Laszlo Tőkés, despre „războiul steagurilor“: „Acest antimaghiarism poate fi comparat numai cu antisemitismul şi cu ura împotriva ţiganilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Laszlo Tokes
Europarlamentarul Laszlo Tokes

Europarlamentarul  Laszlo Tőkés a vorbit vineri seara despre ceea ce el consideră a fi „o propagandă antimaghiară“.

„Şi noi avem dreptul nostru de a ne simţi ca acasă, respectiv să folosim simbolurile noastre ca şi românii din România“,  a declarat el într-o intervenţie telefonică la România TV. 

După căderea dictaturii, a continuat europarlamentarul, a fost provocat „conflictul româno-maghiar, această campanie condusă de postcomunişti“. „Regimul Ponta copiază stilul şi metodele postdecembriste de la începutul anului 1990, când s-a lansat acea propagandă antimaghiară la Târgu Mureş. Acest antimaghiarism poate fi comparat numai cu antisemitismul şi cu ura împotriva ţiganilor“, a mai spus el.

De asemenea, europarlamentarul consideră că în presa din România se duce o campanie, dar incidentele apar „şi la meciurile de fotbal“, potrivit declaraţiilor sale. El a precizat că şi „Ungaria are un fel de antisemitism care este exagerat“, declarându-se împotriva „a tot felul de astfel de sentimente şi campanii“.

Întrebat de moderatoarea emisiunii ce ţară reprezintă la Bruxelles, acesta a răspuns că reprezintă România, dar şi „interesele cetăţenilor români de etnie maghiară“. La insistenţa moderatoarei care a sugerat că „a dat o palmă României“ prin intervenţiile sale, europarlamentarul a precizat că „a luat apărarea cetăţenilor români de etnie maghiară care sunt egali cu ceilalţi români“.

Corneliu Vadim Tudor, invitat în cadrul emisiunii, a luat cuvântul şi i s-a adresat lui Tőkés, precizând că vrea să îi adreseze acestuia o întrebare. În acest context, Laszlo Tőkés s-a arătat indignat, a declarat că „Vadim Tudor este un duşman calificat al ungurilor“ şi a închis telefonul, încheind conversaţia.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite