Lăcomia parlamentarilor nu are margini: vor cumul de pensii speciale. Cine sunt senatorii au venit cu propunerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vergil Chiţac şi Viorel Salan Foto: Mediafax
Vergil Chiţac şi Viorel Salan Foto: Mediafax

Doi senatori, Viorel Salan (PSD) şi fostul liberal Vergil Chiţac, vor ca persoanele care au dreptul la mai multe tipuri de pensii speciale să le poată cumula. Cei doi iniţiatori ai modificării legislative ar urma să fie ei înşişi beneficiari. Proiectul de lege este la un pas să treacă de Senat.

Concret, Viorel Salan şi Vergil Chiţac au cerut abrogarea unui alineat din proiectul de lege al unei ordonanţe de urgenţă (103/2017), care prevedea următorul fapt: „Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu/indemnizaţie pentru limita de vârstă, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea“. Aşadar, ar fi eliminată prevederea privind obligativitatea alegerii între o pensie specială sau alta. 

Iniţiatorii ar urma să fie chiar ei beneficiari ai prevederilor, chiar dacă unul dintre ei argumentează că sunt vizate alte categorii profesionale. În primul rând, senatorul PSD Viorel Salan, bun prieten cu senatorul Şerban Nicolae, a fost angajat în cadrul Jandarmeriei peste 30 de ani, ceea ce înseamnă că are dreptul la o pensie de serviciu, ca militar. Cum acum e parlamentar, ar urma să beneficieze şi de a doua pensie specială, de pe urma acestei calităţi. La rândul său, Vergil Chiţac este contraamiral trecut în rezervă la începutul anului 2016, iar cum acum este parlamentar, şi ar urma să beneficieze tot de două pensii speciale, dacă ar trece proiectul de lege.

Explicaţie: pensia din Armată e prea mică
„Adevărul“ a încercat să stea de vorbă cu ambii iniţiatori ai amendamentului. Doar senatorul Vergil Chiţac a explicat de ce a depus amendamentul, în timp ce Viorel Salan a declarat că îşi va spune punctul de vedere, dar n-a mai răspuns la telefon.

„Prima explicaţie ar fi că vom crea două tipuri de parlamentari: unii care vor putea cumula pensia cu salariul şi alţii nu“, a spus Chiţac, încercând să demonstreze că sunt unii parlamentari care, în timpul mandatului din legislativ, îşi urmează în continuare profesia de bază de pe urma căreia sunt remuneraţi. Aşadar, pe lângă indemnizaţia din Parlament, unii senatori şi deputaţi – medici sau profesori - primesc şi salariu pentru profesie. Însă proiectul iniţiat de Vergil Chiţac se referă exclusiv la pensii, nu la salarii. „Nu este vorba aici de mine şi nu ştiu dacă mi s-ar aplica. Sunt oameni care au o pensie mică de când au avut loc restructurări în armată. Oameni care au stat vreo zece ani în acest domeniu, apoi au urmat viaţă civilă. Au ieşit acum la pensie şi cumulează cele două pensii: cea mică din armată cu cea pe bază de contributivitate“, a declarat, iniţial, Vergil Chiţac.

Ulterior, întrebat dacă e moral ca un asemenea amendament să fie depus chiar de persoane care ar putea să ia două pensii de serviciu, Chiţac a punctat: „E moral. Sunt parlamentari care au avut o carieră militară, apoi una civilă. Au stat unul sau două mandate în Parlament“, a mai spus fostul senator liberal, subliniind că nu pare să fie în regulă ca un parlamentar care e şi profesor universitar să poată avea dreptul la mai multe venituri, în timp ce un fost cadru militar să fie pus să aleagă între cele două.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite