Politică

articolul anterior articolul urmator

La cinci ani de la tragedia din Apuseni nu s-a schimbat nimic. Statul a intervenit la 19 ore de la apelul Alexandrei la 112

24
29 Jul 2019 10:00:23
Ştefan Vlaston

Aici este situaţia gravissimă. Statul român n-a tras nicio concluzie după prăbuşirea avionului condus de Ivan în munţii Apuseni. Atunci, ca şi acum, statul a intervenit cu o întârziere nepermisă, neacordând nicio şansă Aurei Ion atunci, şi Alexandrei acum. Aura Ion a murit cu o lacrimă îngheţată pe obraz. Alexandra a murit strigând cu disperare după ajutor. Nu le-a auzit nimeni.

Caracalul nu este în munţi, este un orăşel micuţ. Nici aşa n-a fost posibil să fie ajutată timp de 19 ore.

Se aruncă vina de la o instituţie la alta

Traian Băsescu a explicat că STS nu are aparatura necesară identificării la metru a locului de unde s-a apelat la 112. Aparatura respectivă exista la SRI, care a fost scos din „joc” după decizia CCR, şi la DOS- Direcţia de operaţiuni speciale, care n-a fost solicitată să intervină. Prostie, neştiinţă, lene? Probabil toate la un loc. Intervenţia rapidă într-o jumătate de oră ar fi salvat, poate, viaţa Alexandrei. Oricum ar fi fost, statul şi-ar fi făcut datoria de apărător al vieţii cetăţenilor.

N-a funcţionat mecanismul. A făcut statul verificări, probe de funcţionare în alte cazuri? Nu ştim. Ştim doar că la 5 ani după Apuseni se repetă tragedia. Într-un stat indolent,  impotent şi incompetent.

Statul român n-a vrut să înarmeze STS cu aparatura cu care orice persoană, inclusiv demnitarii, puteau fi urmărite în fiecare secundă, fără mandat de la judecător. Pentru că nu era condusă de o persoană obedienta PSD. Nu există, cum există în alte ţări, încrederea în profesionişti oneşti care să nu fructifice în interes de gaşcă informaţiile pe care le aveau de la aparatură.

Poliţia locală n-a fost capabilă să identifice casa făptaşului timp de 19 ore. Nu există poliţişti de cartier care să ştie cam tot ce mişcă în raza sa de acţiune. Nici după descrierea Alexandrei n-a fost nimeni capabil să meargă întins la casa criminalului.

Operatorul de la 112 n-a fost capabil să alerteze imediat instituţiile în drept să intervină, inclusiv ambulanţa, cu informaţiile primite de la Alexandra. Cine l-a angajat pe individ fără o minimă instrucţie şi verificare?

Poliţiştii şi procurorii au stat în faţa casei criminalului 3 ore, pentru că nu cunoşteau că legea le permite să intre în casă când e vorba de suspiciuni de crimă, fără mandate şi alte aprobări. Timoraţi şi ei de modificarea legilor penale şi cu frica de SS în minte.

Dincolo de amănuntele care se cunosc sau se vor afla, o concluzie e certă. În 5 ani de la tragedia din Apuseni, statul român nu a fost în stare să ia acele măsuri necesare pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

Şi acum se va întâmpla la fel. Se va aşterne uitarea peste cazul Caracal, şi rămâne doar o chestiune de timp până când o altă tragedie se va produce, fără ca statul român să fie capabil să intervină, să salveze vieţi omeneşti. Dar să-şi dea salarii uriaşe din banii cetăţenilor ştiu cum să facă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Vanatorul/d.c.
29.07.2019, 10:11:13

Inca de cand a devenit mazeta gruparilor de interese antiromanesti care l-au plantat la Cotroceni, Iohannis a facut tot ce-a putut pentru a intimida si decredibiliza MAI si fortele de ordine din Romania, cocolosindu-i insa pe procurorii abuzivi si corupti si pe generalii servicii care-si fac propriile jocuri politice cu ajutorul lui (STS, SRI, SIE). Am urmarit declaratile lui de, aseara, duminica, ora 20. Practic escrocul asta imobiliar cu 17 dosare penale ”clasate” si cu tupeu de caruțaș, a incercat din nou sa-i ia de prosti pe romani si să mai castige ceva voturi, punand toata vinovatia in cârca mafiei pesediste, de parca mafia lui, mafia liberala, el insusi si serviciile n-ar fi mancat nici usturoiul amatorismului, delasarii, imposturii si complicitatilor de tip mafiot si nici gura nu le-ar mirosi a..culpa si propaganda maoist-securistica..! Inva o dovada ca: PSD si PNL Aceeasi mizerie..! La fel si propagandistii lor..!

-2 (10 voturi)
Alfa Omega
29.07.2019, 10:23:55

Si revenim din nou la protocoalele de colaborare dintre institutile statului , pt ca daca sts ar fi colaborat cu sri-ul s-ar fi aflat nu numai adresa in timp util ci si faptul ca fii agresorului se aflau de ani buni in Italia si ca doar batranul monstrul se ocupa de taximetrie si de vanzare de fier vechi , dupa ce fusese dat afara din Italia pentru ca agresase sexual pe fica concubinei sale ! Deci pedofilul avea antecedente si politisti il credeau sfant si se rugau la poarta lui ca pentru" sfinti" nu iti trebuie mandat , trebuie doar sa astepti sa rasara soarele si sa le dai timp sa arda dovezile !

+3 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.07.2019, 10:46:12

Stimate d-le blogger Stefan Vlaston, nu-i asa ca..parlamentarii ”nostri”, generalii ”nostri” , ”acoperitii” nostri din presa, procurorii ”nostri”, judecatorii ”nostri”, militienii ”nostri”, escrocii nostri imobilari cu cap de neamt si 17 dosare penale ”clasate”, șmenarii si cocalarii nostri cărora le spunem tandru ”partidu nostru, recte toti cei din falanga iohanist-liberal-securistica a Sistemului Mafiot Transpartinic National, sunt mai putin penibili, mai putin corupti, mai putin ageamii si mai putin imbecili decat ”ai lor”, cei din falanga pesedista a Sistemului..? Si apropo..E absolut ingrozitor..! Inteleg perfect cata tristete simt unii, din cauza ca iar n-a iesit pasienta cu ”lupte patriotice de strada care sa-i aduca la putere pe dragii nostri Sica Mandolinu si gasca lui de smenar, cocalari albiti si pitipoance trecute”..! In schimb, datorita politicienilor si propagandistilor celor doua mafii PSD si PNL, care nu s-au putut..abtine nici acum, si au politizat intens tragedia de la Caracal, am intrat din nou in ”gura Europei”, posturile TV centrale din mai toate statele membre ale UE aratandu-ne din nou cu degetul ca pe ”somalezii psihopati si violatori” ai UE, desi genul asta de infractiuni si tragedii, care demonstreaza si prostia celor care conduc politica si institutiile lor, exista si in tarile lor, si inca cu mult timp de a aparea Romania la buletinele lor de stiri, numai ca politicienii si propagamndistii de acolo nu le fac ”reclama” pe le-o fac ai nostri..! Dar deh, ce ne face Iohannis, politrucii si propagandistii lui, plus cei ai PSD-lui, nu ne poate face nimeni..! Iar babuinizatii celor doua mafii continua sa-si adape setea de..”adevar si patriotism” de la nenorocitii astia care-si bat joc de tara si de imaginea ei, nepăsându-le decat de privilegiile pe care si le doresc conservate..! „E dificil să eliberezi proştii de lanţurile pe care le venerează” (Voltaire)

-3 (9 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.07.2019, 11:11:10

obs. Cei care-i invart cheița lui Iohannis si comanda proagandistilor lui, au dat ordinul ca ăluia din fruntea STS (generalului-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca) sa i se dea la goale vârtos, pentru ”a-i pregati terenul” lui Iohannis (vis-a-vis de demiterea respectivului din fruntea STS) si pentru a-l prezenta pe figurantul de Cotroceni a doua zi dupa demiterea in speta, ca fiind ”ăl mai tare din parcare” reformator al institutiilor statului..! ”Strategie” mostenita de la fostul șef al secției de propagandă și agitație a Comitetului Central al P.M.R.,Paul Niculescu-Mizil, care , intre Între 1956 și 1968 a fost principalul artizan al cultului personalitatii Iohannisului de atunici, Gheorghe Gheorghiu-Dej, si el tot o marioneta plantata in fruntea statului roman, numi ca cei care l-au plantat pe Dej au fost sovieticii lui Stalin si nu sovieticii lui Merkel (wiki - kiki si de-un leu ridichi:)

-4 (8 voturi)
Alfa Omega
29.07.2019, 12:48:49

Vanzatorule, vad ca ne provoci pe mine si pe d-l Vlaston cu prafuitele tale de comentarii dar astazi nu imi pun mintea cu tine randasule digital media.

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările