CCR dă şah-mat PSD: legea plagiatelor, neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională (CCR) a decis că Legea prin care titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, nu de Ministerul Educaţiei, şi care permitea renunţarea de bunăvoie la doctorat este neconstituţională.

UPDATE Academicianul Viorel Barbu, care a demisionat în urmă cu două săptămâni de la conducerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, a declarat miercuri, pentru News.ro,că nu revine asupra demisiei sale. „Vestea că Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă  4/2016 privind plagiatele este neconstituţională este excelentă. Nu prea revin asupra deciziilor. Nu voi reveni nici asupra demisiei din funcţia de preşedinte al CNATDCU. Are cine să mă înlocuiască, vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh, este foarte potrivit", a spus Viorel Barbu. 

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat decizia CCR. El a precizat că rămâne în vigoare Ordonanţa de urgenţă aşa cum a fost adoptată de Guvern, fiind declarată neconstituţională legea adoptată de Parlament.

„Curtea Constituţională a adoptat şi sesizarea grupului liberal şi sesizarea Guvernului cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei 4/2016 pentru modificarea legii educaţiei naţionale. Am avut în vedere faptul principal că cele două Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului şi au adoptat legea într-o formă şi într-un conţinut foarte diferit decât cel care a început cu iniţiativă legislativă şi diferit şi de felul cum au adoptat fiecare din cele două camere. Noi am mai dat decizii în acest sens prin care am arătat că atunci când se schimbă substanţial conţinutul, forma, structura, compoziţia legii, nu se respectă principiul bicameralismului. Separat, am considerat şi obiecţia Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor art. 1 alin. 5 din Constituţie cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă n-au fost respectate în cuprinsul acelor adăugiri şi modificări care au fost făcute de cele două camere ale Parlamentului”, a spus Dorneanu, la finalul şedinţei CCR. 

Curtea Constituţională a dezbătut miercuri două sesizări privind OUG pe tema doctoratelor şi a plagiatelor, una depusă de Guvern, iar alta de parlamentarii PNL, în care sunt ridicate probleme de constituţionalitate cu privire la modul în care legea a fost adoptată în Parlament, precum şi de prevederile modificate de Legislativ faţă de forma Executivului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite