Politică

articolul anterior articolul urmator

Legea 5G prinde viteză în Parlament. Deputaţii au dat raport de admitere pe forma înaintată de Guvern

5
12 May 2021 15:52:54
Autor: Radu Eremia
Parlamentul condus de Ludovic Orban şi Anca Dragu va trece proiectul Guvernului în procedură de urgenţă FOTO Inquam Photos / George Călin
Parlamentul condus de Ludovic Orban şi Anca Dragu va trece proiectul Guvernului în procedură de urgenţă FOTO Inquam Photos / George Călin

Proiectul Guvernului privind Legea 5G a primit miercuri raport de admitere din partea comisiilor juridică, de apărare şi de tehnologia informaţiei din Camera Deputaţilor. Actul normativ a fost adoptat în forma transmisă de Guvern, fără a fi adoptat niciun amendament. Votul final în plenul Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat în acest caz, va fi dat, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare.

Potrivit proiectului, pentru a putea participa la construirea reţelelor de telecomunicaţii 5G în România, companiile trebuie să îndeplinească mai multe condiţii concomitent: nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent; are o structură transparentă a acţionariatului; nu are un istoric de conduită corporativă neetică; se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente

Cel mai mare contestatar al proiectului este compania chineză Huawei, aceasta fiind  supusă unor sancţiuni din partea SUA pentru conduită corporativă neetică şi se supune unui sistem juridic opac – cel chinez – care nu impune practici corporative transparente.

Încercări de tergiversare a dezbaterilor

Deputaţii au continuat să dezbată în procedură de urgenţă Legea privind reţelele 5G, cu toate că din partea companiilor asiatice, în special cele chineze, este făcut un lobby puternic pentru temporizarea adoptării proiectului de lege. Parlamentarii români au primit la finalul lunii aprilie cu un val de petiţii de la companii şi asociaţii chineze, toate fiind îndreptate împotriva Legii privind securitatea reţelelor 5G. Companiile şi asociaţiile nu au legătură doar cu telecomunicaţiile, ci sunt şi din domeniul alimentaţiei sau din construcţii, iar acestea cer amânarea adoptării actului, pe motiv că trebuie introduse criterii tehnice privind riscurile cibernetice.

Introducerea de criterii tehnice ar obliga România să notifice Comisia Europeană şi aplicarea Directivei UE 2015/1535. Acum, în condiţiile în care legea nu prevede criterii tehnice, România nu are obligaţia de a notifica autorităţile de la Bruxelles. De altfel, acest lucru a fost dezbătut în cadrul unui Comitet interministerial de anul trecut, când Guvernul Orban a hotărât că nu va exista nicio notificare a Bruxelles-ului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

IonIon Codreanu
12.05.2021, 16:41:15

Companiile americane sunt sub controlul direct și puternic al administrației americane! Desigur, noi nu știm asta...

-4 (4 voturi)
Tomescu Tom
12.05.2021, 17:25:51

IonIon Codreanu Acum ..pe bune ! Chiar vrei să insinuezi că aceste companii americane sunt controlate de către partidele politice .. ?? Chiar vezi tu, acolo , activiști de partid numiți în consiliile de administrație .. ? Analfabeți posesori de diplome frumos colorate emise de cine știe ce universitate fantomă ? Vezi tu acolo sinecuriști politici în companiile private .. ? . Arată domnule cu degetul pe unul singur ... dă un exemplu concret .. Nu mai arunca cu piatra în baltă .. doar de dragul de comenta și a avea activitate ...

-5 (5 voturi)
Dobos Vasilescu
12.05.2021, 17:13:07

%G este daunator sanatatii oamenilor. Notati cine a votat legea ptr a fi mai usor reclamarea lor la procuratura. Prostia nu-i o scuza ptr ei.

-3 (3 voturi)
Tomescu Tom
12.05.2021, 17:32:55

Dobos Vasilescu Acum ... nu te supăra ! Dar uneori chiar gânditul în sine .. poate fi extrem de dăunător sănătății oamenilor ! E un efort pe care nu toată lumea îl suportă .. Erau unii care cu foarte mult timp în urmă recomandau să nu se depășească viteza calului în alergare .. motivând că aceasta poate constitui un pericol de moarte .. Oamenii normali nefiind în stare să suporte viteza respectivă .. și accelerațiile .. bla bla .. . Pe atunci nu s-a gândit nimeni la reclamarea la procuratură ... Și bine au făcut, zic eu ..

-5 (5 voturi)
Ramona Georgescu
12.05.2021, 20:16:30

Criteriile în cauza nu sunt îndeplinite de nici o companie care activează în domeniu. Deci adio 5G în România. Cel puțin pana când vor fi modificate cerințele.

Modifică Setările