Legea graţierii, amânată pentru a patra oară. Toader, absent de la dezbatere. Ministrul Justiţiei, chemat de PSD să dea explicaţii în Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei juridice de la Senat, Şerban Nicolae. FOTO Inquam Photos
Preşedintele Comisiei juridice de la Senat, Şerban Nicolae. FOTO Inquam Photos

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost convocat, pe 25 aprilie, la Comisia juridică a Senatului pentru a prezenta stadiul pachetului de modificări ale legilor justiţiei, senatorul social-democrat Şerban Nicolae afirmând că este inadmisibil ca Ministerul Justiţiei să lucreze de atâta vreme la respectivul proiect şi încă să nu se ştie ce se va modifica.

UPDATE Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, s-a declarat nemulţumit de faptul că Ministerul Justiţiei nu a trimis un punct de vedere pe mai multe proiecte de legi, unul din acestea proiectul privind statul magistraţilor. 

Nicolae a spus că ministrul declarat în urmă cu aproape o lună că vine un pachet de legi dar nu a mai ajuns nimic în Parlament, la Comisia juridică.

„În ceea ce priveşte pachetul de legi pe justiţie, din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, vă putem spune faptul că ministerul a lucrat la acest proiect de lege de modificare a legilor justiţiei. S-au solicitat puncte de vedere de la instituţiile implicate. La acest moment, aceste puncte de vedere nu au fost toate transmise toate Ministerului Justiţiei, fiind posibil ca instituţiile implicate, prin punctele de vedere, să determine o eventuală modificare a textelor emise de Ministerul Justiţiei. Aşteptăm încă punctele de vedere, spre exempu de la CSM (...) În măsura în care vor fi strânse toate acestea, proiectul va fi pus în dezbatere publică”, a declarat, în cadrul comisiei juridice, Mariana Moţ, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, responsabilă pentru relaţia cu Parlamentul.

Întrebată dacă există un orizont de timp pentru punerea în dezbatere publică a pachetului legislativ, Moţ a negat. „Este foarte importantă consultarea judecătorilor şi procurorilor pentru că acest pachet legislativ îi priveşte în mod direct”, a spus ea.

Şerban Nicolae l-a ironizat pe Tudorel Toader şi a spus că ar trebui să-şi facă timp în agendă să vină şi la aceste dezbateri. De altfel, Nicolae a cerut ca ministrul Justiţiei să vină pe 25 aprilie la dezbateri.

„Situaţia nu mai poate fi prelungită. Este inadmisibil să se lucreze de atâta vreme şi să nu se ştie ce se va modifica. Vă rog să-i transmiteţi domnului ministru la şedinţa din 25 aprilie am solicitat prezenţa domnisie sale, ora 14:00“, i-a cerut Şerban Nicolae secretarului de stat de la Ministerul Justiţiei.

UPDATE Potrivit unor surse politice, senatorii ar putea ajunge la un consens privind prelungirea termenului de adoptare sau respingere al legii. Astfel, senatorii ar solicita ca adoptarea tacită su aibă loc după 45 de zile, ci după 60 de zile, în condiţiile în care nu au început dezbaterile pe fond, iar pe 25 aprilie e termenul de adoptare tacită a proiectului de lege în primă Cameră. 

UPDATE Începutul şedinţei Comisiei juridice a Senatului a întârziat cu aproape un sfert de oră. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a venit nici de această dată la dezbatere, fiind trimisă în schimb Sofia Moţ, secretar de stat în acest minister. 


Comisia juridică a Senatului a amânat, pe 21 martie, la cererea ministrului Justiţiei, pentru data de 11 aprilie, dezbaterea proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a solicitat, la acea dată, senatorilor din Comisia juridică să amâne dezbaterea proiectului de lege privind graţierea, arătând că se pregătesc şi alte măsuri complementare, menite să rezolve problemele din sistemul penitenciar. El susţinea, pe 21 martie, că noul pachet legislativ va fi finalizat în cel mult trei săptămâni.

Secretarul de stat în MJ, Sofia Mariana Moţ, a informat comisia, pe 11 aprilie, că pachetul legislativ se află în procedura avizării. Ea a propus ca de prevederile legii să beneficieze doar cei care execută pedepse în regim de detenţie.

Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a afirmat că propunerea secretarului de stat va fi analizată şi asumată dacă va avea susţinerea membrilor comisiei.

Amendamentele controversate

La acest proiect de lege, senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus o serie de amendamente, care prevăd, printre altele, că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar şi pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani; parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de patru ani. Ulterior, el a anunţat că ar fi dispus să îşi retragă amendamentele dacă nu există susţinere pentru ele.

Şi senatorii UDMR, Csaszar Karoly Zsolt şi Tanczos Barna, au adus un amendament prin care propun ca pedepsele pentru fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals informatic să fie graţiate, în timp ce în forma iniţiatorului acestea erau exceptate de la graţiere.

Senatorul PSD, Liviu Brăiloiu, a propus un amendament potrivit căruia în cazul deţinuţilor cu vârsta de peste 70 de ani să fie graţiate în întregime pedepsele. Însă, de graţiere nu beneficiază condamnaţii care au săvârşit anumite infracţiuni şi pentru care pedeapsa este de 10 ani sau mai mare. O condiţie pentru graţiere este ca persoana condamnată să achite despăgubirile stabilite de către instanţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite