Klaus Iohannis nu a pierdut alegerile. E doar „lucrat” de propaganda roşie şi de baronii din ACL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a vorbit despre lipsa de carismă, s-a vorbit despre faptul că nu are un discurs agresiv, că nu se ridică la nivelul lui Ponta, că nu transmite nimic electoratului, că nu are o echipă de comunicare bună în campanie. Că a pierdut deja alegerile. Eu cred altceva şi doresc să-mi argumentez opinia în acest articol. Eu cred că Iohannis e lucrat de "propaganda roşie" şi de unii oameni din interiorul alianţei de dreapta.

Cum lucrează propaganda roşie? E simplu: cu televiziuni care manipulează, cu bani la săraci, dezinformare door to door, cu obstrucţionarea diasporei să voteze, cu „turism electoral” şi cu primari care s-au folosit de „Ordonanţa Traseiştilor“. Dar să le luăm pe rând.

1. Televiziuni care manipulează:

Valentin Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, afirmă într-un comunicat de presă că „în spaţiul audiovizual, alegerile prezidenţiale au fost fraudate“. Totodată, acesta susţine că Antena 3 şi RomâniaTV au încălcat reglementările audiovizualului în ziua primului tur al Alegerilor prezidenţiale 2014. Pentru mai multe detalii aici.

2. Bani la săraci:

Există bani europeni destinaţi strict unor cazuri sociale. Aceste cupoane de ajutor social au existat şi până acum. Până aici nimic ieşit din comun. Ideea e că spre deosebire de cupoanele anterioare, numărul beneficiarilor a crescut cu 700 de mii, ajungând la 3.3 milioane de cetăţeni, iar suma a crescut de la 80 de lei la 128 de lei. Culmea e că timingul e perfect: pachetele pot fi ridicate începând cu 17 noiembrie, a doua zi după turul doi al alegerilor prezidenţiale. Mihnea Măruţă a postat pe pagina sa de Facebook aceste poze, întrebându-se în ce zone vor ajunge cupoanele, dacă le împart primarii şi ce companii vor furniza produsele respective şi cum s-au făcut licitaţiile în valoare de 422 de milioane de lei?

image

                            

image

3. Dezinformare door to door:

Scandalul este deja celebru. PSD s-a  folosit de o instituţie de stat, Poşta Română, pentru livrarea de pliante in care dezinforma alegătorii ca odată ajuns preşedinte, Klaus Iohannis va gira tăieri de pensii şi salarii.

4. Diaspora

Nu poate fi o întâmplare legată de proasta organizare, ci de intenţia de a nu oferi un drept fundamental cetăţenilor români: acela de a vota. Am sesizat acest lucru încă înainte de alegeri într-o postare pe Facebook în care mai mulţi prieteni de afară se plângeau că nu au unde să voteze. Faţă de 2009, numărul românilor de afară a crescut şi era normal şi logic ca organizatorii să se pregatească. Filmuleţul postat de Cristina Bazavan a devenit viral şi e foarte explicit în acest sens.

5. Turism electoral

Turismul electoral a fost practicat atât în sudul României cât şi în Republica Moldova. De ce nu verifică nimeni cele 11% din voturi de pe listele suplimentare? Digi 24 a făcut un reportaj despre turismul electoral şi a arătat cum există 180 de turişti într-un sat cu 1.100 de locuitori din Teleorman. De ce nu se sesizează nimeni?

Cât despre Republica Moldova rezultatul pe care l-a acumulat Ponta este unul şocant, in condiţiile în care în 2009, Mircea Geoană a obţinut in primul tur 4% şi la europarlamentarele din primăvara PSD a obţinut 4%. Explicaţia unui comentator politic moldovean este că la aceste alegeri nu au ieşit doar acei cetăţeni romani din Republica Moldova cu care suntem deja obişnuiţi. De data aceasta s-au prezentat extrem de mulţi deţinători de cetăţenie, aduşi cu microbuze, organizaţi de către susţinătorii lui Ponta de la Chişinău.

6. Ordonanţa Traseiştilor”:

Ordonanţa traseiştilor" a fost publicată în Monitorul Oficial, marţi, 2 septembrie 2014, astfel că orice primar sau consilier local îşi poate schimba „culoarea politică” fără sa îşi piardă funcţia. Câştigătorul acestor mişcari este PSD-ul, iar aici puteţi vedea lista „transferurilor” din toată România.

Dacă ar fi fost doar cele 6 chestiuni invocate mai sus poate diferenţa de procente dintre cei doi, după primul tur ar fi fost între 6 şi 8%. Problema e că sunt voci care susţin că Johannis „e lucrat” şi în interiorul alianţei ACL.

Din ce cauză? E simplu: Iohannis a cerut celor din ACL (PNL şi PDL) care au dosare penale să se retragă din noua echipă, să-şi dea demisia. Asta susţine Lia Lucia Epure printr-un editorial publicat în ziarul său din Timişoara, arătând cu degetul spre pedeliştii Constantin Ostaficiuc şi Alin Popoviciu.

Caraş-Severin şi Hunedoara sunt judeţe care au votat cu dreapta în ultimii 10 ani. Un prieten din Deva mă întreba retoric, făcând referire la Mircea Moloţ, penelistul de la CJ Hunedoara: „Oare baronul local PNL joacă la 2 capete ca să-şi asigure un viitor confortabil după alegeri fiind iritat din cauza multiplelor sale dosare penale?”

Sunt câteva exemple, câteva presupuneri din Vestul României, fără date concrete. Probabil aşa se pune problema şi în alte părţi şi sunt şanse mari ca Iohannis să fie măcinat şi din interior. Nu cred ca „neamţul” a pierdut alegerile din primul tur, cum scriu unii, pe lipsa sa de comunicare şi carismă şi pe mesajele moderate. Într-adevăr mai trebuie să lucreze aici.

Eu cred însă că Iohannis a câştigat cele 30 şi ceva de procente, având în vedere lupta internă din ACL şi felul cum „propaganda roşie“ funcţionează.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite