Legea pensiilor, atacată la CCR de PNL: E o adevărată „bombă cu ceas“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan şi Ludovic Orban, doi dintre liderii PNL. FOTO Mediafax
Raluca Turcan şi Ludovic Orban, doi dintre liderii PNL. FOTO Mediafax

Partidul Naţional Liberal a contestat la CCR Legea pensiilor, considerând-o „o adevărată bombă cu ceas“ şi precizând că proiectul de lege afectează drepturile fundamentale ale mai multor categorii de pensionari şi introduce inechităţi în sistemul public de pensii.

„Legea pensiilor în forma adoptată de majoritatea PSD – ALDE reprezintă o adevărată «bombă cu ceas» pentru pensionari care trebuie oprită de către Curtea Constituţională pentru că afectează numeroase drepturile fundamentale ale mai multor categorii de pensionari şi introduce inechităţi majore în sistemul public de pensii. Cea mai mare nedreptate adusă pensionarilor de noua Lege a pensiilor este îngheţarea pensiilor în 2019 pentru că indexarea punctului de pensie cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a salariului mediu brut se amână de la 1 ianuarie la 1 septembrie în acest an.Potrivit formulei în vigoare de indexare anuală pensiilor, pensionarii ar fi trebuit să beneficieze de o creştere a pensiilor de 9% de la începutul anului, în schimb guvernarea PSD – ALDE promite o majorare de 15% doar pentru ultimele 4 luni ale anului. Asta înseamnă că PSD şi ALDE taie pensia medie a românilor de cca. 1100 de lei/lună cu aproape 100 de lei pe lună în 2019. În sesizarea înaintată de Partidul Naţional Liberal alături colegii din USR către Curtea Constituţională au fost evidenţiate mai multe încălcări flagrante ale drepturilor fundamentale”, a transmis PNL într-un comunicat de presă. 

Una dintre prevederile declarate neconstituţionale de PNL vizează condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului.

De asemenea, PNL aminteşte şi de articolul privind persoanele cu dizabilităţi. „„O altă discriminare nejustificată prevăzută în noua Lege a pensiilor este între persoanele cu dizabilităţi care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane şi nu pentru toţi cetăţenii cu nevoi speciale“, se mai arată în comunicatul de presă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite