Politică

articolul anterior articolul urmator

Lecţie de laşitate: de ce au fugit PNL şi PSD de Primăria Capitalei

4
16 Sep 2015 20:00:45
Autor: Sebastian Zachmann
Dan Ştefănel Marin (UNPR) a fost votat de consilierii PNL şi PSD în locul lui Sorin Oprescu Foto: Mediafax
Dan Ştefănel Marin (UNPR) a fost votat de consilierii PNL şi PSD în locul lui Sorin Oprescu Foto: Mediafax

PNL şi PSD şi-au bătut joc de bucureşteni şi au refuzat să preia, interimar, fotoliul eliberat-forţat de Sorin Oprescu, deşi, în public, vorbesc despre câştigarea Primăriei Capitalei ca despre marea redută a alegerilor locale. Blatul dintre cele două mari partide a fost condimentat cu momente penibile

Pe hârtie, PSD şi PNL se luptă în candidaţi şi strategii pentru Primăria Capitalei, însă când li s-a pus pe tavă funcţia au refuzat să-şi asume răspunderea politică. Ba mai mult, au susţinut, cot la cot, un candidat UNPR.

Filmul evenimentelor a început miercuri dimineaţă, când prefectul de Bucureşti l-a suspendat din funcţie pe Sorin Oprescu, după ce, cu o seară înainte, instanţa stabilise că „doctorul“ trebuie să rămână în arest preventiv. Potrivit legii, postul rămas vacant trebuie ocupat de un viceprimar ales de Consiliul General.

Primăria Generală avea în momentul revocării lui Oprescu doi viceprimari: Cornel Pieptea (PNL) şi Dan Darabont (PSD). Pieptea era creditat cu cele mai mari şanse pentru postul de primar interimar, pentru că liberalii au cei mai mulţi consilieri generali (22), în condiţiile în care PSD are 14 dintr-un total de 53.  Restul consilierilor sunt împărţiţi astfel: PMP - 4, ALDE - 4, PSRO - 3, PPDD - 3, independenti – 3. În ultimele luni, majoritatea în Consiliul General era asigurată chiar de un tandem PSD-PNL.

La scurt timp după revocarea lui Oprescu, liberalii au dat primele semne de şovăială. „Vom avea o şedinţă în care cei doi copreşedinţi pe Bucureşti . Anca Boagiu şi Teodor Atanasiu  ne vor prezenta o strategie. În acest moment este irelevant cine va fi primar interimar“, a spus Alina Gorghiu la Adevărul Live. „E relevant pentru bucureşteni“, a insistat moderatorul. „O să vedem azi. Eu sunt sigură că bucureştenii ştiu că balastul din Primăria Capitalei este în curtea PSD“, s-a eschivat Alina Gorghiu.

După câteva ore, liberalul Cornel Pieptea şi-a dat demisia din funcţia de viceprimar al Capitalei, refuzând astfel să devină primar-interimar. „Întrucât situaţia dificilă a Primăriei Capitalei impune atenţia totală a viitorului primar general interimar, prezenţa sa fiind necesară 24 din 24 de ore, am reflectat atent la opţiunile mele şi consider că în acest moment, datorită situaţiei familiale nu pot îndeplini cu succes atribuţiile unui primar general interimar“, a motivat Pieptea.

În această situaţie, fotoliul lui Oprescu ar fi trebuit să-i revină lui Dan Darabont (PSD), care a refuzat şi el. „Am văzut că în presă s-a spus că nu vreau să asigur interimatul, este inexacta afirmaţia. Este o decizie politică pe baza a ceea ce s-a discutat în partid. PSD are 13 functii în Consiliul General, deci nu avem majoritate. Nu am fugit niciodată de responsabilitate“, a spus Darabont. Însă Darabont uită că tot cu 13 consilieri PSD a asigurat până acum majoritatea în Consiliul General. Însăşi funcţia lui Darabont explică faptul că PSD este la putere în Primărie. Un partid care nu asigură majoritatea nu poate avea viceprimar.

Noul primar a vorbit trei minute într-un an
Deci Primăria Capitalei era în situaţia în care un viceprimar (PNL) a demisonat, iar  altul (PSD) a refuzat funcţia de primar interimar. PentRU a acoperi fuga de răspundere, PSD şi PNL au pus de un blat politic. Mai întâi, cele două partide l-au votat cot la cot pe Dan Ştefănel Marin (UNPR) pentru funcţia de viceprimar, în locul lui Cornel Pieptea. Astfel, s-a ajuns ca un partid cu doar trei consilieri locali din 53 (UNPR) să dea un  viceprimar. Apoi, proaspătul viceprimar a fost ales, din nou cu voturile cumulate ale PSD şi PNL, în funcţia primar-interimar al Capitalei.

„În tot anul 2015, noul Primar interimar al Bucureştiului a avut o singură intervenţie în Consiliul General, trei minute în aprilie“, spune Nicuşor Dan, omul care a urmărit atent activitatea Primăriei. Liberalii au văzut altceva. „Consilierii PNL au înţeles să renunţe la orgolii sau calcule politice şi au găsit o soluţie pentru ca Primăria să funcţioneze“, a spus Cristian Buşoi, unul dintre posibilii candidaţi PNL la Primăria Capitalei la alegerile de anul viitor.

Simulacrul încă nu ajunsese la final. Odată cu alegerea lui Dan Ştefănel Marin  ca primar interimar, funcţia de viceprimar (în care fusese ales cu câteVa minute înainte numai ca să poate fi apoi propulsat ca primar interimar) a rămas din nou vacantă. Aşa că s-a trecut la alegerea unui nou viceprimar. A candidat şi a fost votat în unanimitate Cornel Pieptea, exact omul care cu câtvea ore înainte îşi anunţase demisia din funcţie „din motive personale“. Aşadar, PNL şi PSD au ocolit legea, au scăpat de răspunderea de a numi un primar interimar şi, în final, au rămas cu aceIaşi viceprimari. În continuare, tot PSD-PNL vor asigura majoritatea în Consiliul General, numai că în faţă va fi scos Marin Ştefănel Dan.

De ce fug de răspundere
Marea problemă a PrimărieI Capitalei rămâne RADET-ul. Regia are datorii uriaşe, iar bucureştenii riscă să rămână fără apă caldă şi căldură în această iarnă. „În mod cert suntem preocupaţi de tot ce se întâmplă cu RADET-ul, cu ELCEN-ul. Sunt într-o situaţia critică“, recunoştea Alina Gorghiu la Adevărul Live. Cât timp Primăria a fost condusă de Sorin Oprescu, pierderile au mai fost compensate din ajutoarele financiare venite de la Guvern. Însă premierul Ponta nu mai pare dispus să sprijine o Primărie fără primar PSD. „Nu e normal ca bani de la întreg bugetul de stat să meargă numai la bugetul Consiliului General“, a spus Ponta, marţi seara, la Antena 3. „ La partidele reprezentative din Consiliul General trebuie să se uite bucureştenii la iarnă, când nu vor avea căldură în calorifere, sau când vor aştepta cu zecile de minute autobuzele în staţii“, a spus Nicuşor Dan, cu trimitere la faptul că regia de transport public (RATB) este cam în aceeaşi situaţie financiară cu RADET-ul.

Averea noului primar
Dan Ştefănel Marin are o situaţie materială bună, după cum arată declaraţia de avere depusă în 2015. Dan deţine alături de soţia sa următoarele bunuri: două apartamente  în Bucureşti; o casă în localitatea Pucioasa (judeţul Dâmboviţa);  două terenuri în localitatea Pucioasa; trei maşini.  Pe lângă aceste bunuri, primarul interimar al Capitalei are un credit ipotecar de 44.000 de euro şi este acţionar la o companie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

mitrut
17.09.2015, 08:40:51

Si unii si altii stiu ca nu pot rezolva problemele Bucurestiului si ca pana la alegeri doar isi vor eroda imaginea.Ori pentru cat a mai ramas din mandat nu se inghesuie niciunul. Se vor bate pentru un mandat intreg, vor promite marea si sarea, dar tot nu vor face mai nimic din ce promit. Vor veni cu alte metode de a fura la greu si se vor crede geniali dar vor sfarsi in zeghe!

+4 (4 voturi)
Gheorghe Dobre
17.09.2015, 12:06:11

Lasitatea asta o sa-i coste scump si pe unii si pe altii.Daca aveau un pic de minte,de bunsimt,curaqj si c-aie,unul dintre sicofantii pesedist si penelisti iesea in fata,isi asuma responsabilitatea,facea urgent un audit pe bune,iesea cu el public aratand realitatea la preluarea madatulu chiar interimar,se zbatea sa tina pe linia de plutire barca(oricum tampitii de guvernanti nu-si pot permite sa tina in ger doua milioane de oameni din capitala),va demonstra ca e cinstit si priceput sa administreze un oras capitalaq de taRA etc.Asa au dovedit din starty ca sunt niste nevolnici,niste taraie brau,vai mama lor si nebuni ar trebui sa fie bucurestenii ca la viitoarele alegeri sa opteze cumva pentru vreun neispravit din partidele astea de doi lei.

+2 (2 voturi)
Mihai Pavel
17.09.2015, 12:52:07

Oamenii care merg mai departe în pofida eşecurilor de pe parcurs nu devin niciodată nişte rataţi, pentru simplul motiv că îşi păstrează capacitatea de a mai încerca o dată. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: mihaisidianapavel@yahoo.com

. adrian75
17.09.2015, 14:19:06

Astea sunt la fel doar numele e diferit, dar in esenta sunt doua grupari de penali, diletanti, oameni incapabili sa rezolva vreo problema.Chiar nu se gaseste in tara un om care sa rezolve problemele Radetului, prblemele capitalei? pai atunci de ce mai strica aerul prin parlament, de ce irosimpe ei salariile substantiale? mai bine ar elibera locul pentru oamnei mai capabili.

Modifică Setările