Politică

articolul anterior articolul urmator

Legea securităţii cibernetice a fost adoptată  în unanimitate. Serviciile secrete au acces la informaţii de internet şi telefonie

100
19 Dec 2014 11:21:16
Autor: Mădălina Mihalache, Sebastian Zachmann

Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat,vineri, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care le permite reprezentanţilor serviciilor secrete să aibă acces la datele deţinute de furnizorii de internet şi telefonie. Practic, Parlamentul a adoptat o nouă lege Big Brother, puţin modificată.

Raportul comisiei de apărare din Senat, cu amendamente, a fost adoptat cu 95 de voturi ”pentru”, iar proiectul de lege a fost adoptat cu 92 de voturi ”pentru”. „A fost unanimitate“, a spus Ioan Chelaru, senator PSD.

În luna mai, Guvernul a iniţiat un proiect de lege privind securitatea cibernetică, pe motiv că „România este cu certitudine vizată de entităţi ostile active în mediul virtual, nivelul de securitate cibernetică fiind - în prezent -insuficient pentru a face faţă unor atacuri de nivel ridicat ori cu intenţii distructive“. Numai că Guvernul a avut grijă să le oferă structurilor de securitate posibilitatea de a avea acces la informaţii privind datele personale, lucru aspru criticat de Curtea Constituţională.

„Pentru realizarea securităţii cibernetice, deţinătorii de infrastructuri cibernetice au următoarele responsabilităţi: să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, CERT-RO şi ANCOM, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin acestora şi să permită accesul reprezentanţilor desemnaţi în acest scop la datele deţinute, relevante în contextul solicitării“, se arată la articolul 17 din proiectul de lege iniţiat de Guvernul României.

Infrastructurile cibernetice sunt definite în proiectul de lege astfel: infrastructuri din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, constând în sisteme informatice, aplicaţii aferente, reţele şi servicii de comunicaţii electronice. Alfel spus, furnizori de internet, telefonie, mail sau facebook.

Totodată, la impactul social pe care îl va genera proiectul iniţiat de Guvern, se precizează că: „proiectul de act normativ va contribui la conştientizarea publicului cu privire la natura multivalentă a spaţiului cibernetic şi la creşterea încrederii populaţiei în utilizarea Internetului“. 

Legea a trecut tacit de Camera Deputaţilor pe 17 septembrie, apoi a ajuns la Senat, iar astăzi a fost adoptată cu unanimitate de voturi, ceea ce înseamnă că Puterea şi Opoziţia şi-au dat mâna, lucru recunoscut şi de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti: „A fost o decizie politică pe care au respectat-o toate partidele“. Legea poate fi contestată, în următoarele cinci zile, la Curtea Constituţională, însă e greu de crezut că vreun partid politic va apela la acest demers din moment ce a existat unanimitate de voturi în plen. Dacă nu va trimisă la CCR, legea va pleca spre promulgare la Cotroceni, acolo unde preşedintele Klaus Iohannis are trei variante: o poate promulga, o poate întoarce, o singurtă dată, În Parlament spre reexaminare sau o poate trimite şi el la Curtea Constituţională. Aşadar, intrarea în vigoare a acestei legi, care oferă puteri şi mai mari serviciilor, stă în pixul lui Iohannis.

Alte două încercări ratate

Parlamentarii au mai adoptat două proiecte de lege în domeniul securităţii cibernetice - legea Big Brother şi legea cartelor prepay - care permitea amestecul serviciilor secrete în chestiuni privind dreptul la viaţă privată. Deşi au fost susţinute public de şeful SRI, George Maior, de parlamentari din comisia de control SRI şi chiar de şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, ambele legi au fost declarate neconstituţionale de CCR, chiar cu unanimitate de voturi. 

„Curtea a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat ca dispoziţiile Legii nr.82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale“, spuneau magistraţii CCR.

De asemenea, legea privind cartelele prepay a fost declarată neconstituţională în ansamblul său, pentru că nu oferă garanţii care să asigure confidenţialitatea datelor personale. Actul normativ declarat neconstituţional prevedea ca persoanele care deţin o cartelă telefonică prepay, precum şi cele care intenţionează să cumpere o astfel de cartelă ar fi trebuit să se înregistreze din 2015 la operatorul de telefonie cu un act de identitate. În prezent, cumpărarea sau deţinerea unei cartele telefonice prepay nu presupune prezentarea buletinului de către cumpărător.

„Dispoziţiile legii criticate nu au un caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal“, arătau magistraţii CCR, care au transmis Parlamentului să pună cele două legi în acord cu decizia Curţii. Însă Parlamentarii au ţinut legile la sertar şi vineri au votat noul proiect in iniţiat de Guvern, care ignoră practic prevederile CCR.

Preşedintele Comisiei de Control a SRI, deputatul PSD Georgian Pop, spunea, după ce legea prepay a fost respinsă de Curte: „Din păcate, în momentul de faţă, paradigma este bazată pe dihotomie. Pui, pe de o parte, dreptul la intimitate şi, în contrapondere, dreptul la securitate şi la viaţă. Dar această paradigmă este greşită. Dreptul la intimitate este respectat. Dar cu dreptul la viaţă şi la securitate ce facem?“.  

Directorul SRI, George Maior, a reacţionat şi el:  "Nu este nicio opoziţie între conceptul de drepturile omului şi securitatea individuală sau naţională. Dimpotrivă, eu cred că cel mai important drept al omului este dreptul la viaţă. Mă mir că oameni care au activat în domeniul aplicării legii, ca domnul Morar, de exemplu, care este în Curtea Constituţională, (...) nu poate privi lucrurile şi din această perspectivă", spunea atunci Maior. 

Laura Codruţa Kovesi se arată şi ea îngrijorată de hotărârea Curţii: „Pot doar să spun că această decizie ne va afecta destul de mult activitatea, în special pentru faptele de corupţie istorice, cum le denumim noi, adică fapte de corupţie care s-au petrecut în decursul anului anterior, spre exemplu, sau în decursul anilor anteriori, şi este extrem de dificil să mai obţinem astfel de informaţii“, a spus Codruţa Kovesi, la conferinţa "Towards a Gold Standard in Governance, Transparency and Anti-Corruption in Post-Communist Societies".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Iris IRIS
19.12.2014, 11:31:02

Bravo !

-22 (30 voturi)
papillon
19.12.2014, 11:56:05

Te trezisi si tu..! Suntem ascultati de câțiva ani buni. Cate procese doară nu s-au declansat in urma interceptarilor telefonice ? :))) Sau numarul enorm al angajatilor din servicii..!? Ca o paranteză, de-ar fi dispus săracu' Ceaşcă de potentialul actualelor servicii, revolutia nu s-ar fi infaptuit niciodată ! :)))) Informatia de acum nu redă decat un apendice, o extensie a situatiei..! Practic, de azi ŞTIM ca cineva are dreptu' să urmareasca si sa monitorizeze activitatea pe net..! Adik', ce pagini accesezi :))))) Pagini aurii..

+13 (25 voturi)
Dănilă Motanul
19.12.2014, 11:51:03

Sa mi ia boii de la bitzucla,daca tot au voie acum!!. Parca pana acum dormeau.....!Si asa anumite servicii mai sunt romanesti, doar cu numele !!.Daca erau romanesti ,Romania nu ajungea in halul in care se gaseste acum si bishnitzarul de TroCoceni(inca 3 zile),nu mai era reales in 2009... Sa ascultati/cotrobaiti, bineeee!!!

+7 (19 voturi)
ro ro
19.12.2014, 12:17:53

ar fi bine ca toti sa renuntam la internet se poate si fara el renuntand tot ei vor suferii mai ales companiile de profil sa se urmaresaca intre ei pana la adinci batranete

0 (10 voturi)
Dorin-Adrian Cristea
19.12.2014, 12:24:56

Scopul unei legi a securitatii cibernetice nu e acela de a asigura accesul SS la informatii de internet si telefonie ci de a GARANTA SECURITATEA TRANSFERULUI DATELOR, DE A IMPIEDICA APOLITIC O CENZURA NONUMANITARA. CAT SI DE A ASIGURA INTIMITATEA DECENTA A UTILIZATORILOR nu de a oferi privilegii maimutesti de invadare a unor spatii. Precizez cu durere in suflet ca exista nereguli peste care acesta Lege nu face decat obiectul unei investigatii judiciare. Exista o incalcare flagranta a unor libertati: trebuie luptat impotriva blocarii in retea prin asigurarea de cartele pre-pay cat si termen de valabilitate fara operator presetat acesta trebuind sa fie accesibil ca optiune prin setarea din telefonul mobil neblocat in retea. Accesul datelor confidentiale nu trebuie sa treaca de parola de securitate (oferita initial ALEATOR CONFIDENTIAL DIN FABRICA SAU SETARI) a telefonului mobil CAT SI de parola confidential aleatoare a codului PIN si alte coduri ale cartelei decat in conditii reglementate judecatoresc de lege. Aceste reglementari tin de SIGURANTA STATULUI. Trebuie in orice caz sa poti accesa separat cartela de telefon si invers. Accesul serviciilor de securitate prin telefon trebuie limitat doar la anumite fisiere etapizat.

-4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările