Politică

articolul anterior articolul urmator

Klaus Iohannis – un preşedinte de lux pentru o ţară prea săracă

62
21 Sep 2021 07:10:41
Raluca Boboc

Exasperaţi de alegerile mai mult sau mai puţin inspirate pe care le-au făcut cu ocazia precedentelor alegeri prezidenţiale, când au ales fie un inginer „uşor” cam comunist care le-a propus un model de „democraţie originală”, fie un geolog puţin cam depăşit de magnitudinea funcţiei.

Fiind, într-un final, învins de sistem sau un marinar expert în lecţii de băut whiskey cu gheaţă şi cam jucător pe scena politică, în 2014 românii au decis că vor un preşedinte altfel.

Înalt, atletic şi pus mereu la patru ace, profesorul Klaus Iohannis i-a sedus în două rânduri de alegeri (în 2014 şi 2019) pe toţi cei care au crezut în mitul „neamţului care tace şi face”, pe toţi cei care au visat ca România să devină o „ţară ca afară” şi pe toţi cei care şi-au dorit „un preşedinte care să reprezinte România la nivel internaţional”. Astfel că, peste şase milioane de români au dat buluc la urne pentru a-l alege pe Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României.

Obişnuit să trăiască pe picior mare din banii obţinuţi din meditaţii (din care şi-a cumpărat cele şase case), Iohannis şi-a mărit salariul imediat cum a ajuns la Cotroceni. Dintr-un foc, printr-o Ordonanţă de  Urgenţă promovată de premierul interimar, Gabriel Oprea, salariul preşedintelui a sărit de la 1500 de euro la peste 15.000 de lei net pe lună. O decizie foarte lăudată de Iohannis: „Remuneraţia unui demnitar trebuie să reflecte într-o poziţie rezonabilă poziţia în stat. Cred că din raţiuni populiste nu s-a rezolvat această chestiune. Este o decizie înţeleaptă care previne corupţia”.

Iar salariul a fost doar începutul huzurului prezidenţial. A urmat apoi schimbarea draperiilor „cam prăfuite” ale Palatului Cotroceni, renovarea de peste un milion de euro a reşedinţei prezidenţiale de la Vila Lac 3, achiziţia limuzinei Mercedes de peste 80.000 de euro cu dotări de lux, între care scaunele “ventilate cu funcţie masaj, precum şi suspensia pneumatică adaptivă pe puntea din spate. De asemenea, dispune de televizor, sistem de sonorizare profesional şi cutie frigorifică” şi multe deplasări externe care au costat statul român multe milioane de euro (doar în 2019, Klaus Iohannis a efectuat 21 de deplasări externe – cheltuielile s-au ridicat la suma de peste 9.600.000 de lei, adică aproximativ 2 milioane de euro, în timp ce în anul 2020 cheltuielile aferente pentru 9 deplasări externe ale delegaţiilor conduse de preşedintele Klaus Iohannis s-au ridicat la suma de 3.011.828,95 lei, adică aproximativ 600.000 de euro).  

Nici la capitolul vestimentaţie Klaus Iohannis nu a fost mai prejos, apariţiile sale în spaţiul public fiind unele bine studiate şi extrem de apreciate de stilişti şi de criticii de modă. Astfel, la acţiunea de împădurire iniţiată de Ministerul Mediului la Dăbuleni, Iohannis a ales o ţinută formată dintr-o perechea de cizme Parcours 2 Signature-T de la compania Aigle, care costă aproximativ 1.159 de lei, adică undeva între 237-238 de euro, şi o geacă Spyder CORDIN Jacket, care costă 418 dolari.

De asemenea, şi echipamentele de ski în care defilează Iohannis iarnă de iarnă pe pârtiile din România sunt unele dintre cele mai performante. Astfel, pentru costumul de ski negru cu portocaliu, de la Colmar, furnizorul oficial al echipei franceze de ski alpin, pantalonii costă 1450 de lei, iar geaca este peste 3000 de lei. Casca ajunge la 1450 de lei. Şi echipamentul – clăpari şi schiuri – este achiziţionat tot de la profesionişti, un set Rossignol costă nu mai puţin de 6.000 de lei.

Pentru deplasările în străinătate, Iohannis a făcut o adevărată pasiune pentru avioanele private de lux. În anul 2019 s-a îmbarcat într-un avion de tip Embraer Legacy 650, dotat cu motoare Rolls Royce, costul de închiriere fiind în jur de 6.000 de euro pe oră, pentru a merge  în Belgia, la deschiderea Festivalului Internaţional de Artă Europalia. De asemenea, pentru deplasarea la Adunarea Generală ONU care are loc în această săptămână, Iohannis a zburat din Bucureşti spre New York via Sibiu tot cu un avion privat de lux, de tip Dassault Falcon8X (LX-LXL), costul de închiriere fiind de 10.000 de euro pe oră.

În tot acest timp, deşi au preşedinte care se lăfăie în lux şi opulenţă, românii au ajuns să fie din ce în ce mai sărăci. Astfel, potrivit unui studiu Eurostat (Applying the Degree of Urbanisation A METHODOLOGICAL MANUAL TO DEFINE CITIES, TOWNS AND RURAL AREAS FOR INTERNATIONAL COMPARISONS – ediţia 2021), în România, sărăcia din mediul rural este cea mai dură de la nivelul Uniunii Europene. Iar discrepanţele dintre românii săraci şi cei bogaţi se vor adânci tot mai tare pe fondul crizei economice, sociale şi politice. Astfel că, îndemnul lansat de Iohannis către români de a juca golf, „un sport frumos care nu este deloc exclusivist şi se poate practica la orice vârstă” – s-ar putea să rămână fără ecou.

Fără îndoială, Klaus Iohannis are vocaţie de preşedinte. Gesturile, mimica, vestimentaţia şi atitudinea îl plasează în acest film. Este un film care îi place şi pare că s-a pregătit toată viaţa pentru a juca acest rol. Din păcate, Iohannis a ajuns preşedinte într-o ţară greşită. O ţară mult prea săracă pentru a-şi permite un preşedinte de lux.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

62 Comentarii

pandia theodor
21.09.2021, 07:23:06

s-a ajuns si asta, mare e asa cä de ce n-ar fi si ...........BÄI mafiotule ,Merkel si altii ca ea n-a u fäcut niciodata concediul la MIAMIsi nici in america.TUesti altfel de "neamt"

0 (12 voturi)
No Mercy
21.09.2021, 08:34:43

Chiar si cei cu un IQ sub 100 pricep ca Iohannis e doar o ”dronă” careia ii fac traseul cei care o telecomanda, o marioneta careia cei care au plantat-o in functie ii fac agenda, ii scriu fițuicile, ii intorc cheița si-l trimit din cand cand pe sticla sa zica si gura lui ceva..! O nulitate politica ambalata in ”sclipiciul” unui deșănșat cult al personalitatii bazat pe merite si virtuti pe care nu le-a avut niciodata, un fanfaron pus intr-o functie in care face doar figuratie, el fiind..caricatural de incompetent pentru ea, si mai ales, total lipsit de patriotismul, capacitatea cognitivă si suveranitatea pe care o astfel de functie o reclama..! O ”rîmă” cu nimic mai breaza decat trolii lui..! Practic, Iohannis n-a fost nici macar o secunda presedintele romanilor, ci doar un biet agent electoral al mafiei liberalo-neosecuritice, marioneta a birocratilor corupti din staful de la Bruxelles si a gruparilor politico-financiare globalist-liberal-progresiste anti-romanesti si anti-nationale, al caror ”braț politic” in România e gruparea eminamente infractionala (asa cum o demonstreaza si ultimul raport al Curtii de Conturi a Romaniei), care-si zice ”PNL”..!

-7 (27 voturi)
Dan Petrescu
21.09.2021, 08:19:06

Excelente rînduri ,din păcate acestea nu vor vedea ochiul vigilent al acestui președinte constatator. Da ,avem președintele pe care îl merităm ...în fapt oferta era un a groaznică ,deci...ce dracu mai era de ales . Acest președinte este imaginea perfecta a României de azi ...avem un președinte care este un mim perfect . Mimează România de 31 de ani statul de drept ?mimează... Mimează România liberă bertatea și democrația ? mimează... Mimează România cu succes pluripartidismul de 30 de ani ?mimează...deci ,de ce să nu mimeze și acest "rău mai mic" Iohannis ,dureri de dos față de Romania și români ? Angela Tocilă a fost prima care a spus că e doar un ficus la Cotroceni acest președinte Iohannis și nu a greșit cu mult ...el e doar o păpușă Ken, partenerul celebrei Barbie,atît și nimic mai mult. Am avut parte de o figură tristă și o prima țeapă cu acel Constantinescu , ne-am pricopsit cu omul șugubăț,Băsescu alt rău mai mic și acum ne-am ales o păpușă care pe zi ce trece ,devine tot mai caraghiosă cu fiecare ocazie în care deschide gura. Opt ani irosiți ,care vin după alți 22 aruncați la canal iar în acest timp noi suntem mai săraci ,mai proști ,mai lași ,mai complici și mai indiferenți cu tot ce se petrece în jurul nostru. Unii spun că ne merităm soarta ,că nu putem mai mult și că aceste lucruri or să dăinuiască pînă o să dispărem de pe pămînt ...deci ,ce rost are ca România să mai aibă dușmani ,e destul că ne avem pe noi înșine,nu ?

+16 (30 voturi)
Nerod
21.09.2021, 08:36:40

Daca va plangeti de Iohanis stati linistiti ca vine Citu

+2 (6 voturi)
Ghita Bizonu'
21.09.2021, 08:49:07

Ti-ai dat seama prea greu s o sa uiti repede. Da io iti dau ocazia sa meditezi asupra unei vechi zicale : "cu cat purecii sunt mai grasi cu ata este mai slab cainele!" A da. Eu nu l-am votat ...

-12 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (62)

Modifică Setările