„Le Figaro”: „Victor Ponta a transformat România în oaia neagră a Europei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta este un contorsionist al dreptului, potrivit „Le Figaro” FOTO: Adevărul
Premierul Victor Ponta este un contorsionist al dreptului, potrivit „Le Figaro” FOTO: Adevărul

Cotidianul francez, „Le Figaro”,  scrie în ediţia electronică de duminică despre premierul României, Victor Ponta, pe care îl acuză că a transformat România în oaia neagră a Europei. Prezentăm articolul integral.

„Stilul expeditiv al premierul a transformat România în oaia neagră a Uniunii Europene. Cu profilul său de fiu ideal şi nelipsitul surâs, îţi dă impresia că poţi să ai încredere în el. Victor Ponta, în vârstă de 39 de ani, întruchipează această nouă generaţie care a preluat frâiele Partidului Social Democrat (PSD), principalul moştenitor al Partidului Comunist Român. Calm, bine crescut şi lipsit de scrupule <<până la punctul încât regretăm vechea gardă din PSD>>,  îl ironizează un fost ministru citându-l pe ex-preşedintele Ion Iliescu, în curând, în vârstă de 83 de ani, dar în continuare activ.

În biografia oficială, Ponta jură că este „un om de stânga” şi-l aminteşte pe Che Guevara printre idolii săi. În afara de prietenii săi, nimeni nu îl crede. Unii îl văd abil şi pragmatic, alţii imatur şi cinic. <<Practică arta de a spune un lucru şi de a-l contrazice ulterior cu o naturaleţe dezarmantă>>, remarca un jurnalist. Chiar şi în cadrul stângii româneşti, unde oportunismul ţine loc de ideologie dominanta, unii sunt îngrijoraţi de lipsa sa de experienţă şi de un stil mai degrabă brutal, care au tranformat România în oaia neagră a Uniunii Europene.

Victor Ponta îi datorează totul, sau aproape totul, lui Adrian Nastase, fostul premier care se află, astăzi, în închisoare pentru deturnare de fonduri publice. Acesta l-a remarcat când conducea organizaţia de tineret a PSD. L-a luat sub aripa sa, i-a asigurat formarea şi ascensiunea politică. Ponta a devenit omul său de încredere. În 2010, a candidat pentru preşedinţia PSD împotriva fostului şef al diplomaţiei Mircea Geoană şi a câştigat. Marii baroni ai partidului îl cred slab şi deci manipulabil. Dar este într-adevar aşa?

Boala elitismului

În 2011, sub conducerea lui Ponta, PSD s-a aliat cu PNL-ul condus de Crin Antonescu şi cu Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu. Primul, care visează, în mod obsesiv, să fie preşedinte, promovează naţionalismul. Al doilea, un fost ofiţer  de Securitate, conduce un imperiu mediatic à la Berlusconi, pe care îl pune în slujba prietenilor săi politici.

Denumită Uniunea Social-Democrata (USL), această coaliţie pare să existe doar datorită  unui obiectiv comun: să-l demită pe presedintelui Traian Băsescu, garantul unei justiţii independente.

Pe fondul crizei economice şi a nemulţumirii sociale, USL a preluat puterea în 27 aprilie, după o moţiune de cenzură care a demis guvernul de centru dreapta al lui Mihai Răzvan Ungureanu. Devenit prim ministru, Victor Ponta şi prietenii lui nu au încetat să-şi multiplice loviturile de forţă instituţională pentru a-şi atinge scopurile.

Trebuie spus că Ponta, jurist de meserie, este un contorsionist al dreptului. Ştie să-l răsucească pe toate părţile pentru a dovedi, spre exemplu, comisarilor europeni că este un bun democrat. Ceea ce nu-l împiedica să-l insulte pe Traian Băsescu, la Bucureşti,- <<un laş, un ticălos, un fascist>>, să o someze pe Angela Merkel, care se implică în probleme care nu o privesc fiindcă <<ea nu votează în România>>, să acuze presa germană că a fost infiltrată de Securitate sau să-l compare pe Sarkozy cu un <<bufon>>.

Dacă este să-l credem pe politologul Alexander Gussi, <<Ponta şi toţi aceşti lupi tineri din PSD suferă de o boală care în România ţine de antropologie: elitismul. Au dezvoltat un complex de superioritate şi cred că totul le este permis>>.

Acuzat că a plagiat peste o treime din cele 300 de pagini ale tezei sale de doctorat în drept, Ponta se încăpăţânează să nege în ciuda a doua rapoarte academice complexe. El explică, fără să glumească, că în 2003 (data la care a obţinut diploma), regulile de citare erau diferite”.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite