Krin şi Claus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Crin Antonescu, actualul şi fostul preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Klaus Iohannis şi Crin Antonescu, actualul şi fostul preşedinte al Partidului Naţional Liberal

Când a apărut în politica mare, lui Klaus Iohannis politicienii de pe Dâmboviţa îi dădeau şanse mici să se impună şi să obţină o funcţie mare. Cu „mitul neamţului“ în traistă, primarul Sibiului a zis ca ei şi a făcut ca el. Refuzat de două ori la intrarea în Palatul Victoria – odată de Traian Băsescu şi a doua oară de Victor Ponta – el şi-a văzut de drum chiar dacă în urma lui s-au făcut glume şi s-a râs cu palmele la gură.

Însă neamţul s-a întors a treia oară şi, judecând după votul din Congresul PNL, a fost cu noroc.

După primele două eşecuri sforarii politici din toate partidele şi-au râs în barbă. Un primar de oraş – fie el şi Sibiul, un burg cu blazonul recuperat după ce a reuşit să câştige titlul de capitală culturală europeană – n-are cum să răzbească în „politica mare“, ce-o mai însemna în ziua de azi asta la Bucureşti. Ei, care fac şi desfac alianţe şi guverne, dregătorii de funcţii, vânătorii de voturi, mercenarii politici, „făcătorii“ de preşedinţi şi miniştri, baronaşii care deschid uşa şefilor de partid cu piciorul şi şoşonarii din micile întreprinderi electorale nu i-au dat neamţului Klaus nici o şansă. În plus, pe Iohannis nici nu prea ştiau de unde să-l apuce. Prea lent în vorbe – în comparaţie cu saltimbancii politici din showurile televizate –, prea banal în parcurs, prea politicos chiar şi în situaţii de conflict politic, mult prea moale în mesaj şi tăcut ca un miel din Mărginimea Sibiului, Klaus Iohannis nu semăna cu nimic din ce a creat politica românească până acum.

„Partidnicii“ din tot spectrul politic au văzut în el victimă sigură a micilor şi marilor negocieri. Şi, pentru o vreme, aşa a şi fost. Vremea aia a trecut însă odată cu Congresul Partidului Naţional Liberal care, cu majoritate zdrobitoare, l-a înscăunat pe primarul Sibiului şef suprem peste liberali.

Opusul său în spiritul de a face politică, „prietenul“ Crin Antonescu, a văzut cum din câteva mişcări iuţi ale greoiului primar neamţ i s-a luat şefia partidului, controlul asupra celor pe care îi băgase la guvernare acum doi ani dar şi preţioasa candidatură la preşedinţie. S-a trezit greu din pumni pentru că, pe cât de multă experienţă politică are, nu a anticipat că Iohannis are forţa să-i sufle şunca din fasole.

Crin Antonescu, dar şi cei care fac şi desfac iţele politicii dâmboviţene de 25 de ani, l-au subestimat pe Iohannis. De azi înainte, mai ales că unii au pierdut deja mici bătălii cu el, toţi sunt în gardă. Călcaţi pe coadă, se vor întoarce şi vor muşca fără avertisment din neamţul căruia nu i-au anticipat mişcările şi pe care l-au crezut victimă sigură.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite