Politică

articolul anterior articolul urmator

La moartea politrucului comunist Ştefan Andrei - gânduri în apărarea memoriei victimelor comunismului

12
6 Sep 2014 11:33:45
Marcel Răduţ

Am privit cu uimire şi dezamăgire la nerozia manifestată de unele instituţii mass-media româneşti cu ocazia decesului fostului demnitar comunist Ştefan Andrei. Prezentat ca ”diplomat”, ”fost ministru de externe al României”, politrucul Ştefan Andrei, unul dintre cei mai loiali şi eficienţi slujitori ai regimului criminal Nicolae Ceauşescu, este răsplătit post-mortem cu onoruri pe care nu le merită.


Înţeleg solidaritatea unor nostalgici cu foştii exponenţi ai regimului comunist. Nu este o surpriză pentru mine că unul ca Adrian Năstase îl consideră pe politrucul decedat ca fiind un ”reper luminos al unei perioade întunecate, un diplomat veritabil şi un profund iubitor de ţară”. Nu este de mirare nici că un Dinu Săraru îl consideră pe fostul nomenclaturist comunist ca fiind ”personalitate covârşitoare prin credinţa şi ştiinţa pe care se întemeia actul sãu diplomatic, prin cultura rar întâlnitã, prin vocaţia strãlucitã a dialogului capabil sã lumineze etc”.

Însă şocant este că nu există reacţii din partea societăţii civile româneşti, martoră tăcută la adularea post-mortem a unui individ care şi-a pus întreaga capacitate intelectuală şi forţă creatoare în slujba unui regim criminal.

Mulţi ar spune ”să-l iertăm, e mort, ce mai contează acum discuţia”. Da, se poate spune şi aşa, în măsura în care acest individ s-a căit pentru complicitatea lui la crimele comunismului.

Însă această căinţă nu apare nicăieri. Dimpotrivă, politrucul Ştefan Andrei nu a ratat nicio ocazie de a se prezenta presei şi publicului ca un fel de reformist ”a la perestroika”, de ”comunist cu faţă umană”, de individ care dorea binele comun şi numai obtuzitatea Elenei Ceauşescu l-a oprit să îl facă.

Nimic mai neadevărat! Politrucul Ştefan Andrei a avut rolul de a amăgi Occidentul cu falsa imagine a unui Ceauşescu reformist, anti-sovietic şi deschis spre colaborarea cu Vestul. Ştefan Andrei a jucat rolul unui Joachim von Ribbentrop. Demnitarul nazist a fost de o inteligenţă sclipitoare, tot aşa şi demnitarul comunist Ştefan Andrei, însă inteligenţa şi iscusinţa în cele ale diplomaţiei devin, la Judecata lui Dumnezeu, nu motive de admiraţie - aşa cum cred unii de prin presa românească - ci doar circumstanţe agravante.

Fascinaţia întunecată pe care o provoacă mărturisirile politrucului Ştefan Andrei despre cariera lui de diplomat comunist nu trebuie confundată cu sentimentul de admiraţie. Diavolul te fascinează, dar trebuie să evadezi din această stare şi să fugi din calea lui. În toate interviurile şi scrierile lui post-decembriste, politrucul comunist Ştefan Andrei nu se înfăţişează ca un om care se căieşte pentru faptele lui, dimpotrivă se consideră un patriot, ba chiar lasă de înţeles că timpul petrecut în închisoare după 1989 - adică vreo doi ani şi jumătate, cam cât se pedepseşte un furt de găini - este un fel de martiraj pe care l-a acceptat cu seninătate, convins fiind de nevinovăţia lui.

Politrucul comunist Ştefan Andrei nu s-a dezis de Nicolae Ceauşescu, dimpotrivă, i-a fost alături până în ultimul ceas al dictaturii şi i-a fost complice la măsurile de reprimare a revoltei de la Timişoara.Ştefan Andrei a trăit până la finalul vieţii dependent şi îmbolnăvit de ideologia PCR, pe care a slujit-o cu devotament şi spirit de sacrificiu.

Dacă îl lauzi, îl admiri şi dacă încerci să găseşti circumstanţe atenunate unui individ ca Ştefan Andrei, înseamnă, pe de o parte, că jigneşti memoria cetăţenilor români asasinaţi, torturaţi, înfometaţi, umiliţi şi batjocoriţi de regimul comunist, iar pe de altă parte, că eşti la fel de bolnav sufleteşte ca cel pe care îl admiri şi că nu ai înţeles nimic din curgerea Istoriei.

Duhurile miilor de victime ale regimului comunist îşi strigă durerea din adâncul gropilor comune şi mormintelor anonime în care le-au fost aruncate trupurile, iar noi, netrebnici urmaşi, ne bălăcim în troaca de porci cântând osanale foştilor demnitari comunişti. Iertarea nu vine din uitare, ci din pocăinţă...

Ca cetăţean al României post-decembriste, nu îl regret pe politrucul Ştefan Andrei, ci regret doar că societatea civilă românească, în cei 25 de ani trecuţi de la Decembrie 1989, a fost incapabilă să determine organizarea unui ”Nurnberg anti-comunist românesc” care ar fi pronunţat condamnările penale meritate pentru crimele comise de demnitarii regimului comunist.

Ca preot, la moartea omului bolnav sufleteşte care a fost Ştefan Andrei, zic doar atât: ”Dumnezeu să-l judece şi să-l ierte!”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Paun Al
6.09.2014, 13:07:52

Din pacate asta este realitatea in care traim. Majoritatea populatiei se simte mai aproape de un regim tatuc, care ne stabilea modul de viata si portiile ... decat un sistem in care sa ne hotaram singuri, responsabil ... soarta ... cu riscurile de rigoare ...daca nu suntem in stare . Si toti uita ca.... tot tovarasii de partid si securitate ai tov Stefan au preluat puterea politica si economica in 89 si ne conduc , tot ei si discipolii lor , pe caile capitalismului de cumetrie romanesc . S-au schimbat acum in capitalisti ...dar am ramas cu aceleasi naravuri...si noi si ei. Asa cum biserica isi cinsteste sfintii ei ... asa si ei ... isi cinstesc "sfintii " lor ...

Marcel Răduţ
6.09.2014, 13:26:38

@ Paun AI - Va multumesc pentru comentariul dvs. Da, aveti dreptate... si Iadul are martirii lui. Va multumesc pentru comentariul dvs. Numai bine va doresc.

+2 (2 voturi)
Taunul 77
6.09.2014, 13:44:09

Nu e nimic de mirare. Cand sondajele il crediteaza pe Pingelica drept cel mai bun presedinte pe care l-a avut Romania si dupa 25 de ani de democratie, mai originala ce-i drept, e de inteles atitudinea favorabila pentru fostii nomenclaturisti. Sa ne amintim ce jale si bocet a fost acum cativa ani la inmormantarea principalului latrau al regimului comunist, porcul de Barca, Adrian Paunescu. Iar daca un reprezentant al societatii civile, Andrei Cornea, a indraznit sa-l descrie exact asa cum a fost in realitate, alde Vadim si gangsterii rosii psd-isti l-au facut albie de porci. Multi romani mandri si ortodocsi si acum asteapta sa vina un tatuc de teapa lui Nea Nicu "sa le dea" servicii, case, masini etc. Sunt destui care se duc pe 26 ianuarie an de an la Ghencea sa scandeze: "Scoal' Nea Nicule din morti/ Sa ne dai servici la toti". Sunt saracutii dezamagiti de gangsterii care nu au facut nimic pentru ei, dar pe care tot ei ii voteaza constant de 25 de ani. Ce sa-i faci, e greu sa-ti iei soarta-n propriile maini, e grea munca. Munca adevarata nu cea mimata conform dictonului: "Ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim".

Marcel Răduţ
6.09.2014, 13:54:26

@Taunul Taunul - Va multumesc pentru comentariul dvs. Situatia Romaniei post-decembriste este una trista. Clasa conducatoare este impartita in doua tabere: ex-nomenclaturistii si urmasii lor vs. ex-securistii/turnatorii si urmasii lor. Fie ca votezi PSD, fie ca votezi P.Basescu (PNL, PMP etc.), nu faci decat sa alegi intre cele doua tabere de fosti politruci si creaturi de politruci. Putinele exceptii de politicieni care doresc cu adevarat democratie in Romania nu sunt importante in context, pentru ca nu pot influenta cu nimic situatia. Presedintii post-decembristi (poate mai putin Constantinescu, desi si el a pozat intr-un fel de tatuc - Noul Cuza) au avut mentalitate si comportamente de ”Tatuci”, cel mai de succes fiind onorabilul Basescu Traian, un Tatuc in haine pro-occidentale, diferit de comunistul Iliescu, si cu atat mai periculos prin ipocrizia si viclenia lui. Romanii nu au avut curajul sa-si asume libertatea si nu vor avea pana cand nu va muri ultimul cetatean roman care a apucat sa fie ”soim al patriei” in comunism. Pana atunci, vom ramane in mizeria asta. Va multumesc pentru comentariul dvs. Numai bine va doresc.

+1 (1 vot)
Radu Mircea
6.09.2014, 14:15:19

Sa-l judece parinte dumnezeu , dar de ce sa-l si ierte ??? O javra comunista , doar ceva mai spalata , insa la fel de ticaloasa ca si regimul pe care la slujit toata viata si de care nu a incercat sa se lepede niciodata . Prevad ca nostalgicii comunisti de pe blogul lui Sararu se vor muta aici sa ne balacareasca si sa ne articuleze cu minusuri .

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările