Politică

articolul anterior articolul urmator

Legea prin care persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida la preşedinţia României, promulgată

2
4 Jul 2022 14:55:20
Autor: News.ro
FOTO: Presidency
FOTO: Presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care persoanele condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, cu excepţia cazurilor în care a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea, nu vor putea candida pentru cea mai înaltă funcţie în stat, respectiv cea de preşedinte al României

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art. 28 din Legea nr.370/2004, în sensul instituirii interdicţiei de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, prevede actul normativ promulgat de către şeful statului. 

Pe 20 noiembrie 2017, proiectul a fost respins de către Senat, însă Camera Deputaţilor l-a adoptat, decizional, pe 8 iunie 2022. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Iulian Arion
4.07.2022, 15:21:13

"persoanele condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, cu excepţia cazurilor în care a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea," Este absoluty inutila aceasta lege. Toti infractorii se vor incadra la exceptii. Exact ca necumularea salariului cu pensia. Toti specialii sunt exceptati! O lege trebuie sa aiba caracter general aplicabil, valabila pentru toti cetatenii. Cum este de exemplu legea circulatiei rutiere, Ma rog, regulament sau cum ii zice. In codul penal trebuie mentionat ca de la data ramanerii definitive a sentintei. orice condamnare este insotita de suspendarea dreptului de a candida timp de 20 de ani, pentru orice functie eligibila la nivel local, judetean sau national.

-7 (7 voturi)
Taranul Vasile
4.07.2022, 15:35:56

pai la ce ne foloseste legea asta vazand ca sunt in general condamnati DUPA stagiul de presedinte. Aviz amatorilor domnu' Iohannis.

Modifică Setările