„Liberalul” Tăriceanu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Era apreciat, la începutul anilor „90”, alături de Patriciu, ca o veritabilă speranţă liberală. Potrivit reţetei, în prim-pas s-au retras pentru pregătirea terenului de afaceri după care, reîntorşi pe scenă, dar negăsindu-şi locul potrivit, rup PNL-ul şi înfiinţează PNLAT (aripa tânără).

Revine în PNL unde urmează o ascensiune fulminantă, culminând cu funcţia de prim-ministru al alianţei DA. Trădează alianţa (2006) şi subordonează guvernarea liberală PSD-ului. De atunci şi până azi profesează o concepţie potrivit căreia, liberalismul de dreapta poate face casă trainică cu socialismul de stânga.

În realitate, nu gândirea doctrinară îi conduce paşii, ci aspiraţia maladivă la putere căreia îi sacrifică orice principialitate politică.

Această evoluţie explică cu limpezime poziţia şi atitudinea pe care o adoptă azi. Coagularea dreptei într-o fază de evoluţie social-politică încă tributară populismului stângist presupune efort şi răspundere. Ea nu se face numai în perspectiva cuceririi puterii, ci, esenţial, pentru a asigura un sănătos exerciţiu democratic. Un astfel de proces presupune efort solidar, indiferent de costuri sau sacrificii. Acest lucru pare a-l fi înţeles (în sfârşit) Antonescu şi - până la această oră - masa liberală. Dimpotrivă, poziţia adoptată de Tăriceanu sacrifică efortul de unitate. Ea cauţionează în continuare o stângă care îl are drept părinte antemergător pe Iliescu. Cu ce şanse?

Din colaborarea cu Ponta câştigă amândoi. Atraşi de mirajul puterii, deja un număr de parlamentari, primari şi alţi demnitari se regrupează în jurul lui Tăriceanu. Nu numai că îşi vor păstra poziţiile de până acum dar, iminent, vor fi asociaţi - din nou - la guvernare, ceea ce va avea efectul unui magnet. Vor dobândi poziţii şi putere. La rândul lor, Ponta şi PSD îşi vor consolida deopotrivă majoritatea parlamentară printr-un neo-USL ca şi terenul electoral în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Li se vor alărura şi alţii ( ex. PP-DD) ademeniţi de acelaşi miraj al puterii. Nu va fi nici o problemă derivând din asocierea în cârdăşie cu penalii, cu sabotorii consecvenţi ai justiţiei şi statului de drept. Considerentele de moralitate politică n-au căutare într-o astfel de viziune.

image

Desen de Vali Ivan

Nu mai puţin, relaţia devenită dubioasă dintre Antonescu şi Iohannis le dă apă la moară. Ea a creat haos şi nesiguranţă. Încrederea totală că prezenţa şi aportul lui Iohannis revigorează şi fortifică partidul pare a fi în cumpănă în optica lui Antonescu, ceea ce explică gestul său de oprire la mijlocul drumului. Suficient ca masa liberală să fie bulversată, dezorientată, cu consecinţe deloc favorabile efortului de unificare a dreptei.

Actorii înşişi ai procesului de coalizare şi unificare dau dovadă de nesiguranţă, de orientare strategică greşită. S-a recunoscut, nu e momentul oportun şi copt pentru o fuziune între PNL şi PDL. Cu atât mai puţin cu restul formaţiunilor de dreapta. Cu toate acestea se insistă formal  pe idee, infuzând nelinişte şi nesiguranţă în rândul susţinătorilor pe teme ca orientarea doctrinară, modul de organizare a procesului de conducere, zestre politică, denumire etc., spunându-se în acelaşi timp că până în toamnă precum şi după, se va merge pe o coaliţie. Atunci de ce graba cu fuziunea născătoare de atâtea întrebări neliniştitoare? Dacă adăugăm şi atmosfera creată de dispute de felul celor dintre Ungureanu şi Udrea, dintre Blaga şi Băsescu, ca şi între alţii, dacă adăugăm şi abziceri şi demisii de felul celor din PMP, obţinem registrul cenuşiu care subminează dreapta şi oferă oportunităţi de reuşită cuplului Ponta-Tăriceanu.

În fine, o chestiune de maximă urgenţă: anunţarea definitivă a candidaţilor (eventual candidatului) la preşedinţie şi demararea în forţă a campaniei. Deja Ponta se află într-un semnificativ avans. S-a apreciat cu suficient temei că pulsul actual al electoratului ar încredinţa o uşoară majoritate în favoarea dreptei. Rostul de căpetenie al ÎNTREGII drepte este să stimuleze şi să valorifice această oportunitate. Când şi dacă ea va deveni realitate, probabil se va replia şi dl.Tăriceanu.

     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite