La ce trebuie să fii as pentru a conduce o echipă în secolul 21, în afară de sănătate mintală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mi-a venit această idee de articol uitându-mă la Liviu Dragnea. Liviu Dragnea mi se pare exact tipul arivistului provincial, infractor slăbuţ ajuns în vremuri de criză ale celui mai mare partid românesc, PSD, partidul muncitoresc şi urmaşul partidului comunist la putere.

Pe lângă faptul că are dinţii stricaţi, pe care şi i-a lăsat aşa strategic, ca să nu cumva să îi deranjeze pe mai marii baroni locali analfabeţi şi de ale căror voturi are nevoie, mă gândeam ce fel de om este Liviu Dragnea. Şi am ajuns la concluzia că nu poate fi în niciun fel un om care poate să lucreze cu un computer.

Ca milenial educat prin afară, pentru care limba engleză este limbă primară, nu limba română, şi care a avut computer încă din clasa a 2-a, deci de la 9 ani, consider că a mânui computerul nu este numai esenţial pentru un lider în anul 2017, însă este esenţial pentru oricine vrea să înţeleagă cât de cât lumea înconjurătoare. Ce pot face cu un computer în două minute îi dă peste cap lui Liviu Dragnea orice retorică populistă şi putere de argumentare în contradictoriu învăţată prin instituţiile locale din Teleorman şi prin Kisseleff toată viaţa lui. Cum aşa? Simplu, pentru că un computer este obiectiv, nu dă erori, este pe fapte şi date statistice, imposibil de măsluit dacă ai cât de cât o morală sănătoasă.

Primul lucru pe care îl poţi face cu un computer este să calculezi. Un computer este mult mai rapid ca un om la calcule de bază. Apoi, cu ajutorul statisticii, poţi să faci previziuni pe baza datelor istorice. Regresia, corelaţia, mediana, media, deviaţia standard ar trebui să fie prietenele cele mai de nădejde ale unui lider, politic sau nu, de secol 21. De ce? Pentru că datele sunt cele mai importante lucruri în acest secol. Apoi, ca să ai un control asupra datelor, trebuie să ai cunoştinţe despre baze de date. Acestea merg mână în mână, nu este cazul să intru în detalii.

Al doilea lucru pe care îl poţi face cu un computer este să te informezi corect. Pentru a te informa corect, ai nevoie de o capacitate de citire rapidă a textului, de sintetizare şi analizare a textului, de căutare şi filtrare printr-un motor de căutare şi de comparare rapidă a cel puţin trei surse de informare. Oamenii ca mine, care acordă note de încredere diverselor site-uri de ştiri şi generalităţi, pot să ştie în câteva secunde dacă o ştire este falsă sau nu. Din câte am văzut la Liviu Dragea din interviuri, el nu are această capacitate de filtrare, deci recurge la negarea tuturor noilor informaţii până cineva îl instruieşte ce să spună în continuare. Vi se pare acesta un lider? Încă? Nu vi se pare uşor de prostit?

Cursurile de învăţare a computerului nu sunt uşoare, necesită o alfabetizare în prealabil, necesită noţiuni de matematică şi lingvistică, inclusiv de limbi străine, în special engleza. În liceu, noi am avut cursuri de examen de permis pentru utilizarea computerului, curs pe care l-au frecventat toţi colegii mei care nu aveau computer acasă. Însă noi ăştia care eram deja experţi consideram cursul floare la ureche şi ne înscrisesem la cursul de baze de date Oracle, mult mai avansat. În fine, prindeţi ideea.

Pariul meu este că marea majoritate născută înainte de 1978 nu are ce căuta în viaţa politică românească de elită pentru că habar nu are să folosească computerul în mod avansat. Asta în ciuda faptului că ei, generaţia lor ratată, în frunte cu Alina Mungiu (vezi ultimul ei articol), ne consideră la rândul lor nişte rataţi. Sau dacă vor să facă politică, atunci să vină cu o diplomă serioasă care să ateste aşa ceva. Însă nu ar fi de ajuns, părerea mea este că vor trebui să mai dea încă un examen, cum ar veni, de admitere în politică, care să fie un examen serios de ştiinţe ale folosirii calculatorului. Ca să nu mai zic de statistică, filozofie politică sau economie. Sănătatea mintală se va da oral.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite