UPDATE Preşedintele insistă pentru adoptarea Legii prin corespondenţă şi anunţă crearea unui Consiliu Consultativ pentru românii din Diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi, de la ora 13.00, cu parlamentarii care reprezintă Diaspora, la Palatul Cotroceni. Pe agenda discuţiilor a figurat Legea votului prin corespondenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi, la Palatul Cotroceni, cu aleşii care reprezintă românii din străinătate. Potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi, subiectele abordate au inclus Legea votului prin corespondenţă, dar şi problemele de reprezentare consulară în Orientul Mijlociu, Golf şi Africa, precum şi implicarea Departamentului Românilor de Pretutindeni şi a Institutului Cultural Român în problemele românilor din străinătate.

Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a insistat, la discuţia cu parlamentarii care reprezintă Diaspora, pentru urgentarea Legii votului prin corespondenţă.

„Preşedintele României a reiterat urgenţa adoptării legislaţiei necesare pentru exprimarea dreptului de vot în cele mai bune condiţii de către toţi românii din afara graniţelor. În acest sens, şeful statului a făcut apel la parlamentarii care reprezintă Diaspora să se implice în dialogul cu reprezentanţii partidelor politice în vederea găsirii unei soluţii fezabile, simple şi cu un cost minim pentru votanţii români din afara graniţelor ţării“, se arată în comunicat.

În acelaşi timp, preşedintele a informat că va fi creat un Consiliu Consultativ pentru problemele cetăţenilor români din Diaspora, care să colaboreze cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dar şi cu ICR.  „Preşedintele României a dat asigurări că există o preocupare deosebită pentru îmbunătăţirea mecanismelor de reprezentare şi consultare a diasporei, iar Consiliul Consultativ anunţat în programul prezidenţial va fi creat. Consiliul Consultativ va fi un partener de dialog şi de cooperare pentru instituţii precum Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la Guvern şi Institutul Cultural Român pentru a îmbunătăţi performanţa lor“, se precizează în acelaşi comunicat.

Legea votului prin corespondenţă, iniţiată de PNL, a fost discutată ieri de liderii politici Victor Ponta şi Alina Gorghiu, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Tomac: Diaspora trebuie să aibă cel puţin 10 deputaţi şi cinci senatori

Partidul Mişcarea Populară a propus, recent, ca românii de peste graniţe să fie reprezentaţi de cel puţin 10 deputaţi şi cinci senatori.

La rândul său, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat că "trebuie să existe un echilibru" între nivelul de reprezentativitate a minorităţilor naţionale în Parlamentul României şi cel al reprezentării românilor din Diaspora.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite