. Vom discuta despre paşii pe care România trebuie să-i facă pentru această integrare aprofundată şi pentru a-şi lua în primire mai bine rolul de membru NATO. Vă mulţumesc“, a declarat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să se întâlnească joi, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în prima sa vizită externă în calitate de şef al statului. Vineri, Iohannis Iohannis are programată o întrevedere de 45 de minute cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, după cum a anunţat Administraţia Prezidenţială.

De ce a ales Iohannis să meargă tocmai la Bruxelles în prima sa vizită oficială? „Este o vizită de curtoazie, de prezentare, normală pentru orice fel de şef de stat sau de guvern din Uniunea Europeană la început de mandat. Iohannis nu e nici mai presus, nici mai prejos de oricare alt şef de stat sau de guvern care tocmai a fost ales şi care vrea să se cunoască cu liderii europeni de la Bruxelles“, a spus europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan pentru caleaeuropeana.ro.

Analistul de politică externă Cristian Unteanu a găsit o altă semnificaţie. „Tehnic, este poate cea mai dificilă vizită oficială pe care un preşedinte român în funcţie a făcut-o la Bruxelles după aderarea ţării noastre la UE.Politic, este vizita care se desfăşoară în contextul cel mai exploziv, delicat, contradictoriu şi care, cu siguranţă, că vrea cineva sau nu, va impune schimbări fundamentale la nivel instituţional, asta după ce vor fi modificate sau ajustate capitole din Tratatele fundamentale sau, în urgenţă, adăugate unele noi.Preşedintelui Iohannis i se va cere să exprime poziţia României pe ceea ce constituie pachetul operaţional antiterorist, cel care presupune modificarea unora dintre regulile spaţiului Schengen“, a scris Cristian Unteanu pe blogul său de pe adevarul.ro, cu trimitere la atacul terorist desfăşurat la Paris în urmă cu o săptămână.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite