Legea privind organizarea judiciară, adoptată de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului. FOTO Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului. FOTO Mediafax

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, Legea privind organizarea judiciară, tot în forma susţinută de majoritatea PSD-ALDE, nu în forma cerută de preşedintele Klaus Iohannis în solicitarea de reexaminare a actului normativ.

După ce deputaţii nu au ţinut cont luni de punctele de vedere ale preşedintelui Klaus Iohannie în ceea ce priveşte Legea 303/2004 privind organizarea judiciară, în Senat aleşii PSD şi ALDE au adoptat tot forma dorită de ei, 79 de voturi fiind „pentru“, iar doar 33 „împotrivă“. 

„Nu înţelegem graba cu care s-a introdus pe ordinea de zi a acestui raport. Au fost nu mai puţin de 19 puncte sesizate în cererea de reexaminare trimisă de preşedinţia României către Parlament. Vă reamitesc de raportul GRECO, pe care l-aţi uitat. GRECO spune un lucru de mare bun simţ. Oamenii ăia care sunt nişte experti internaţionali, spun că nu au primit nicio informaţie convingătoare pentru înfiinţarea acestei secţii. Sigur, eu vorbesc la pereţi acum, de ce să fiţi atenţi, dacă domnul Dragnea a dictat, dumneavoastră executaţi. Mi-aş fi dorit ca în urma întâlnirii cu Comisia de la Veneţia să aşteptăm cel puţin raportul preliminar, care vine curând. Votul nostru de azi va fi împotrivă", a susţinut senatorul PNL Alina Gorghiu Gorghiu, în plen 

În cererea de reexaminare, şeful statului a criticat mai multe aspecte ale legii, printre care obligativitatea ca hotărârile judecătoreşti să fie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării sau posibilitatea infirmării soluţiilor date de către procurorul ierarhic superior nu doar pentru nelegalitate, ci şi pentru netemeinicie.

De asemenea, una dintre preverile discutabile, dar care a trecut de controlul CCR, e înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Prin noul act normativ are loc şi creşterea vechimii necesare unui procuror sau judecător pentru a putea fi numit într-o funcţie de procuror în cadrul DIICOT, de la 6 la 8 ani.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite