Leoreanu (PNL): Alt eşec major pentru Dăncilă: lucrările la Autostrada Unirii n-au început. Guvernul e la faza birocraţiei, deşi legea e promulgată de 10 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu solicită Guvernului să înceapă urgent lucrările la Autostrada Unirii, proiect rutier care ar trebui să lege Moldova de Vestul ţării. Guvernul Dăncilă a construit anul acesta doar 20 de km de autostradă. „Şi din cauza modului jalnic în care gestionează domeniul Transporturilor, căderea Guvernului Dăncilă, după trei ani de batjocură, a devenit o prioritate naţională pentru România“, susţine Leoreanu.

 „A trecut aproape un an de când preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind Autostrada Unirii care obligă Guvernul să  demareze proiectul rutier. Ce a făcut ministrul Transporturilor în acest timp? A stat în birou şi a (re)făcut studii de fezabilitate pe hârtie. Atât! Legea prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la graniţa cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut, Guvernul să asigure finanţare predictibilă, an de an, iar procedurile să demareze în termen de 30 de zile de la promulgare (noiembrie 2018).

Ce a făcut, concret, ministrul Răzvan Cuc timp de 10 luni pentru proiectul rutier atât de aşteptat în Moldova? A încheiat un contract pentru un nou studiu de fezabilitate privind tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ. Pentru tronsonul Târgu Mureş – Ditrău – Tîrgu Neamţ a fost semnat contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate, iar pentru tronsonul Tîrgu Neamţ – Iaşi sunt încă în evaluare cele patru oferte depuse. Tronsonul Iaşi – Ungheni abia a fost scos la licitaţie pentru proiectare şi execuţie. Pe scurt,  Autostrada Unirii n-a depăşit faza birocraţiei, deşi au trecut 10 luni de la promulgarea legii“, explică Laurenţiu Leoreanu. 

Deputatul PNL arată că Guvernul Dăncilă construieşte în medie doar 2,5 km de autostradă pe lună. 

„Premierul Viorica Dăncilă a pierdut legitimitatea poporului după alegerile europarlamentare, a pierdut majoritatea parlamentară, a pierdut încrederea partenerilor europeni, refuză să vină pentru un vot de validare în Parlament, dar se plânge că preşedintele Klaus Iohannis blochează activitatea Guvernului. Atacul premierul la adresa preşedintelui e cu atât mai ridicol în contextul în care ministerele care au titulari sunt modele de incompetenţă. Un caz concret: Ministerul Transporturilor, condus de Răzvan Cuc, care ignoră Legea adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în urmă cu aproape un an privind construcţia Autostrăzii Iaşi- Târgu Mureş, singura şansă prin care Estul subdezvoltat al României – incluzând şi Republica Moldova -  ar putea fi conectat la Vestul aflat în plină expansiune economică.

În luna februarie 2019, Rovana Plumb, în calitate de ministru interimar al Transporturilor, anunţa că în acest an vor putea fi daţi în trafic 180 de kilometri de autostradă. Au trecut 8 luni şi s-au deschis doar 20 de kilometri: lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Aşadar, Guvernul Dăncilă construieşte în medie 2,5 km de autostradă pe lună. Şi din cauza modului jalnic în care gestionează domeniul Transporturilor, căderea Guvernului Dăncilă, după trei ani de batjocură, a devenit o prioritate naţională pentru România“, susţine liberalul. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite