Kovesi a câştigat, dar ce facem cu Curtea Constituţională?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine repară Curtea Constituţională?
Cine repară Curtea Constituţională?

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat în unanimitate că doamnei Kovesi i s-au încălcat drepturile la un proces echitabil şi la liberă exprimare în cursul procesului de demitere din funcţia de procuror-şef DNA, dar reparaţia nu priveşte şi decizia neconstituţională de fond a Curţii Constituţionale care rămâne în vigoare. Cine dă socoteală pentru asta?

Iniţiatorul abuzului a fost ministrul Justiţiei de atunci, Tudorel Toader, care s-a pus în slujba puterii politice a unui  PSD hotărât să preia controlul asupra sistemului judiciar.

Dar raportul său de revocare a doamnei Kovesi a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, iar preşedintele Iohannis a refuzat să emită decretul de înlăturare din funcţie a procurorului-şef DNA.

Atunci, Guvernul a sesizat Curtea Constituţională,invocând un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Preşedinţie.

Acum intervine bomba pe care o detonează Curtea Constituţională! Curtea admite existenţa conflictului şi dă o soluţie şocantă: îl obligă pe preşedinte să semneze decretul de revocare!

Practic, şase judecători au anulat una dintre prevederile fundamentale ale unui stat democratic şi anume separaţia şi controlul reciproc al puterilor în stat. Prin hotărârea luată, Curtea a făcut din Ministrul Justiţiei un factor de putere discreţionar care nu se supune niciunui control şi ale cărui decizii nu pot fi contestate prin nicio cale. 

Ce a spus Curtea este halucinant. Ministrul Justiţiei a devenit putere absolută, iar celelate instanţe, începând cu Preşedintele, au fost obligate să se supună deciziei ministrului. Evident că, analizând speţa în cauză, CEDO a luat decizia în unanimitate, pentru că reclamantul, domna Kovesi, nu a avut nicio posibilitate să se apere. Prin decizia Curţii Constituţionale, raportul de evaluare al lui Tudorel Toader şi voinţa politică a Ministrului Justiţiei au fost puse mai sus decât înseşi prevederile Constituţiei.

Probema şi mai gravă este că aceste hotărâri ale Curţii Constituţionale rămân în vigoare. Curtea care ar trebui să fie apărătorul suprem al valorilor constituţionale a acţionat împotriva Constituţiei. Nicio persoană şi nici un grup pot exercita suveranitatea  în nume propriu şi nimeni nu este mai presus de lege!

Situaţia pare insurmontabilă. Curtea Constituţională este o instituţie fundamentală. Dar dacă nu îşi asumă lucrurile grave care s-au întâmplat acolo, inclusiv cenzurarea opiniilor separate, alt proces pierdut, Curtea Constituţională va deveni o instituţie de carton, cu statut de slujitoare politică fără respect şi relevanţă. Având o clasă politică orientată spre confruntare şi nu spre cooperare loială între instituţii, Curtea Constituţională rămâne un factor esenţial în funcţionarea statului. Dar cine repară lucrurile? Singura reparaţie poate veni numai din interiorul Curţii, dar slabe şanse.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite