Politică

articolul anterior articolul urmator

Leoreanu (PNL): Alt eşec major pentru Dăncilă: lucrările la Autostrada Unirii n-au început. Guvernul e la faza birocraţiei, deşi legea e promulgată de 10 luni

3
22 Sep 2019 14:21:58
Autor: Dan Anghel
Laurenţiu Leoreanu
Laurenţiu Leoreanu

Deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu solicită Guvernului să înceapă urgent lucrările la Autostrada Unirii, proiect rutier care ar trebui să lege Moldova de Vestul ţării. Guvernul Dăncilă a construit anul acesta doar 20 de km de autostradă. „Şi din cauza modului jalnic în care gestionează domeniul Transporturilor, căderea Guvernului Dăncilă, după trei ani de batjocură, a devenit o prioritate naţională pentru România“, susţine Leoreanu.

 „A trecut aproape un an de când preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind Autostrada Unirii care obligă Guvernul să  demareze proiectul rutier. Ce a făcut ministrul Transporturilor în acest timp? A stat în birou şi a (re)făcut studii de fezabilitate pe hârtie. Atât! Legea prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la graniţa cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut, Guvernul să asigure finanţare predictibilă, an de an, iar procedurile să demareze în termen de 30 de zile de la promulgare (noiembrie 2018).

Ce a făcut, concret, ministrul Răzvan Cuc timp de 10 luni pentru proiectul rutier atât de aşteptat în Moldova? A încheiat un contract pentru un nou studiu de fezabilitate privind tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ. Pentru tronsonul Târgu Mureş – Ditrău – Tîrgu Neamţ a fost semnat contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate, iar pentru tronsonul Tîrgu Neamţ – Iaşi sunt încă în evaluare cele patru oferte depuse. Tronsonul Iaşi – Ungheni abia a fost scos la licitaţie pentru proiectare şi execuţie. Pe scurt,  Autostrada Unirii n-a depăşit faza birocraţiei, deşi au trecut 10 luni de la promulgarea legii“, explică Laurenţiu Leoreanu. 

Deputatul PNL arată că Guvernul Dăncilă construieşte în medie doar 2,5 km de autostradă pe lună. 

„Premierul Viorica Dăncilă a pierdut legitimitatea poporului după alegerile europarlamentare, a pierdut majoritatea parlamentară, a pierdut încrederea partenerilor europeni, refuză să vină pentru un vot de validare în Parlament, dar se plânge că preşedintele Klaus Iohannis blochează activitatea Guvernului. Atacul premierul la adresa preşedintelui e cu atât mai ridicol în contextul în care ministerele care au titulari sunt modele de incompetenţă. Un caz concret: Ministerul Transporturilor, condus de Răzvan Cuc, care ignoră Legea adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în urmă cu aproape un an privind construcţia Autostrăzii Iaşi- Târgu Mureş, singura şansă prin care Estul subdezvoltat al României – incluzând şi Republica Moldova -  ar putea fi conectat la Vestul aflat în plină expansiune economică.

În luna februarie 2019, Rovana Plumb, în calitate de ministru interimar al Transporturilor, anunţa că în acest an vor putea fi daţi în trafic 180 de kilometri de autostradă. Au trecut 8 luni şi s-au deschis doar 20 de kilometri: lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Aşadar, Guvernul Dăncilă construieşte în medie 2,5 km de autostradă pe lună. Şi din cauza modului jalnic în care gestionează domeniul Transporturilor, căderea Guvernului Dăncilă, după trei ani de batjocură, a devenit o prioritate naţională pentru România“, susţine liberalul. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Manole Scarlat
22.09.2019, 14:49:43

Dar de ce nu le-a făcut PNL-ul, acum 23 de ani, că aşa a promis în 1996, când CDR a câştigat alegerile: "Dacă o veţi alege şi va veni la putere, Convenţia Democratică din România va îndeplini cu stricteţe următoarele obligaţii, pe care şi le asumă cu fermitate, în baza unor studii realiste, responsabile şi îndelungate: - În 200 de zile vor fi adoptate planuri guvernamentale prin care vor fi pietruite şi iluminate drumurile săteşti, iar în următorii 2 ani vor fi executate, cu fonduri provenite de la buget, 30% din lucrări. - În 200 de zile va fi prezentat un program guvernamental de refacere şi dezvoltare a infrastructurilor: şosele, căi ferate, aeroporturi, porturi, reţele de telecomunicaţii. Aceasta se va realiza prioritar prin utilizarea capitalului străin şi va creea numeroase locuri de muncă în domenii diverse şi în toate zonele ţării." Să continui? "- În 200 de zile vor fi elaborate proiectele pentru construirea unor cămine studenţeşti cu 10.000 de locuri, iar în următoarele 18 luni acestea vor fi date în folosinţă. - În 200 de zile vor fi stabilite măsuri legale care să garanteze o formare corectă a preţurilor la produsele şi serviciile de bază: alimente (lapte, pâine, carne), servicii publice (electricitate, apă, energie termică) şi medicamente pentru copii şi pensionari. - În 200 de zile vor fi adoptate planuri guvernamentale prin care se va asigura alimentarea cu apă a satelor, iar în primii 2 ani vor fi executate 30% din lucrări cu fonduri de la buget. - În 200 de zile vor fi adoptate planuri guvernamentale prin care vor fi conectate la reţelele telefonice satele, iar în 4 ani vor fi executate cu fonduri de la buget cel puţin 60% din racordurile telefonice săteşti. - În 200 de zile vor fi adoptate planuri guvernamentale prin care va fi asigurată conectarea la reţeaua de electrificare a tuturor aşezărilor omeneşti de pe teritoriul României, indiferent de dimensiune. - În 200 de zile vor fi înăsprite pedepsele pentru infracţiunile de omor, viol, tâlhărie şi furt, pentru infracţiunile de corupţie şi cele săvârşite de funcţionari publici împotriva intereselor cetăţenilor. - În 200 de zile va fi promovată în parlament o lege pentru reîmpărţirea teritorială şi administrativă, ţinând seama cu prioritate de judeţele şi localităţile abuziv desfiinţate - În 200 de zile va fi asigurată creşterea fondurilor bugetare destinate unor sectoare esenţiale pentru viitorul ţării: învăţământ, sănătate, cultură, cerectare, apărare. - Va fi promovată şi aplicată o lege privind declararea şi controlul averii şi veniturilor preşedintelui, parlamentarilor, membilor guvernului, primarilor." Numai minciuni...

+1 (1 vot)
Coco
23.09.2019, 01:07:54

Manolica, iar te dai in stamba. Sfatuieste PZD-ul sa-i prinda parlamentarele cu Autostrada Moldova tot in faza de studii de fezabilitate ca il vor vota moldovenii 80% ca teleormanenii! Din alta cauza combati tu, autostrada ar rupe gura "moldovenistilor" din RM ca le-ar desfiinta unul din argumentele forte ale rautatii romanilor care ii persecuta pe moldovenii din dreapta Prutului. PNL-ul nu reprezenta toata Conventia iar daca voiai sa-l combati pe criticul pzd-ului puteai sa-l intrebi daca era tot asa de vehement cand invata meserie la pzd.

bubulak
20.11.2019, 17:26:30

uite ce potential PeNaL vorbeste http://atacul.ro/2019/10/23/denuntul-care-ar-trebui-sa-l-impiedice-pe-deputatul-leoreanu/