Politică

articolul anterior articolul urmator

Legislaţia electorală unitară

2
14 Nov 2013 13:17:48
Alina Gorghiu

La o scurtă examinare a legislaţiei electorale, identificăm rapid: lipsa de coerenţă, lipsa clarităţii actelor normative specifice, a terminologiei unitare, nesistematizarea regulilor care guvernează activitatea administraţiei electorale, în aşa fel încât sistemul normativ să fie înţeles de toţi şi, prin urmare, să fie controlat cu usurinţă.

Alegerile corecte sunt definite ca o condiţie necesară pentru o guvernare democratică, fiind modul în care cetăţenii îşi pot exprima liber voinţa, având o bază legală. Acolo unde guvernările sunt legitimate prin alegeri corecte, riscul tensiunilor nedemocratice este redus, pacea şi stabilitatea sunt menţinute mai uşor. 

Incă din anul 2008 prin raportul asupra organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul respectiv, Autoritatea Electorală Permanentă a propus unificarea dispoziţiilor legale privind listele electorale, logistica electorală, organismele electorale, campania electorală, depunerea candidaturilor, desfăşurarea votării, contravenţiile şi sancţiunile, contenciosul electoral şi obligaţiile autorităţilor publice.

Ceea ce mă îngrijorează în acest moment este lipsa unei securităţi adecvate a alegerilor, care a condus la neîncrederea cetăţenilor în corectitudinea alegerilor. La aceasta se adaugă şi faptul că alegătorii care votează de mai multe ori la acelaşi scrutin sau fără a avea acest drept nu sunt pedepsiţi în mod concret, din cauza dificultăţii probării fraudei electorale.

În prezent, există un proiect de cod electoral, înaintat de Autoritatea Electorală Permanentă, care are în vedere integrarea într-un act normativ unic a legislaţiei electorale, ca rezultat al examinării şi prelucrării acesteia prin prisma cerinţelor sociale actuale. Această iniţiativă are o importanţă deosebită, în special prin sporirea încrederii cetăţenilor în continuitatea şi durabilitatea reglementărilor electorale.

Despre toate aceste lucruri voi vorbi la Conferinţa “Legislaţie electorală unitară –o necesitate a societăţii moderne”, eveniment realizat cu sprijinul Autorităţii Electorale Permanente, ce va avea loc joi, 20 noiembrie 2013, ora 10,00, la Institutul Bancar Român. Agenda conferinţei cuprinde radiografia sistemului electoral, codificarea legislaţiei în materie, prevenirea şi combaterea fraudelor electorale, votul din diaspora.

Totodată, vor fi prezentate şi proiecte desfăşurate de către organizaţii neguvernamentale, iniţiative legislative şi uzanţe instituţionale în domeniu, activităţi de pregătire a alegerilor din 2014 şi de implicare a voluntarilor. Evenimentul este destinat reprezentanţilor instituţiilor publice, organizaţiilor neguvernamentale care au ca obiect de activitate protejarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, precum şi studenţilor şi tuturor cetăţenilor interesaţi de situaţia legislaţiei electorale şi de demersurile mediului asociativ.

 

Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Scarlat Teodor
14.11.2013, 14:10:53

Cocoana , lasa-ti simpozioanele si conferintele sunte-ti in Parlament , ave-ti puterea indreptati dracu` legislatia asta timpita cu care ne-a pricopsit base-boc . Face-ti o lege electorala CLARA care sa nu mai permita sporirera numarului de parlamentari , care si asa sunt prea multi , mariti norma de reprezentare , revizuiti Constitutia pentru ca asta se astepata de la voi !!!

-2 (2 voturi)
Marcel Panciu
15.11.2013, 10:29:44

Poate abordati in simpozionul dvs. si fondul problemei, nu doar forma. Fondul problemei este ca legislatia electorala romaneasca este facuta in asa fel incit sa favorizeze partidele mari si sa blocheze accesul partidelor mici si al candidatilor independenti. Studiu de caz, Nicusor Dan, Bucuresti 2012: Un candidat independent trebuie sa adune semnaturi de la 2% din numarul persoanelor cu drept de vot pentru a putea candida. La Bucuresti, asta inseamna vreo 36000. Spre comparatie, iti trebuie 25000 de semnaturi ca sa-ti faci un partid, si apoi poti sa inscrii citi candidati vrei. Mai departe, candidatii independenti si partidele trebuie sa atinga acelasi prag electoral, de 5%. Un partid care atinge pragul de 5% are deja asigurati 3 consilieri locali. Asta inseamna ca un consilier local are nevoie de 13000 de voturi ca sa fie ales, in timp ce unuia independent ii trebuie vreo 37000. Practic, daca votezi cu un partid, votul tau e de 3 ori mai puternic decit daca votezi cu un independent. S-a cam terminat cu egalitatea votului ca principiu, nu-i asa?

-1 (1 vot)
Modifică Setările