Legea pensiilor se votează încă o dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia a solicitat demisia Robertei Anastase, președintele Camerei Deputaților, pe care o acuză de fraudarea votului. Conducerea Camerei a decis reluarea votului final la Legea pensiilor, dar PSD vrea să fie rediscutat întregul act normativ.

Scandalul mediatic generat de „fraudarea" votul de săptămâna trecută la Legea pensiilor şi ameninţările Opoziţiei cu plângerea penală au făcut ca preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să dea înapoi şi să fie de acord ieri cu reluarea votului final asupra actului normativ. Intrată în defensivă, Anastase a spus că sarcina de a număra voturile revine secretarilor de şedinţă, pasând astfel răspunderea la colegul ei de partid Sever Voinescu şi la liberalul Mihai Voicu. Deşi Biroul Permanent a stabilit reluarea procedurii de adoptare a legii, Opoziţia a continuat să facă presiuni solicitând rediscutarea întregului act normativ.

Liderul PSD, Victor Ponta, a cerut ca Roberta Anastase să nu mai aibă dreptul de a prezida şedinţa şi să numească un vicepreşedinte în locul ei. De altfel, social-democraţii vor depune plângere penală împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru abuz în serviciu şi fraudă. Liberalii au cerut şi ei demisia Robertei Anastase şi a lui Sever Voinescu.

Orban şi Oltean, împotrivă

Hotărârea Biroului Permanent a fost luată cu opt voturi pentru şi două împotrivă ale vicepreşedinţilor Ludovic Orban (PNL) şi Ioan Oltean (PDL). Orban s-a opus reluării votului invocând faptul că legea trebuie considerată „picată" din moment ce nu a fost cvorum. În schimb, Oltean a fost de părere că prin reluarea votului se creează un precedent periculos, el acuzând faptul că liberalii şi social-democraţii au aşteptat mai bine de trei zile pentru a contesta adoptarea legii.

„Contestaţia se depune imediat după vot, nu la o săptămână. Reluarea votului este doar dorinţa unora de a demonstra că nu a fost nicio eroare, să pună punct speculaţiilor, deşi a fost un vot absolut corect", a comentat Oltean.

În cadrul şedinţei conducerii Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a recunoscut că parlamentarii au o problemă de  imagine, deşi votul final fără cvorum este o „cutumă" acceptată şi de alţi preşedinţi ai Camerei.

„Era seară târziu, erau multe mâini ridicate"

Săptămâna trecută, PSD şi PNL au părăsit sala la votul final pe Legea pensiilor iar PDL, UDMR şi UNPR  au decis adoptarea legii prin ridicare de mâini şi nu prin folosirea cartelelor electronice. Roberta Anastase a anunţat că legea pensiilor a fost adoptată cu 170 de voturi favorabile, două împotrivă şi trei abţineri. Ulterior, televiziunile au difuzat imagini din care reise că în sală nu erau mai mult de 80 de deputaţi.

„Sigur, acum după ce m-am uitat peste imaginile filmate, am semne de întrebare privind numărătoarea voturilor. Dar era seara târziu, erau multe mâini ridicate şi trebuie să vă spun că există o cutumă în ceea ce priveşte votul final. Niciun lider de grup nu a contestat existenţa cvorumului", afirmă Voinescu, care i-a numărat pe parlamentarii Puterii. Liberalul Mihai Voicu a susţinut că el se ocupa doar de partea din sală în care stătea Opoziţia, care era goală.

„Este o lege mult prea importantă pentru ca asupra ei să planeze vreun dubiu", a continuat Voinescu.  Potrivit acestuia, reluarea votului nu este echivalentă pentru PDL cu acceptarea erorii. „Deşi ar fi trebuit să conteste rezultatul imediat după vot, liderii Opoziţiei au binevoit să plece", a mai spus Voinescu.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, legile ordinare sunt adoptate cu majoritatea deputaţilor prezenţi în sală, în condiţiile cvorumului legal. Legile organice, cum este şi Legea pensiilor, se adop­tă însă cu votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor.  

" Au fost 80 de deputaţi număraţi ca în Caragiale, cu două la prefectură, două la şcoala de fete. "
Victor Ponta
preşedintele PSD

" Este o lege mult prea importantă pentru ca asupra ei să planeze vreun dubiu. "
Sever Voinescu (PDL)
secretar al Camerei

" Eu nu puteam cere verificarea cvorumului. Doar liderii de grup pot face acest lucru. "
Mihai Voicu (PNL)
secretar al Camerei

image
image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite