Politică

articolul anterior articolul urmator

Liberalii „se bat“ să aducă Universitatea lui Soros, surghiunită de la Budapesta, în România

19
6 Apr 2017 18:13:19
Autor: Radu Eremia
Manifestanţi protestând faţă de închiderea CEU. FOTO EPA
Manifestanţi protestând faţă de închiderea CEU. FOTO EPA

Doi dintre cei mai puternici primari ai PNL, Gheorghe Falcă şi Ilie Bolojan, au anunţat că sunt dispuşi să facă o ofertă pentru Universitatea Central Europeană (CEU) pentru a veni în România, fie la Arad, fie la Oradea, în condiţiile în care Ungaria a adoptat o lege prin care instituţia de învăţământ înfiinţată de miliardarul George Soros ar putea fi închisă.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a transmis, joi, rectorului Universităţii Central-Europene, creată la Budapesta de miliardarul american George Soros, o scrisoare de solidaritate şi o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, unde pune la dispoziţie două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătraţi pentru procesul educativ, cazarea studenţilor şi servirea meselor. 
 
„Constatând îngrădirile care au loc astăzi în Ungaria faţă de Universitatea Central- Europeană, am transmis o scrisoare de solidaritate şi o ofertă de recolcare în Arad. Oraşul nostru face parte din aceeaşi cultură central-europeană, credem în aceleaşi valori care au făcut ca această universitate să aibă motivaţia de a educa generaţii întregi. Mulţi români, chiar şi arădeni, au studiat aici, de aceea am convenit să trimitem această ofertă din partea unui oraş cu acces foarte bun, având autostradă, cale ferată pan-europeană şi aeroport internaţional", a declarat Falcă.
 
Primarul Aradului a precizat că municipalitatea a găsit două clădiri pe care le poate oferi universităţii din Budapesta, una de 4.000 de metri pătraţi care are parter şi două etaje, ce ar putea fi folosită pentru procesul educativ, dar şi un cămin studenţesc cu 75 de camere, care are peste 2.000 de metri pătraţi şi include spaţii pentru servit masa. Conform lui Falcă, universitatea ar urma să primească spaţii şi în Cetatea Aradului, în momentul în care obiectivul va intra în circuitul civil, peste câţiva ani.

Bolojan nu se lasă mai prejos 
La scurt timp după oferta lui Falcă, un mesaj asemănător a fost transmis şi de primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.„În condiţiile în care Ungaria şi-a modificat legislaţia privind funcţionarea instituţiilor de învăţământ acreditate şi în alte ţări, ceea ce va face ca Universitatea Central Europeană (CEU) să nu mai poată funcţiona la Budapesta, cred că ar fi o idee bună să facem o ofertă acestei universităţi de prestigiu pentru a funcţiona în viitor la Oradea. Am câştiga un centru de excelenţă cu deschidere internaţională pentru oraşul nostru şi am dovedi încă o dată vocaţia central-europeană a oraşului Oradea“, scrie Bolojan pe Facebook.
 
Guvernul ungar a propus săptămâna trecută un proiect de lege care să reglementeze universităţile străine din ţară. Liderii CEU spun că universitatea lor este vizată în mod special şi au avertizat că este posibil să fie nevoiţi să o închidă, ceea ce a dus la ieşirea în stradă a mii de persoane la Budapesta.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Marcel Cristea
6.04.2017, 18:21:53

Romanians think they're smarter than everybody else.

+2 (2 voturi)
ovidiu preda
6.04.2017, 18:29:16

nu degeaba s-a intilnit ciolos cu bolojan, oamenii lui soros

+1 (3 voturi)
marmotul marmotul
6.04.2017, 18:44:16

reciclam tot ce arunca la gunoi ungurii...nu-i rau...

+1 (3 voturi)
Manole Scarlat
6.04.2017, 20:30:07

*marmotul marmotul: Nu reciclăm, ne otrăvim.

0 (4 voturi)
Manole Scarlat
6.04.2017, 20:31:42

Ce-ar fi să le facă românii o ofertă lui Falcă şi Bolojan să se care din ţară ?

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările