Klaus Iohannis a promulgat legea pentru instituirea anului 2022 ca Anul Smaranda Brăescu, la iniţiativa lui Ciucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea anului 2022 ca Anul Smaranda Brăescu, a informat Administraţia Prezidenţială.

 „Începând cu anul 2022, pentru a marca personalitatea aviatoarei Smaranda Brăescu, se pot desfăşura anual ceremonii, în datele de 19 mai şi 2 octombrie, care pot fi organizate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin derularea unor programe şi manifestări cu caracter cultural sportiv, în colaborare cu organizaţii neguvernamentale”, arată Legea promulgată de şeful statului.

Potrivit Legii, „Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători”. 

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor”, mai arată proiectul de lege, „în limita fondurilor disponibile”. 

Potrivit proiectului de Lege, iniţiat de premierul Nicolae Ciucă, „se instituie anul 2022 ca Anul Smaranda Brăescu, pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la paraşutism, la data de 19 mai 1932, de către aviatoarea Smaranda Brăescu”. 

„Regina Aerului”, decorată de rege, condamnată de comunişti şi venerată de paraşutiştii din toate timpurile

Smaranda Brăescu, românca recunoscută ca „Regina Aerului”, s-a născut pe 21 mai 1897 la Hănţeşti, comuna Buciumeni, judeţul Galaţi şi a executat primul salt cu paraşuta la 5 iulie 1928. 

În 1932 a devenit campioană mondială la paraşutism, an în care a fost propusă ca sportiva mondială a anului, fiind îndrăgită atât în ţară, cât şi în Europa şi SUA, arată proiectul iniţiat de Nicolae Ciucă, iar în timpul războiului a fost activă ca pilot în celebra „Escadrilă Albă”.

Citeşte şi: Povestea primei femei aviator. Ce recorduri mondiale a doborât şi cum a sfârşit „Regina înălţimilor”

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite