Leancă, la RFI: Declaraţiile despre unire, nefericite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat, la RFI, că declaraţiile referitoare la unirea cu România sunt nefericite, în contextul în care Republica Moldova vrea să adere la Uniunea Europeană.

„Declaraţiile luii Băsescu nu văd cum ar putea afecta. Avem o relaţie matură cu Comisia Europeană, cu Uniunea Europeană, cu ţările membre. De altfel, domnul Băsescu a făcut suficient pentru a ne susţine pe noi în acest proces de integrare europeană. Doar aceste declaraţii legate de unire sunt mai puţin fericite. Avem nevoie acum de mesaje care consolidează societatea noastră. Acest mesaj, această idee naţională este integrarea europeană care nu înseamnă pierderea suveranităţii Republicii Moldova“, a punctat Leancă.„La noi durează ceva, fiindcă şi în acest proiect am constatat câteva probleme de sistem“, a declarat Iurie Leancă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, că „următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu R. Moldova“. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că „declaraţia le dă apă la moară comuniştilor moldoveni“. Declaraţia a fost criticată şi în presa rusă.

De asemenea, ambasadorul Germaniei la Chişinău, Matthias Meyer, a afirmat că discuţiile despre unirea acestor două state sunt ca o „furtună într-un pahar cu apă“. Ambasadorul a declarat că Germania vede Republica Moldova ca stat aparte. Totodată, diplomatul german a subliniat faptul că discuţia despre unire nu ar trebui să existe în aceste momente.

Vizita la Bucureşti

Prim-ministrul moldovean a discutat şi despre cei 20 de milioane de euro primiţi din partea României. „În aproape 100 de localităţi în Republica Moldova, comunismul nu fusese construit şi nu există deloc grădiniţe. În foarte multe localităţi e nevoie de o renovare, modernizare. Ministerul Educaţiei în gestiunea căruia se află aceste instituţii se preocupă de o analiză pentru a identifica zonele şi localităţile unde această necesitate e cea mai mare“, a mai spus Leancă.

Întrebat ce alte subiecte a abordat împreună cu omologul său român, Iurie Leancă a precizat: „Am vorbit şi despre proiectul legat de interconexiunea la Fălciu-Goteşti, care a fost finalizată de partea română. Trebuie să vorbim şi cu cei care distribuie energia electrică în Republica Moldova. Am stabilit ca în luna ianuarie miniştri cu experţii se vor vedea la Bucureşti şi vor merge ulterior şi la Bruxelles să vedem de unde putem să atragem aceste resurse cât mai repede. La Ungheni avem nevoie de acest pod pentru autovehicule, o foarte importantă arteră pentru schimburile comerciale şi nu doar comerciale“, a mai declarat premierul moldovean.

Materiale pe aceeaşi temă:

Iurie Leancă: Declaraţiile lui Traian Băsescu despre unire creează probleme „cruciale“ Republicii Moldova

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre unire creează probleme cruciale Republicii Moldova, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, într-o emisiune a postului de televiziune Naţional 4, relatează site-ul Unimedia.md.

VIDEO Traian Băsescu: „Unirea nu poate fi făcută de politicieni, ci de poporul român de pe ambele maluri ale Prutului“

Preşedintele României Traian Băsescu a susţinut la Adevărul Live că de îndată ce îşi va încheia actualul mandat de şef de stat al României, se va ocupa de unirea cu Moldova.

Băsescu: Reîntâlnirea cu fraţii din Republica Moldova, un ideal pe care trebuie să ni-l asumăm

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în discursul ţinut la recepţia organizată de 1 Decembrie, că unirea României cu Republica Moldova “nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm şi să-l afirmăm”.

Presa străină: Republica Moldova şi România pun la încercarea răbdarea  Rusiei

România şi Republica Moldova pun la încercare răbdarea Rusiei din cauza tentativelor de a revitaliza proiectul reunificării celor două ţări, despărţite acum mai bine de 70 de ani de Uniunea Sovietică, în condiţiile în care Moldova a parafat vineri acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite