Surse: Bolojan anunţă miercuri dacă va candida sau nu la şefia PNL. Lider PNL: „Predoiu a lăsat de înţeles că se va retrage şi-l va susţine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PNL din Ardeal s-au întâlnit, vineri, la Cluj, pentru a decide pe cine vor susţine la Congresul din luna iunie. Organizaţiile din Ardeal au încercat să-l convingă pe Ilie Bolojan să candideze la şefia partidului, însă acesta a amânat răspunsul pentru miercuri, potrivit unor surse participante. De asemenea, Cătălin Predoiu, candidat la şefia PNL, a lăsat de înţeles că se va retrage şi-l va susţine pe Bolojan dacă va candida.

UPDATE Surse participante la întâlnirea de la Cluj au declarat pentru Adevărul că Ilie Bolojan le-a spus că le va da răspunsul final privind candidatura miercuri, după alegerile din organizaţia PNL Bihor. „Până acum el refuza când se purta discuţia asta. Acum, nu prea mai are ce să facă. Organizaţiile puternice i-au spus că îl susţin. Şi Predoiu a lăsat de înţeles că în cazul candidaturii lui Bolojan se va retrage şi îl va susţine“, au declarat surse politice pentru Adevărul. 

Mai mult, un mesaj pe care s-au axat cei strânşi la Cluj a fost acela că trebuie să fie încheiate jocurile de culise şi „Cooperativa“, adică oamenii care cu toate că au rezultate slabe la alegeri reuşesc să ajungă în funcţii de conducere din partid sau din stat, în urma unor negocieri, uneori chiar şi cu adversarii politici. „Un mesaj important este că în curând vom stârpi Cooperativa. Uşor, uşor, trebuie să ne revenim şi noi şi să ne apucăm de reconstrucţia partidului“, au mai precizat surse politice pentru Adevărul.


Liberalii din Ardeal - mulţi dintre ei proveniţi din vechiul PDL - vor încerca vineri, la Cluj, să-l convingă pe Ilie Bolojan să candideze la funcţia de preşedinte al PNL. „De două luni tot tragem de Bolojan. La un moment dat, a părut că acceptă să intre în cursă, dar între timp s-a răzgândit din nou. Azi e întâlnirea decisivă. Dacă nu acceptă, avem o variantă de rezervă“, a declarat, pentru Adevărul, un parlamentar PNL din Ardeal. 

Potrivit altor surse politice din PNL, varianta de rezervă ar fi următoarea: Ilie Bolojan să candideze în echipă cu Ludovic Orban. Orban pentru funcţia de preşedinte, aşa cum a anunţat deja, iar Ilie Bolojan pentru secretar general, o funcţie pe care a mai ocupat-o anul trecut. Astfel, voturile organizaţiilor din Transilvania şi Vestul ţării -  cele mai importante ale PNL- nu se vor risipi între mai mulţi candidaţi. 

Sursele citate au mai spus pentru „Adevărul“ că Ilie Bolojan ar vrea să-l susţină pe Ludovic Orban pentru că ţine cu orice preţ ca la şefia PNL să nu ajungă Cristian Buşoi, cel care a fost reales preşedinte al PNL Bucureşti şi care îşi va anunţa candidatura la şefia partidului în curând. Bolojan, alături de Alina Gorghiu, a fost printre cei care l-au criticat pe Buşoi în şedinţa în care acesta a fost ales secretar general interimar al partidului. Atunci, Bolojan şi Gorghiu i-au reproşat lui Buşoi că se bazează pe sprijinul „cooperativei“ pentru a prinde o funcţie de conducere.

Potrivit unor surse din PNL, conflictul dintre Buşoi şi Ilie Bolojan s-ar fi reaprins săptămâna trecută, după ce Cristian Buşoi a declarat, la Adevărul Live, că Ilie Bolojan „este un foarte bun primar şi administrator, dar nu a avut poziţii pe teme de Justiţie şi de economie. A respins mai degrabă ideea unei candidaturi, alţii îl promovează mai mult decât o face domnia sa“. 

Astfel, o eventuală susţinere a lui Bolojan pentru Ludovic Orban ar avea dublu impact: pe de o parte, cu voturile organizaţiilor din Vest, Orban ar avea cele mai mari şanse să câştige partidul. Pe de altă parte, Ilei Bolojan ar prelua funcţia de secretar general chiar de la Cristian Buşoi, deci ar fi şi o victorie simbolică împotriva „cooperativei“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite