Politică

articolul anterior articolul urmator

Liberalismul postdecembrist, de la Brătieni la Florin Cîţu

7
7 Oct 2021 15:57:36
Deutsche Welle

Nenumăratele sciziuni în rândul PNL de-a lungul a treizeci şi unu de ani ridică un mare semn de întrebare în ceea ce priveşte acurateţea materialului politic de sorginte liberală.

Liberalii au avut cel mai sinuos parcurs dintre toate formaţiunile politice postdecembriste care au luat startul la cursa pentru câştigarea puterii în România fără Ceauşescu – pe de o parte, partidele aşa-numite „istorice“, reinventate după decembrie ’89, anume PNŢ, PNL şi PSDR, iar pe de altă parte emanatul FSN, cel care a chemat la ospăţul „comunismului cu faţă umană“ şleahta de foşti nomenclaturişti ai PCR, securişti, miliţieni, militari, toţi cu multe stele pe umeri şi actori ai confiscării jertfei inocenţilor pe altarul, credeau ei, al unei dimineţi libere de comunism, dar care în realitate s-a dovedit a fi tribuna nu a neocomunismului, cum prea adesea auzim, ci a comuniştilor pursânge cu voie de a zburda liber într-un regim nu doar permisiv, ci chiar încurajator furtului la scară naţională, fără opreliştea Justiţiei, ceea ce sub dictatură nu fusese posibil.

Am punctat mercurialul cadrelor Frontului Salvării Naţionale moşit de Ion Iliescu şi camarila lui pentru a vedea, pe parcursul acestei anamneze a istoriei postdecembriste a liberalilor, că trunchiul viguros al fostului regim dictatorial al lui Ceauşescu a rodit şi mlădiţe liberale, ţărăniste ori social-democrate (a nu se confunda Partidul Social Democrat Român al lui Sergiu Cunescu cu PSD-ul lui Iliescu, Văcăroiu, Năstase, Dăncilă, Dragnea, Ciolacu).

Explicit, infiltrările securisto-feseniste în arealul partidelor istorice, nu de puţine ori chiar în proximitatea conducerii centrale, au fost extrem de facile, şi asta datorită sprijinului venit din interiorul acestor formaţiuni politice, revendicate de la Brătieni, în cazul PNL, şi de la Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, în cazul PNŢ.

Treizeci de ani de liberalism turmentat. Sau comandat?

Partidul Naţional Liberal va fi reconstruit imediat după confiscarea puterii politice de către Ion Iliescu şi Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN), care după trei luni de gestaţie se va încarna în partidul FSN şi va câştiga la un scor zdrobitor alegerile din 20 mai 1990.

Radu Câmpeanu alături de Dan Amedeo Lăzărescu, Dinu Zamfirescu şi alţi foşti deţinuţi politici liberali vor reconstrui partidul Brătienilor, care timp de aproape o jumătate de secol a fost interzis de regimul comunist. Dar în scurt timp apele vor începe să se tulbure în rândul liberalilor pre- şi postdecembrişti.

La jumătatea anului 1990, din trunchiul PNL se va desprinde o facţiune în fruntea căreia se vor afla Dinu Patriciu, Horia Rusu, Călin Popescu-Tăriceanu, Andrei Chiliman, Radu Boroianu, construcţie politică ce va fi botezată Partidul Naţional Liberal-Aripa Tânără (PNL-AT), care va participa la masa puterii executive în guvernul Petre Roman.

Partidul istoric condus de Radu Câmpeanu va guverna alături de Frontul Salvării Naţionale în prim-ministeriatul lui Theodor Stolojan, „independent“ din partea FSN-Iliescu, având în CV mai multe funcţii în cadrul Ministerului de Finanţe al Consiliului de Miniştri al PCR.

Controversatul, să-i spunem doar aşa, Theodor Dumitru Stolojan va fi ales preşedinte al PNL în 2002, pentru ca un an mai târziu să bată palma cu Traian Băsescu, şeful PD, şi să formeze construcţia politică Alianţa Dreptate şi Adevăr (ADA), viitorul PD-L. Se ştie cum înaintea alegerilor prezidenţiale din 2004 au curs şiroaie lacrimile lui Băsescu în timpul episodului „dragă Stolo“, acesta din urmă retrăgându-se din cursa pentru Cotroceni în favoarea confratelui marinar de la Anvers.

În treizeci şi unu de ani de liberalism pe pământ românesc am avut facţiuni peste facţiuni, aripi peste aripi: PNL-Aripa Tânără, Partidul Liberal Democrat, PNL-Tradiţional (înfiinţat de Dan Amedeo Lăzărescu), liberalii aventurierului politic Crin Antonescu, cel care a bătut palma cu Victor Ponta, formând împreună o alianţă politică contra naturii, USL (dar dacă a fost de fapt o alianţă curat-naturală, construită de puterea din umbră, anume de facţiunea fostei Securităţi care se afla atunci la putere?).

Şi încă alte aripi şi aripioare liberale: Alianţa pentru România (ApR) a lui Meleşcanu, tot os liberal, care de altfel în 2002 a

fuzionat cu PNL, ALDE condusă de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, PNL-ul lui Orban, PNL-ul lui Cîţu.

Umbrele trecutului vinovat

Nu putem ocoli faptul că o parte dintre foştii deţinuţi politici liberali, ca de altfel şi lideri ţărănişti, preoţi, foşti demnitari, legionari au semnat pactul cu diavolul, devenind informatori ai Securităţii sub presiunea bătăilor şi a şantajelor care vizau libertatea şi siguranţa familiilor lor. Sau, în unele cazuri, de bună voie şi nesiliţi de nimeni. Doar două exemple:

Primul: liberalul Alexandru Paleologu a fost primul om de cultură care în primele luni după decembrie ’89 a mărturisit că a colaborat cu Securitatea, fiind racolat în temniţa de la Botoşani în 1963 „sub presiunea şantajului, bătăilor şi a umilinţelor“. Şi-a cerut iertare în public.

Al doilea: fruntaşul liberal Dan Amedeo Lăzărescu, un domn în adevăratul sens al cuvântului şi tatăl vitreg al oportunistului politic Călin Popescu-Tăriceanu, a recunoscut că a colaborat cu Securitatea într-o emisiune la TVR, cu mulţi ani în urmă, în care l-a avut ca interlocutor pe ziaristul Cristian Tudor Popescu.

Fostul ziarist din conducerea ziarului Adevărul, via Scânteia, a relatat, într-o emisiune la Digi24 din aprilie 2019, un fragment din dialogul pe care l-a avut atunci cu liberalul Amedeo Lăzărescu. Îl redau integral:

L-am întrebat pe dl senator Lăzărescu: „Aţi colaborat cu Securitatea?“ A spus: „Da, am colaborat. Făceam note informative despre diverşi – cunoştinţe, prieteni – şi le dădeam la Securitate. Asta la începutul anilor ’50, înainte de a fi arestat“. „Ce se întâmpla cu cei pe care îi turnaţi?“ „Ajungeau în temniţă sau la Canal, dar rog să se consemneze că banii pe care îi primeam în urma acestor turnătorii, în urma acestor note informative pe care le dădeam despre oamenii ăştia, îi dădeam familiilor celor trimişi la Canal“.

Cinism dezinvolt sau asumarea seniorială a delaţiunilor pe bani cheş în faţa a milioane de telespectatori? Sau poate vocalizele senectuţii, după ce D.A. Lăzărescu a reconstituit umăr la umăr cu Radu Câmpeanu Partidul Naţional Liberal?

Prin cele două exemple nu vreau să arunc o anatemă asupra Partidului Naţional Liberal. Mai sunt şi altele, printre care îl regăsim, de pildă, pe Mircea Ionescu Quintus, cel care a condus PNL din 1993 până în 2001, dovedit de CNSAS a fi fost colaborator al Securităţii, dar albit de Curtea de Apel Bucureşti că nu ar fi făcut poliţie politică.

Nenumăratele sciziuni în rândul PNL de-a lungul a treizeci şi unu de ani ridică un mare semn de întrebare în ceea ce priveşte acurateţea materialului politic de sorginte liberală.

PNŢ a dispărut de pe scena politică pentru că fesenismul şi securismul s-au temut cu adevărat de ascensiunea partidului lui Corneliu Coposu. PNL a rămas însă în picioare pentru că mulţi lideri, de-a lungul timpului, s-au dovedit a fi maleabili, ba chiar servili, ştiindu-se şantajabili din cauza unui trecut vinovat.

George Arun - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

vVv
7.10.2021, 16:18:55

Domnul autor nu are altceva in meniu. Atata stie, sa dea in Iohanis si PNL si sa-i ridice in slavi pe labilii de la USR. Bun asa! Eu sunt doar cel care nu prea intelege fericirea USR-ista in conditiile in care au ajuns sub 10% si in jumatate cat hAUR... De parca nici n-ar fi din vina lor... Ce sa-i faci, daca-i superi pe "competentii" Voiculescu si Stelian Ion, ne luam jucariile si plecam. Asa, ca sa ne batem pe umeri unii pe altii.

-17 (21 voturi)
No Mercy
7.10.2021, 16:31:42

(Motto: ”PNL - un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta.”- A. Popescu) ”Liberalismul” PNL-ului iohannist-neosecuristic e o ”gogoasa” cu care sunt indopati babuinizatii regimului, o minciuna uriașă uluitor de tupeista, atat sub aspect doctrinar-ideologic, cat mai ales al practicii guvernamentale si legislative (de cea cultural-educationala nici nu mai vorbesc!) E pur si simplu gargara pentru urechile ”trepanaților” pe care propaganda de tip iohannist-securist-maoist-bruxelleza ”i-a prostit” mai ceva decat ”ii prostea” propaganda comunista a lui Ceasusescu pe ”brigadierii” CAP-urilor. Lipsit total de dimensiunea liberala si nationala pe care inca le mai avea cat de cat inainte de preluare partidului de catre Noua Securitate si marioneta ei Klaus Iohannis, PNL-ul a ajuns ”bratul politic” al globalismului neo-marxist in Romania, si agentura a ”progresismului” miscarii LGBTQ+, devenind practic o organizatie infractionala dirijata de afara cu ajutorul unor de ”drone” penale, fripturiste si traseist-liber-schimbiste precum Iohannis, Cîțu, Mihai Chirica, Dan Vîlceanu, Rares Bogdan, etc. Discutam despre o organizatie infactionala profund anti-nationala si anti-romaneasca, care executa cu rigurozitate cazonă (”intocmai si la timp”) ordinele premergatoare si necesare colonizarii tarii, ordine primite de la guverne straine (Germania si Franța, indeosebi), plus deciziile devastatoare venite de la UE (devastatoare pentru interesele Romaniei, pentru economia ei, pentru avutia ei nationala, pentru suveranitatea ei, pentru ființa ei nationala si sanatatea morala si sociala a vietii de familie, asa cum a fost consacarata milenii de-a randul de legaturi si sentimente traite de barbatul si femeia care intemeiaza impreuna o familie), decizii luate de politrucii si birocratii corupti din staff-ul de la Bruxellles, politruci si birocrati in fata carora ”dronele” penale neo-fanariote precum Iohannis, Cîțu, Bogdan Rares si alti corifei ai Imposturii Tupeiste care se numeste ”liberalism de tip penelist” pocnesc din calcaie si se ploconesc ca niste executati docili, complet lipsiti de demnitate si patriotism. Cert este ca in prezent Romania si romanii nu mai au nici aparatori si nici conducatori care se le apere, traditiile, cultura, identitatea, demnitatea, suveranitatea si interesele nationale, si asta pentru ca ”sefii liberalismului romanesc”, adica corifeii actualului regim aflat la butoanele banului public , al legiferarii si al relatiilor externe se inchina steagului globalismului politico-financiar-mafiot anti-national si anti-românesc, slujind totodata si drapelul Curcubeului LGBTQ+. Tricolorul, grija fata de interesele tării si oamenilor ei, respectul pentru traditiile crestinesti in care au fost nascuti, crescuti si educati, si sacrificiile facute de inaintasi pentru ca Romania sa devina o natiune demna si suverana, nici nu mai exista pentru ei, pentru ”liberalii”..PNL-ului iohannist-cîțulist-neosecuristic! Cultura, educatia si tot ce tine de indentitatea nationala..? Mofturi..! Da..! Ăsta e ”PNL-ul” iohannist-cîțulist-neosecuristic! O pata de rusine pe obrazul istoriei devenirii si existentei noastre ca natiune crestina, demna si suverana - deziderat in numele caruia generatii de romani au platit pretul suprem. Si pentru ce l-au platit? Pentru ca in prezent, o gasca de neo-fanarioti penali si cozi de topor care-si spun in bataie de jos ”liberali” si ”partid national”, odata ajunsi fraudulos, ilegitim si cu ajutor strain la putere, sa ne vanda imediat pe nimic, doar pentru a face pe placul guvernelor straine si al gruparilor globaliste transfrontaliere politico-mafiote, anti-nationale si anti-romanesti, care i-au plantat la conducerea Romaniei..! Eroii neamului, care prin martiriul lor au facut posibila existenta Romaniei ca natiune, se rasucesc in morminte..!

-14 (14 voturi)
Paun Al
7.10.2021, 20:29:35

In democratia romaneasca de dupa 90 "liberalismul, social democratia, modelul suedez... " au fost si sunt doar niste etichete, doar gardul vopsit in spatele carora s-au aranjat marile interese ale grupurlor clientelar- mafiote.. In opozitie liberalii au strigat 3 ani, ca daca vin la guvernare, vor face reforme, vor eficientiza aparatul birocratic si cheltuielile, vor elimina pensiile speciale( in 30 de zile).. Dupa ce au venit la guvernare.. au mai angajat peste 11 mii de clienti politici, amate, amanti, rude.. au impartit clientelar bani, sinecuri si reesurse .. si nu au facut nimic din ceea ce au promis.

+17 (17 voturi)
Lucian Pufu
8.10.2021, 09:24:33

Da, era nevoie de PNL, e nemaipomenit sa stai tot timpul in tabara castigatoare, fie ea PSD fie PNL. Uneori, atunci cand dusmanul e puternic, poti chiar sa-i unesti, vremelnic (si sa-i numesti USL) ca sa poti pune mana pe putere. Dupa aia renunti la "alianta" si montezi iarasi piesa cu inamicul politic, acaparand toata scena politica. Ce te faci daca vine unul nou in politica? Aia e o problema si atunci trebuie sa apelezi la solutii extreme, adica dai foc la tara si il acuzi pe ala ca a pus focu'. Iohannis (in rolul lui Nero) e papusa care a aprins chibritu'. Dar nu stie sa cante, e o flasneta dezacordata care repeta intr-una: USR e de vina, USR e de vina. Sper sa-i stea in gat pana la urma.

+16 (16 voturi)
MV R.
8.10.2021, 09:51:07

D-le Lucian Pufu,cu certitudine avem de-a face la ora actuală de o „Aceeași Mărie cu altă pălărie!”,în cazul PSD și PNL:două alcătuiri politice cu nume diferite și năravuri gemene,ambele alcătuiri îmbătrânite în rele din plin. Și dl.Iohannis își face praf și pulbere dramul de stimă cu care își putea încheia al doilea mandat.E foarte posibil să ajungă să se discute(dacă nu chiar să se pună în fapt) o suspendare a sa,din aia dusă la „bun sfârșit”,de care matrozul nu a avut parte.

+15 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările