Lia Olguţa Vasilescu măreşte lefurile ca la Radio Erevan: „Creşterea salariilor va avea loc pe următorii patru ani, în medie cu 56%“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat, luni seară, pe Facebook, faptul că salariile bugetarilor vor creşte în medie cu 56%, însă în următorii patru ani. Lămuririle vin după ce Ministerul Muncii a început, luni, discuţiile cu sindicaliştii pe proiectul Legii salarizării unitare.

„Ca sa fiu foarte clară, deşi aveam senzaţia ca s-a înţeles şi ca e logic: creşterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situaţii în care salariile sub 4000 lei, care se dublează, pe medie, să depăşească salariile care sunt acum în plata la 7000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la alta. De altfel, observ că rugămintea ca anexa cu salariile din Armată şi Ordine publică să nu fie dată presei pană nu devine finală ca urmare a negocierilor a rămas doar deziderat şi a "scăpat" în presă. De acolo oricine poate vedea cum se calculează salariile pana în 2021. Cu precizarea că anexa nu e finală, până nu avem acordul final cu sindicatele şi nu se aprobă în parlament. P.S. Cine are neclarităţi poate citi programul de guvernare“, a scris Lia Olguţa Vasilescu pe contul de Facebook. 

Lia Olguţa Vasilescu susţinuse că salariile bugetarilor mai mici de 4.000 de lei se vor dubla, prin legea salarizării unitare. 

Întrebată cu cât se vor majora veniturile potrivit noii legi a salarizării, Olguţa Vasilescu a spus că „sunt mai multe praguri”. „Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari”, a adăugat ministrul.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că drepturile angajaţilor trebuie respectate, pentru că dacă îi pui să muncească 320 de ore şi îi plăteşti pentru 160 de ore, apar frustrările şi inechităţile salariale.

Dumitru Coarnă a spus, la finalul negocierilor de la Ministerul Muncii, la care au participat ministrul Muncii, ministrul Afacerilor Interne şi ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, că sindicaliştii sunt de acord cu principiile proiectului Legii salarizării unitare, dar  trebuie găsite soluţii la solicitarea lor de aplicare a sporurilor la nivelul salariului minim actual, de 1.450 de lei, şi nu la cel de încadrare din 31 decembrie 2009.

Liderul sindical a spus că numai într-o lună, de când sunt mişcări sociale, poliţiştii şi jandarmii au lucrat suplimentar aproape 120 de ore, „normă care nu mai poate fi recuperată în natură, pentru că nu avem efectivele necesare să acordăm aceste drepturi în natură”.

În urma discuţiilor de luni s-a mai stabilit formarea unui grup de lucru la care să participe şi specialişti din cadrul instituţiilor militarizate, ai căror angajaţi nu pot adera la mişcări sindicale. Discuţiile vor continua marţi cu sindicaliştii din sănătate, iar în zilele următoare, cu reprezentanţi celorlalte categoriile sociale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite