UPDATE Legea care amputează ANI a fost votată azi, după ce a fost „rătăcită“ în Parlament. Peste 1000 de aleşi locali ar putea scăpa de procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect iniţiat de şase deputaţi PSD, în frunte cu Marian Neacşu, liderul grupului social-democrat din Camera Deputaţilor, ţinut la sertar în ultimele şase luni, a fost votat astăzi de Camera Deputaţilor, cu largă majoritate:227 pentru, trei împotrivă şi 88 de abţineri. PNL a anunţat că se abţine.

UPDATE Cererea de reexaminare trimisă de fostul preşedinte Traian Băsescu a fost respinsă, iar proiectul a fost adoptat în forma sa iniţială care le permite primarilor să facă parte din organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intracomunitară, motiv pentru care peste 1000 de aleşi locali au procese cu ANI.

Liderii PSD i-au pus în mişcare pe parlamentari şi au introdus pe ordinea de zi de astăzi o iniţiativă legislativă care a zăcut mai bine de şase luni în Parlament. Iniţiativa, semnată de şase deputaţi PSD, a fost adoptată de ambele Camere, dar reîntoarsă în Parlament de către preşedintele Traian Băsescu, în iunie 2014, cererea de reexaminare pierzându-şi urma în Parlament.

Potrivit proiectului pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51 din 2006, “statutul şi actul constitutiv ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice se aprobă prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale membre şi se semnează, în numele şi pe seama acestora, de primarii unităţilor administrativ-teritoriale asociate şi după caz de preşedinţii consiliilor judeţene care sunt reprezentanţi ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiei”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a cerut, anul trecut, reexaminarea legii pe motiv că “participarea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară amintite nu se justifică în mod obiectiv”. Totodată, el a avertizat că propunerea ar “conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor”.

Iniţiatorul legii, deputatul PSD Marian Neacşu, a declarat în plenul Camerei, astăzi, că situaţia trebuie reparată la vot, întrucât a afectat foarte mulţi aleşi locali.

„Din păcate, proiectul a fost atacat de către preşedintele Băsescu inclusiv la CCR. Mai mult decât atât, apreciez abordarea Comisiei de raport care a apreciat că e bine să fie adoptat proiectul legislativ cum a mai fost adoptat. E o situaţie care a dat naştere unor interpretări care s-a întors împotriva destul de multor aleşi locali. Cine să reprezinte cel mai bine comunitatea dacă nu cei pe care comunitatea îi alege din patru ani în patru ani ca să îi conducă? Cred că sunt argumente suficiente ca acest proiect legislativ să fie votat azi“,  a spus Neacşu.

În urmă cu mai puţin de o săptămână, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj către Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România în care vorbea despre clarificarea regimului incompatibilităţilor.

„Pe de altă parte, este necesar şi ca forul legislativ să asigure un cadru legal care să permită o funcţionare eficientă a administraţiei. Lipsa de claritate a legislaţiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilităţile, afectează administraţia şi capacitatea sa de a lucra în serviciul comunităţii”, se arăta în mesajul prezidenţial.

A doua cale de salvare a aleşilor locali

Un al doilea proiect cu aceeaşi miză a fost adoptat de Senat şi le permite  aleşilor locali să facă parte din asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, fără a mai putea fi traşi la răspundere în niciun fel. Proiectul de lege iniţiat de 18 senatori PSD, printre care şi Gabriela Vrânceanu Firea,  i-ar scăpa pe mulţi aleşi locali, peste 1.000 de primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, de acuzaţiile de incompatibilitate. În acest sens, iniţiatorii PSD au modificat trei articole din legea Admnistraţiei publice locale, care ciuntesc considerabil din atribuţiile ANI.

„Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară sunt conduse de adunarea generală a asociaţiilor şi de consiliul de admnistraţie“, se arată la alineatul 1 al articolului 15 din Legea de modificare şi completare a Legii admnistraţiei publice locale. Mai departe, iniţiatorii PSD introduc încă un alineat la articolul 15, care să le ofere aleşilor locali cadrul legal pentru a fenta ANI.

„Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor precum şi preşedintii Consiliilor Judeţene sunt reprezentanţii de drept ai unităţilor administrativ – teritoriale în adunarea generală a asociaţiilor respective; primarii şi preşedintii Consiliilor Judeţene îşi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei prin dispoziţie, orice alte dispoziţii contrare în materie se abrogă“, sună alineatul pe care îl propun semnatarii PSD.

 Peste 1.000 de aleşi locali au fost găsiţi în stare de incompatibilitate de către ANI pentru că au avut calitatea de membru în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară şi reprezentanţi în regiile autonome locale de tipul celor de Apă-Canal. Radu Mazăre, aflat în arest preventiv, primarul Constanţei, Nicuşor Constantinescu, arestat preventiv, Mircea Moloţ, fostul preşedinte CJ Hunedoara, arestat preventiv, sunt doar câteva din numele cu rezonanţă care s-au lovit de ANI fix pe această speţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite