Politică

articolul anterior articolul urmator

Kovesi, invitată din nou la Comisia privind alegerile. E invocată o decizie a CSM care ar permite audierea şefei DNA

10
13 Jun 2017 18:16:08
Autor: News.ro
Laura Codruta Kovesi Foto Inquam Photos/ Octav Ganea
Laura Codruta Kovesi Foto Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, Mihai Fifor, i-a adresat o scrisoare procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care invocă o decizie a CSM din 2007 care le-ar permite procurorilor, „în mod excepţional”, să participe la audieri în Parlament, cerându-i să se prezinte pe 20 iunie la Comisie.

În scrisoare sunt enumerate obiectivele Comisiei, precum şi baza legală a constituirii ei, atrăgându-se atenţia asupra riscurilor pentru persoanele care „obstrucţionează” activitatea ei.

„Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute utile activităţii comisiei poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală”, se arată în scrisoarea obţinută de News.ro.

Sunt contestate şi deciziile CCR invocate de Kovesi potrivit cărora nu ar putea veni la audieri, scrisoarea arătând că prevederile din Regulament declarate neconstituţionale, prin care persoanele erau obligate să participe, au fost modificate între timp de Parlament.

„Cu privire la decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 şi decizia nr. 45 din 17 mai 1994, prin care CCR a decis că dispoziţiile din regulamentele Senatului sau Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituţionale, precizăm că prevederile declarate neconstituţionale nu mai sunt cuprinse în actualul text al Regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului”, se arată în scrisoare.

Decizia CSM care le permite procurorilor să participe la audieri

Kovesi este invitată la Comisie miercurea viitoare, invocându-se şi o decizie a CSM care ar permite prezenţa procurorilor la audieri.

„Având în vedere cele menţionate anterior, precum şi hotărârea Plenului CSM din data de 24 mai 2007, potrivit căreia - în mod excepţional, procurorii pot participa în calitate de invitaţi la comisiile parlamentare, atunci când este necesară lămurirea unor aspecte de natură tehnică sau pentru clarificarea unor informaţii de interes public, sunteţi invitată la şedinţa Comisiei din data de 20.06.2017”, se mai arată în scrisoare.

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum şi o decizie a Curţii Constituţionale din 1994, conform căreia dispoziţiile din regulementele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituţionale.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Tomescu Tom
13.06.2017, 18:42:02

Doamna a uitat ca " baietii destepti " fac legile ! La propriu !

-1 (1 vot)
Mandrean Paul
13.06.2017, 21:42:03

Bine ar fi ca acesti "purcei destepti" sa ne lase in pace. La propriu!

0 (2 voturi)
m lupascu
13.06.2017, 19:27:41

- al doilea parlament ilegitim - suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum / parlament 300

0 (2 voturi)
🖕
13.06.2017, 20:51:27

1. Decizia CSM din 2007 „permite”, nu „obligă”. Am reținut că dl Fifor a absolvit oarece facultate de filologie, așadar ar trebui să fie capabil să facă diferența între termeni. 2. Regulamentele Parlamentului se aplică membrilor Parlamentului, nu magistraților! 3. Dacă CSM (nu Parlamentul!) reglementează activitatea procurorilor și a altor magistrați, iar dacă CCR a decis neconstituționalitatea obligării prin regulament parlamentar a persoanelor să se prezinte, atunci este evident că dacă s-ar duce, dna Kovesi ar încălca legea! 4. În concluzie, parlamentarii PSD nu au auzit (sau nu vor să respecte) separarea puterilor în stat, așa cum prevede Constituția României. Din partea mea, n-au decît să facă spume fiforoase prin Parlamentul rușinii naționale!

+2 (4 voturi)
mos.ion.roata
14.06.2017, 00:49:13

Tot nu vine, ca nu i-a trecut diareea permanentizata. Trebuie sa stea de vorba oricum cu Oprea inainte, sa se puna de acord ce sa minta! Sau ma rog, cu securistul care ii e superior in functie si in grad acum.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările