Legea finanţării, încă o portiţă pentru bani negri în campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii din Comisia de Cod Electoral au strecurat un amendament în noua lege a finanţării campaniilor electorale care lasă în continuare o cale deschisă către genţile cu bani negri.

Comisia pentru elaborarea legislaţiei electorale a adoptat, în unanimitate, un amendament care, în pofida cererii de reexaminare formulate de preşedintele Iohannis, lasă în continuare destule portiţe prin care partidele politice pot perpetua practicile nefericite din preajma alegerilor. Noua modificare vine ca urmare a cererii de reexaminare formulate de preşedintele Klaus Iohannis, principalul argument al respingerii legii fiind introducerea împrumuturilor ca posibile surse de finanţare.

Deşi parlamentarii, atât de la Putere cât şi din Opoziţie, s-au angajat, cel puţin la nivel declarativ, să modifice Legea în acord cu recomandările preşedintelui, în practică, aleşii au avut grijă ca legea să nu fie foarte restrictivă în ceea ce priveşte împrumuturile provenite de la persoane fizice. Mai întâi, aleşii au reglementat problema împrumuturilor, dar nicidecum în sensul scoaterii lor din posibilele surse de finanţare a partidelor, aşa cum a sugerat Iohannis. Parlamentarii au inclus iniţial instituirea unui termen de trei ani pentru restituirea împrumuturilor, iar în condiţiile în care banii nu sunt returnaţi în acest interval, împrumuturile să fie considerate donaţii.  Intrând în regimul juridic al donaţiilor, acestea sunt limitate prin lege, iar depăşirea plafoanelor se soldează cu amenzi usturătoare şi confiscarea sumelor donate în plus.

După ce legea a trecut de reexaminarea Senatului, aleşii şi-au dat seama însă că acea formă îi poate speria pe finanţatori, care s-ar putea teme că nu-şi mai recuperează împrumutul şi, astfel, să refuze să mai bage bani în campania electorală.

„Ne întoarcem la aceleaşi suspiciuni“

De aceea, în loc ca legea să meargă spre dezbatere la Camera Deputaţilor, aleşii au ţinut să treacă, din nou, pe la Comisia de Cod Electoral, care a avut grijă să-i linişească pe potenţialii finanţatori.  „Împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termenul de trei ani se pot constitui în donaţii numai cu acordul ambelor părţi şi numai dacă nu s-a atins în anul respectiv plafonul pentru donaţii “, se arată în amendamentul adoptat marţi în Comisia de Cod Electoral."

Noua formulare rezolvă o problemă, dar creează una nouă: dacă finanţatorii nu sunt de acord ca împrumutul să se tranforme în donaţie, partidul sau politicianul căruia i-a dat bani îi rămâne îndatorat, ceea ce deschide calea către alte căi de stingere a datoriei decât prin simpla returnare a banilor – contracte pe bani publici, angajări, alte favoruri.

„Modul în care s-a transformat este un pic abuziv. Poate fi o înţelegere prealabilă între partide şi cei care acordă împrumutul. Ar trebui ca banii să fie obligatoriu returnaţi, pentru că de asta se numeşte împrumut, nu să se transforme în donaţii. Ne întoarcem la aceleaşi suspiciuni, că circulă bani care nu sunt legali“, a spus Septimiu Pârvu, specialist în legislaţie electorală pentru Expert Forum, pentru „Adevărul“. Practic, vom putea ajunge în situaţia în care persoanele fizice care au acordat împrumutul îi pot constrânge pe politicieni, dacă aceştia nu sunt capabili să returneze banii. Atât timp cât împrumuturile se pot transforma în donaţii numai cu acordul omului de afaceri care a împrumutat partidul, politicianul va fi mereu la mâna finanţatorului său.

De ce a întors PSD legea

Legea ar fi trebuit să intre ieri pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, însă a fost retrimisă la Comisie, la cererea liderului deputaţilor PSD, care a invocat anumite neconcordanţe. „Deoarece faţă de raportul discutat ieri (marţi -n.r.) în Comisia de Cod electoral şi cel prezentat nouă astăzi au apărut o serie de articole, unele dintre ele cu caracter corelativ, care nu sunt puse de acord şi care nu au fost discutate în comisie, vă solicit retrimiterea acestor proiecte la comisie“, a spus deputatul PSD Marian Neacşu. 

Aproape niciun membru al Comisiei nu a ştiut să ne răspundă la ce neconcordanţe s-a referit Marian Neacşu. „Nu sunt în ţară. Am înţeles de la colegi că este vorba de un amendament pe care l-am adoptat ieri în Comisie, însă nu a fost modificat şi în raportul prezentat în plen. A rămas forma veche“, a spus Mihai Voicu, preşedintele Comisiei de Cod Electoral. Am încercat la unul dintre reprezentanţii PSD în Comisia de Cod Electoral, deputatul PSD Gabriela Podaşcă, însă consiliera sa s-a arătat deranjată de întrebare. „Doamna deputat este singura care vă poate da această informaţie? Nu aveţi pe altcineva pe cine întreba?“, ne-a răspuns consiliera lui Podaşcă.

Nici senatorii PNL Puiu Haşotti sau Alin Tişe nu au ştiut să ne ofere mai multe informaţii. „Întrebaţi la Cameră pentru că acolo s-a întâmplat. Eu sunt senator“, a fost răspunsul asemănător al celor doi liberali. În cele din urmă, deputatul UDMR Marton Arpad a reuşit să ofere un răspuns privind cererea lui Neacşu de a retrimite la Comisie Legea Finanţării. „Există o frază înregistrată, spusă de preşedintele Comisiei, domnul Voicu, în care întreabă cine este de acord cu adoptarea raportului cu un singur amendament admis în Comisie. În raport apar cinci amendamente. Era un singur amendament de fond, asupra căruia am căzut cu toţii de acord, iar celelalte cinci s-au modificat pentru a fi puse în acord cu acestea. L-am întrebat pe domnul Neacşu şi aceasta a fost explicaţia domniei sale“, a declarat Marton Arpad.

Gorghiu: Este o lege bună

Invitată ieri la Adevărul Live, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a dat dovadă că nu ştie nimic despre modificarea operată ieri la nivelul Comisiei de Cod Electoral. „Este o lege foarte importantă şi în opinia mea este o lege bună pentru că rupe cercul vicios între partid politic, om de afaceri, guvernare şi omul politic. Dacă până acum, omul de venea la partid şi spunea: „ia aceşti bani, apoi, când ajungi la guvernare, îmi generezi contractul respectiv sau îmi dai un post, acum s-a rupt acest cerc“, Alina Gorghiu, la „Adevărul Live“.

Liderul PNL a lăudat această lege tocmai din perspectiva obligativităţii politicianului de a returna banii împrumutaţi. „Dacă dvs. îmi împrumutaţi o sumă de bani, există posibilitatea ca omul politic fără discernământ să vă recompenseze când ajunge la guvernare. În momentul în care acei bani pe care mi-i daţi, eu vi-i dau înapoi, să presupunem că nu am 16.000 de euro să-mi finanţez campania, mă pot împrumuta, eu trebuie să vă dau acei bani înapoi“, spune Alina Gorghiu.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite