Politică

articolul anterior articolul urmator

Legile securităţii naţionale. Scandalosul precedent al directorului SPP

14
25 May 2022 08:03:11
Raluca Boboc

Liderii PNL, PSD şi UDMR au strâns rândurile, ca urmare a indicaţiilor preţioase primite de la Cotroceni, şi-au suflecat mânecile, au îngropat securea războiului, au fumat pipa păcii, apoi au încropit o alianţă de guvernare şi au început imediat DEMOLAREA statului.

Ei, fiind ceva mai exuberanţi, dar şi iresponsabili cât cuprinde, au denumit această operaţiune ceva mai pompos. I-au spus MODERNIZARE, în măsura în care un „stat eşuat” mai poate fi modernizat.

Aşa a apărut, de pildă, proiectul de revizuire a Constituţiei care îşi propune, printre altele, schimbarea formei de guvernare şi trecerea de la republica semi-prezidenţială la cea parlamentară, astfel încât poporul să nu mai aibă dreptul să îşi aleagă preşedintele în mod direct, deşi alegerile prezidenţiale sunt singurele care au reuşit în toţi aceşti ani să stârnească cel mai mare interes în rândul electoratului. O consecinţă directă a traumelor generate de regimul comunist la nivel întregii conştiinţe colective, traume care sunt departe de a se fi vindecat şi astăzi.

Tot pe lista marilor schimbări plănuite de coaliţia lui Klaus Iohannis, care guvernează România pe ritmurile inmului Ţinutului Secuiesc, se numără şi renunţarea la cota unică şi trecerea la impozitarea progresivă. O „ţopăială fiscală” pe care majoritatea analiştilor economici o consideră inoportună în acest moment, dar care serveşte perfect intereselor şmecherilor din fruntea PSD, îngroziţi că proasta guvernare va genera partidului din Kiseleff nişte prejudici electorale imposibil de remediat în perspectiva alegerilor din anul 2024.

Un alt proiect ambiţios al actualei coaliţii de guvernare îl reprezintă schimbarea legilor securităţii naţionale, un pachet de şase legi care vizează atribuţiile şi organizarea serviciilor secrete şi armatei române. În acest sens, în urmă cu trei săptămâni, la umbra uriaşului scandal generat de numirile controversate de la Curtea Constituţională, plenul reunit al Parlamentului a votat înfiinţarea unei comisii speciale care se va ocupa cu dezbaterea proiectelor în domeniul securităţii naţionale.

Un demers care ar trebui să genereze o reformă profundă la nivelul serviciilor de informaţii şi să le aşeze în nişte parametrii ceva mai democratici de funcţionare. Cu atât mai mult, cu cât în ultimii ani de zile serviciile de infomaţii au ţinut prima pagina a ziarelor prin prisma acuzaţiilor de implicare în justiţie, politică, presă, afaceri, administraţie etc, acestea depăşind cu mult sfera cadrului legal de acţiune şi a atribuţiilor specifice.

Însă contextul politic nu este unul de natură să favorizeze democraţia şi să stopeze avântul pe care şi l-au luat serviciile de informaţii în ultimii ani de zile, disperate să acumuleze tot mai multă putere şi să exercite un control tot mai opresiv la nivelul întregii societăţi. La Palatul Cotroceni se află un preşedinte pe care serviciile îl pot juca pe degete după bunul plac, în fruntea Guvernului se află un militar sadea, adică un personaj care va juca întodeauna de partea epoleţilor, nu a democraţiei, iar Parlamentul a devenit o simplă anexă a „băieţilor din pădure”, un lucru confirmat recent chiar de Ludovic Orban, unul dintre cei mai vechi parlamentari, care afirmă că: „La noi nu ştie nimeni cu ce se ocupă serviciile secrete, iar comisiile parlamentare de control sunt o caricatură. Nu controlează nimic. Noi le zicem, la mişto, comisiile controlate de SRI şi SIE, nu comisiile de control asupra SRI şi SIE”.

Şi Ludovic Orban are mare dreptate. Pentru că cei care ar trebui să exercite aşa numitul „control civil” asupra serviciilor de informaţii poartă în spate câte un „rucsac plin cu pietre”, iar această tentativă de refomare a serviciilor demarată de o coaliţie de guvernare aflată la cheremul anumitor şefi ai structurilor de informaţii, s-ar putea să genereze un monstru cu puteri mult mai mari decât cele din prezent. Or, în codiţiile în care opoziţia parlamentară este foarte divizată şi extrem de slab pregătită profesional, singura soluţie ar fi ca reprezentanţii societăţii civile să preia rolul opoziţiei şi să participe activ la dezbaterile privind legile securităţii naţioanle. Iar unul dintre proiectele pe care ar putea să le susţină ar trebui să prevadă limitarea mandatelor şefilor de servicii.

Astfel, s-ar putea evita pe viitor o nouă situaţie abuzivă, cum este situaţia generată de directorul SPP, Lucian Pahonţu. Cel care s-a îndrăgostit atât de mult de scaunul de director al Serviciului de Protecţie şi Pază, încât a uitat să mai plece din funcţie. Deşi cel care l-a numit în fruntea acestei instituţii nu mai este de opt ani preşedintele României. Probabil, domnul Pahonţu şi-a propus să doboare orice record în materie de longevitate şi vrea să plece din fruntea SPP doar cu picioarele înainte, în formol şi cu vată în nas. Să-i urăm succes!

Lăcomia şi lipsa de caracter a domnului Pahonţu nu ar fi chiar o aşa de mare problemă, dacă SPP ar fi devenit sub conducerea acestuia un serviciu foarte performant, care livrează protecţie la standardele oferite de serviciile similare din statele europene sau SUA. Să ne amintim doar de accidentul produs de şoferul SPP al ministrului Lucian Bode. Sau de faptul că întregul guvern Dăncilă a refuzat paza asigurată de SPP. Ocupat cu jocurile şi şmenurile politice, Lucian Pahonţu a ajuns să livreze demnitarilor statului român pază şi protecţie made în Lereşti.

Dacă şefii SRI, SIE şi STS, numiţi de Traian Băsescu, au ales să plece într-o formă sau alta de la conducerea serviciilor şi nu s-au crampronat de aceste funcţii, şeful SPP a îngroşat obrazul, a luat paltonul lui Iohannis în braţe şi s-a pus la dispoziţia noului preşedinte. Onoarea şi demnitatea de general cu patru stele ar fi trebuit să îl determine pe domnul Pahonţu să se retragă din funcţie, la fel cum au procedat şi ceilalţi şefi de servicii. Josnicia şi educaţia precară l-au împins, însă, să îmbătrânescă urât. Iar Iohannis s-a pricopsit la uşa Cotroceniului cu un trădător de meserie. Pentru că cine îşi trădează primul stăpân, îl va trăda şi pe al doilea.

O reformă reală a serviciilor de informaţii ar putea genera un restart al întregii societăţi. Este puţin probabil ca dezbaterile din comisia pentru legile securităţii naţionale să genereze schimbarea de care este nevoie în acest moment la nivelul serviciilor de informaţii, tendinţa acestora fiind de a lua cât mai multă putere. Însă, pentru sănătatea democraţiei, dar şi pentru buna funcţionare a serviciilor de informaţii un precedent extrem de periculos, cum este cel generat de şeful SPP, nu ar trebui să se mai repete niciodată în România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Vanatorul/dc
25.05.2022, 08:16:47

******************* Motto: ” Sa nu te plangi ca esti strivit, daca ai ales sa fii vierme”(Immanuel Kant). Romanii sunt sigurul popor de pe planeta asta care nu se va revolta indiferent de cat de mult e mintit, exploatat, ostracizat, vândut, saracit, batjocorit si jefuit de catre un regim avand in frunte escroci imobiliari, plagiatori ordinari, tepuitori de banci, mafioti de tot felul si cozi de topor, plus de catre multinationale si alte grupari de interese mafiote anti-romanesti de-afara si din tara..! Sub presedintia lui Iohannis si guvernare liberal-pesedista, romanii au ajuns sa fie scuipati in ochi chiar la ei acasa, de catre ungurimea iredentista..! Maghiarii cu cetatenie romana intorc dosul dispretuitori atunci cand se canta imnul Romaniei si urlă sfidator imnul secuiesc cand tricolorul nostru e ridicat pe catarg, preşedintele Ungariei, Katalin Novák, dezveleste nederanjat statui de principi maghiari criminali (care au incercat sa cucereasca Moldova si Muntenia chiar în centrul istoric din Alba Iulia, si inca multe alte samavolnicii la care se dedau iredentistii din Ungaria si din UDMR se intampla aproape zilnic de cand in fruntea statului roman au fost plantati agenti straini precum escrocul imobiliar cu 17 dosare penale Klaus Iohannis (presedinte), plagiatorul ordinar Nicolae Ciuca (prim-ministru si sef PNL), tepuitorul de banci Florin Cîțu (sef Senat), ”acoperitul” Noii Securitati Marcel Ciolacu(sef PSD), si tudor-postelnicii Noii Securitati E. Hellvig(sef SRI), Gabriel Vlase(sef SIE), Lucian Pahonțu(sef SPP)..! PS Astept ca Iohannis sa dezveleasca in Budapesta statuia generalului Rusescu, cel care, in 1919, ca urmare a atacarii Romaniei de catre armata Ungariei bolsevice conduse de Bella Kun, a contraatacat, a spulberat armata Ungariei bolsevice si a cucerit Budapesta..!

-28 (36 voturi)
Vanatorul/dc
25.05.2022, 08:39:27

Uneori efectele actiunii sau inactiunii unui tradator de tara sunt mai..irefutabile decat orice proba irefutabila..! Cu Iohannis ”titular al politicii externe si al relatiilor internationale” si ”sforar” al politicii interne, a regresat sub toate aspectele : imagine, credibilitate, suveranitate..! A ajuns ”ultima gaina” a UE si pierdut tot ce se putea pierde pe plan extern si in relatiile cu UE si statele ei membre..! Au ”crescut” tarile bine reprezentate de catre titularii politicii lor externe, respectiv de catre sefi de state sau de guverne care, indiferent de ”discordia” politica interna, au aparat si promvovat cu adevarat interesul national, inclusiv prin faptul ca au refuzat sa-si denigreze propriile tari si concetatenii, si nici nu si-au pus problema nici macar o secunda a accepte sa pocneasca din calcaie in fata pulifricilor de birocrati corupti din staff-ul de la Bruxelles, atunci cand acestia incercau sa le impuna chestii umilitoare sau paguboase..! De exemplu, in timp ce Iohannis o frigea prin excursii cu ”devastatoarea” de nevasta-sa, bulgarii au reusit sa iasa din MCV si sa se pregatesca pentru intrarea in zona euro , polonezii au obținut ridicarea vizelor pentru Statele Unite, iar croatii au reusit intrarea in Schengen, iar asta nu pentru ca sunt mai putin corupti decat romanii, ci pentru ca nu au avut in fruntea statului un ”titular al politicii externe” tradator al intereselor nationale, un Iohannis..!

-29 (35 voturi)
Vanatorul/dc
25.05.2022, 08:54:54

Relatia regimului Iohannis+PSD+PNL+helvigii, pahonții si vlasii Noii Securitati cu societatea civila, cu cetatenii romani, e construita pe minciuni si coruptie mascata in ”bune intentii”..! Iar la baza ei sta..lichelismul..! Lichelism la cele doua mafii nationale, PSD si PNL, lichelism la cocalarii si smenarii lor, lichelism si la limbăii care-i perie..! Romania e tinuta pe loc de ceea ce, datorita politicienilor, rândașilor lor mediatici sau digitali si mentalitatii iobagimii lor electorale (pesediste, liberale, iohanniste, udemeriste), a devenit caracteristica nationala: lichelismul de masa. Datorita aceluiasi lichelism, pentru propagandistii celor doua mafii nationale, mafia pesedista si cea liberal-iohannist-securistica, dusmanii de ieri pot deveni imediat prietenii de azi, prietenii de azi pot deveni dusmanii de maine, si tot asa, functie de care dintre mafioti celor doua mafii natonale tradeaza, si mai ales pe cine si in favoarea cui..! Trebuie ca cineva sa aiba grave probleme la mansarda , ca sa creada ca toate manevrele si mânariile lichelelor din fruntre gruparii hegemonice mafiote Iohannis +PNL+PSD+helvigii, pahonții si vlasii Noii Securitati au vreo legatura cu ”grija fata de tara si popor”, ”interesele nationale”, blea, blea, blea, asa cum se chinuie sa ne convinga propagandistii acestui regim..! Nici vorba de asa ceva..! Toate mânăriile si manevrele jigodist-politicianiste, si tot lichelismul corifeilor regimului si al celor care se dedau la ele sau le aplauda, au legatura numai cu interesul personal al lichelelor respective, cu conservarea privilegiilor lor, si cu dorinta de a descarna pe indelete de catre ei si gastile lor mafiote leșul bugetului de stat..!

-30 (34 voturi)
Iulian Arion
25.05.2022, 09:13:35

Este incompatibila cu NATO si UE, Existenta gradelor militare in afara armatei. Un mic grup de agenti SRI se numesc brigada antiterorisata. Ei nu sunt o brigada militara de vanatori de munte de cel putin 5 000 de militari. Ei pot fi numiti brigada diverse. La munte, la mare nu conteaza. Cand teroristul de la Onesti a terorizat in public si apoi a ucis doua persoane nevinovate, seful "brigazii" antiteroriste a serei a declarat ca acel caz nu se incadra in lege. De ce nu a intervenit pentru salvarea vietii umane? "Nu se incadra in lege!" a declarat seful "brigazii" diverse din SRI. Ei bine, seful "brigazii" este General de brigada. Este un abuz creat in scopul jefuirii banului public de catre un incompetent. Auzi la el: "Nu se incadra in lege!"

-5 (11 voturi)
Iulian Arion
25.05.2022, 10:03:15

Deoarece Securitatea a fost denuntata public in Parlamentul Romaniei ca fiind organizatie terorista, ilegitima infiintata de catre ocupantul sovietic in 1949 pentru protejarea regimului totalitar, criminal comunist, Devin obligatorii: 1. Nefolosirea cuvantului "Securitate" si derivatele acestuia in denumirea oricarei legi, institutii sau functii publice 2. Eliminarea din serviciile secrete a oricarei persoane fost salariat al organizatiei teroriste Securitatea, Departamentul Securitatii, Securitatea Statului si orice alta denumire a avut organizatia in regiumul comunist. Deoarece poate fi neconstitutional, aspect controversat, trebuie incetata plata salariala sau de orice alta natura, exceptand pensia contributiva, a persoanelor pensionate.

-5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările