Leonard Orban: Alegerile anticipate n-ar face decât să prelungească criza politică din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, arată că instabilitatea politică din Republica Moldova trebuie să înceteze, iar declanşarea alegerilor anticipate nu ar face altceva decât să adâncească criza politică de la Chişinău.

Situaţia e extrem de tensionată. Pe de o parte, este bine faptul că a reuşit să fie învestit actualul Guvern. Pe de altă parte, instabilitatea se menţine şi opinia noastră e că va trebui să înceteze cât mai repede această instabilitate politică, pentru că altfel, dacă va continua această instabilitate politică, criza se va adânci, o criză profundă prin care trece Republica Moldova“, a precizat Leonard Orban, la RFI.

Consilierul prezidenţial arată că organizarea alegerilor anticipate nu este o soluţie. „N-ar face decât să prelungească perioada de incertitudine, de instabilitate, criza se va adânci. Nu vorbim doar de o criză politică, vorbim în primul rând de o criză economică, socială, cu implicaţii foarte mari pentru populaţia din Republica Moldova“, a mai spus Orban.

Întrebat când ar putea debloca România împrumutul de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, Orban a arătat că este devreme să se discute acest subiect. „Trebuie să fie realizaţi paşi importanţi de către Guvernul din Republica Moldova în direcţia reformelor. De asemenea, trebuie avut în vedere inclusiv un posibil acord cu Fondul Monetar. Am văzut că la prima şedinţă de Guvern s-a dorit solicitarea sprijinului din partea FMI. Sigur că vom fi corelaţi cu acţiunile Fondului Monetar Internaţional şi de asemenea sigur cu acţiunile diferitelor state membre ale UE în Republica Moldova“, a mai spus Orban.

România, mulţumită de noua Putere de la Chişinău

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş s-au declarat mulţumiţi de învestirea Guvernului Filip de la Chişinău, care, în opinia lor, oferă stabilitate politică în Republica Moldova, deşi mii de oameni au protestat în faţa Parlamentului Republicii Moldova exprimându-şi nemulţumirea faţă denoul Guvern. „Prin învestirea noului Guvern, care îşi declară prioritară opţiunea proeuropeană, Republica Moldova a realizat un pas important în depăşirea crizei politice. Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană “, a fost mesajul lui Iohannis, după învestirea pe ascuns a Guvernului Filip.

Guvernul Cioloş a salutat învestirea noului Guvern, dar a transmis Executivului de la Chişinău să demonstreze cu fapte orientarea pro-europeană pe care a declarat-o.  „Guvernul României îşi exprimă speranţa că noul Executiv de la Chişinău va reconfirma, prin voinţă politică şi acţiune concretă, un angajament pro-european solid şi credibil, care să conducă la aplicarea cuprinzătoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprofundarea serioasă a reformelor, precum şi la consolidarea statului de drept şi a stabilităţii macroeconomice în beneficiul tuturor cetăţenilor“, a fost mesajul Guvernului Cioloş.

Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu crede că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să joace un rol activ în Republica Moldova, chiar să lanseze o dezbatere privind unirea cu România, ca soluţie de avarie la îndepărtarea de parcursul european. „Republica Moldova are nevoie de ajutor din partea României. Preşedinţia trebuie să îşi asume fie un rol de facilitator între Moldova şi Europa, fie să deschidă un dialog spre unificare. România trebuie să monitorizeze şi să semnaleze vehement orice derapaj şi atac împotriva statului de drept al guvernării de la Chişinău“, a spus Chifu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite