„Legea bunului locatar“, japcă pentru proprietar. Ce păţeşti dacă îţi inunzi vecinul sau dacă nu plăteşti întreţinerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua lege a locatarilor încurajează consensul între vecini şi pedepseşte obrazul gros Foto: Adevărul
Noua lege a locatarilor încurajează consensul între vecini şi pedepseşte obrazul gros Foto: Adevărul

Noul proiect de lege privind asociaţiile de locatari stipulează amenzi pentru proprietarii care-şi inundă din neglijenţă vecinii, însă nu oferă o modalitate concretă de despăgubire. De asemenea, rău-platnicii la întreţinere pot tergiversa luni bune procesul în instanţă, iar costurile sunt acoperite de vecinii corecţi.

Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari care, pe lângă chestiuni tehnice ce ţin, spre exemplu, de modul de calcul al întreţinerii, reglementează şi aspecte mai sensibile: de la drepturile şi obligaţiile locatarilor până la mici modele de conduită civică. Ca noutate, proiectul de lege aduce amenzi pentru proprietarii neglijenţi sau cu mai puţin bun-simţ.

La capitolul contravenţii este prinsă şi următoarea faptă: „Neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari“, iar asta se pedepseşte cu „amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei“. Fapta descrisă mai sus în limbaj juridic se traduce mult mai simplu: inundaţie. Însă, conform legii, inundaţia are două „izvoare“. Poate fi generată de neatenţia proprietarului sau poate fi cauza unei defecţiuni la reţeaua de instalaţie a blocului.

„Codul Civil şi actuala lege a asociaţiilor spun: dacă în urma unei intervenţii pe coloana comună de apă un proprietar este inundat, este problema asociaţiei să acopere pagubele. Dacă inundaţia este făcută de un proprietar -spre exemplu, se rupe un furtun sub chiuvetă sau se sparge o ţeavă în apartament - atunci pagubele sunt acoperite de proprietarul care a generat inundaţia“, spune Petru Olariu, vicepreşedintele „Ligii Habitat“, omul care coordonează un grup de lucru cu scopul de a mai modifica legea pe ici, pe colo până să ajungă la Parlament.

„Tot din buzunarul tău plăteşti“
Aşadar, dacă inundaţia este provocată de spargerea coloanei comune a blocului, lucrurile sunt simple: plăteşte Asociaţia din banii tuturor locatarilor. Marea problemă apare însă când vecinul de deasupra îşi inundă vecinul de jos pentru că, spre exemplu, i s-a înfundat scurgerea la cadă, dar nu vrea să plătească pentru stricăciuni. La prima vedere, vecinul de deasupra este pasibil de amendă. Dar cine plăteşte reparaţiile? „Pe omul inundat nu-l interesează cât plăteşte amendă vecinul său de deasupra, ci îl interesează să-i fie zugrăviţi din nou pereţii inundaţi. Actuala lege a introdus amenzi, dar acest lucru nu ajută pe nimeni. Tu, dacă eşti inundat, tot din buzunarul tău plăteşti. Ar trebui să existe în lege scris clar ce se întâmplă dacă cineva îşi inundă în mod repetat vecinii. Înseamnă că acel om nu ştie să locuiască la bloc. Nu poate să-şi bată joc de vecini. Să-l oblige legea să repare“, spune Olariu.

Dacă vecinul de deasupra nu vrea în ruptul capului să plătească, ce poate face omul inundat? „Trebuie să dea în judecată, iar instanţa să decidă cuantumul despăgubirilor“, spune avocatul Gelu Puşcaş, specialist cu vastă experienţă în domeniul administrării blocurilor. Totuşi, cum rămâne cu amenda? „Întrebarea este cine aplică amenda? Poliţia nu are expertiză, pentru că poliţiştii nu sunt instalatori să stabilească ei unde şi cum s-a spart ţeava. Dacă un poliţist ar da o astfel de amendă, acel proces-verbal ar putea fi contestat imediat în instanţă“, spune Gelu Puşcaş. Aşadar, în situaţia în care veţi fi inundaţ, ori ajungeţi, omeneşte, la o înţelegere cu vecinul de deasupra, ori vă pregătiţi pentru câteva luni de drumuri la tribunal pentru a vă recupera banii investiţi în renovări. Vedem că în acest caz amenda funcţionează doar pe post de sperietoare.

„Legea actuală te ţine la uşă“
Articolul 31 este un alt paragraf discutabil al legii. „Cu un preaviz scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, proprietarul este obligat să accepte accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală“, spunea proiectul de lege. Acest articol are şi el un capitol de contravenţii şi se sancţionează cu o amendă mai blândă, de la 500 lei la 3.000 lei. Altfel spus, dacă îţi bate la uşă administratorul, ori deschizi, ori primeşti amendă. „Mi-e greu să cred că poţi primi amendă. Dreptul de proprietate este consfinţit de Constituţie. Indiferent de cât de gravă este situaţia, legal nu se poate sparge uşa. Asociaţia trebuie să dea în judecată, iar instanţa trebuie să oblige proprietarul să permită accesul. Bine, asta durează cam 8-9 luni în instanţă, timp în care, ipotetic, o ţeavă poate sta spartă“, spune Gelu Puşcaş.

Prim-vicepreşedintele „Habitat“, Petru Olariu, spune că înainte de 2007, până să intre în vigoare actuala lege, se mai putea sparge uşa. „ Domnule, înainte se putea intra în apartament. Venea administratorul blocului însoţit de un poliţist, intra în apartament, repara ce era de reparat, administratorul era martor, la sfârşit se semna un proces-verbal şi gata. Legea actuală te ţine la uşă, lăsaţi-mă cu amenda. De asta am cerut acum ca orice proprietar să-şi lase datele la şeful de scară sau la administrator. Domnule, dacă  dumneata, ca proprietar, eşti plecat din oraş sau din ţară şi se sparge o ţeavă la tine în apartament, eu, ca administrator, ce fac?, las blocul fără apă? E o situaţie de urgenţă. Iei un martor cu tine şi rezolvi problema“, spune Petru Olariu.

Nu poţi scăpa de întreţinere
O altă mare problemă întâlnită la Asociaţiile de proprietari este cea a datornicilor la întreţinere. Noul proiect de lege stipulează că un datornic poate fi dat în judecată abia după trei luni de neplată. „Trebuie să aştepţi 60 de zile, plus cele 30 de la afişare, în total 90 de zile. Deci abia după trei luni Asociţia îl poate da în judecată pe rău-platnic. Legea nouă nu vine cu nimic în acest sens. Până la primul termen de judecată mai trec trei patru luni, deci s-au adunat şapte. De obicei, la al doilea termen de judecată povestea se termină, instanţa spune că Asociaţia are de recuperat o sumă de bani. Apoi, Asociaţia trebuie să meargă la un executor, unde trebuie să plătească onorariul. Dacă suma e mai mică de 10.000 de lei, nu poţi decât să-i pui poprire“, spune avocatul Gelu Puşcaş. „Toate sumele cheltuiete cu rău-platinicii - onorarii şi alţi bani - sunt acoperite tot de restul oamenilor care îşi plătesc la timp cheltuielile“, completează Petru Olariu. Aşadar, bunul locatar plăteşte colateral pentru vecinii cu mai puţin simţ civic.


Flori pe casa scării, doar cu aprobare
O amendă de la 5.000 la 10.000 de lei pot plăti şi proprietarii sau chiriaşii care, spre exemplu, din proprie iniţiativă şi pe banii lor vopsesc holul blocului, montează pe casa scărilor etajere cu flori sau îşi închid balconul, întrucât aceste „infracţiuni “ se încadrează la capitolul „modificarea aspectului proprietăţii comune de către proprietari“.

Legea, pe repede-nainte
Actuala Lege a asociaţiilor de proprietari este în vigoare din 2007, fiind iniţiată de deputatul Cezar Preda, la acea vreme PDL, acum liberal. „De atunci, au fost modificări peste modificări, fiecare Guvern şi fiecare ministru au încercat să alinieze legea asociaţilor de proprietari la legislaţia UE. Până zilele trecute când Ministerul Dezvoltării a anunţat că are un proiect modern“, spune Petru Olariu. „Cu chiu cu vai ni l-au dat, dar imediat l-au lansat în dezbatere publică, deşi noi le-am spus să aştepte să analizăm şi noi proiectul, să umblăm pe el, apoi să-l publice. Vor ca până în toamnă să ajungă în Parlament“, adaugă liderul „Habitat“.

  38,7% este ponderea numărului de apartamente din totalul locuinţelor din România
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite