Liberalul Tăriceanu critică bugetul Guvernului PNL-PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier încearcă să capitalizeze potenţialele nemulţumiri ale parlamentarilor liberali care nu vor primi fonduri din partea Guvernului condus de Victor Ponta

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, ieri, la şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL, că proiectul de buget pregătit de Guvernul Ponta nu poate fi pus în practică. El a adăugat că proiectul de buget ar trebui modificat pentru a nu înrăutăţi situaţia din economie. De altfel, Tăriceanu şi-a detaliat rezervele la finalul Delegaţiei Permanente. „Eu am spus foarte simplu că este un buget care nu-mi inspiră optimism şi că mi-aş dori mai mult, pentru PNL, pentru USL, pentru Guvern, pentru ce facem noi pentru ţară. Nu ştiu dacă în următorii 15-20 de ani România se va mai regăsi în situaţia de a mai avea o majoritate atât de puternică“, a explicat fostul premier.

El a menţionat că a propus reducerea cheltuielilor din capitolele bugetare, colectarea eficientă a impozitelor şi combaterea evaziunii fiscale. Tăriceanu a adăugat că ar fi optat pentru o negociere cu oficialii europeni pentru majorarea marjei de deficit bugetar cu 1%, fonduri care să fie folosite pentru dezvoltare.

„Eu cred că o misiune puternică care să meargă la Bruxelles să discute cu Olli Rehn pe acest subiect ar fi necesară în aşa fel încât să găsim o marjă de manevră suplimentară prin majorarea deficitului bugetar cu cel puţin 1% din PIB, cu condiţia şi cu angajamentul din partea României ca acest deficit bugetar suplimentar să fie utilizat exclusiv pentru relansarea economică, pentru investiţii“, a mai susţinut Tăriceanu.

MIZA DEZBATERILOR
În replică, Crin Antonescu a susţinut că trebuie să se facă distincţia între ceea ce-şi doreşte Guvernul şi ceea ce e realizabil. „După semnarea tratatului de guvernanţă fiscală, după măsurile luate la nivelul UE, pur şi simplu FMI, în ciuda insistenţelor pe care Guvernul le-a făcut, nu poate accepta o asemenea majorare de deficit. Oricum, în negociere s-a obţinut o majorare, cred, de 0,4 a deficitului“, a susţinut Antonescu.

Chiar dacă este împachetată în argumente de natură economică, disputa dintre cei doi lideri PNL are o componentă politică importantă. Bugetul va ajunge cel mai probabil miercuri în Parlament şi va fi dezbătut în perioada următoare. Cu un deficit bugetar redus, premierului Victor Ponta îi va fi aproape imposibil să accepte toate amendamentele parlamentarilor, chiar dacă ei provin din USL.

Parlamentarii din PNL ale căror amendamente au fost respinse şi cei care îi susţin din partid vor forma un grup de nemulţumiţi, devenind potenţial susţinători ai lui Tăriceanu, aflat în conflict cu Antonescu.

Nemulţumirile lor pot fi capitalizate la Congresul PNL din 22-23 februarie. În interiorul partidului, Antonescu are o susţinere puternică şi este greu de crezut că până la Congres se va forma o masă critică pentru debarcarea acestuia. În schimb, existenţa unui număr mare de nemulţumiţi va creşte sprijinul pentru ideile unor dintre adversarii lui Antonescu. Astfel, Tăriceanu a propus, ieri, că alegerile în congresul PNL ar trebui să se facă în mod uninominal pentru funcţiile de conducere, deoarece listele prevăzute în actualul Statut nu dau posibilitatea afirmării unor „voci cu rezonanţă“.

În prezent, vicepreşedinţii partidului sunt aleşi pe o listă propusă de preşedinte, odată cu acesta. Dacă sistemul s-ar schimba, lideri precum Călin Popescu Tăriceanu care nu au şanse să îl învingă pe Antonescu pot câştiga, individual, lupta pentru un post de vicepreşedinte. 

Săgeţi între Antonescu şi Chiliman

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că dacă el va fi reales la şefia partidului, pentru Andrei Chiliman ar trebui să fie o chestiune de demnitate dacă mai rămâne în partid după congres. „Una ca asta, adică grozăviile pe care domnul Chiliman le-a spus despre mine în fruntea PNL, nenorocirile de necuprins pe care eu le provoc acestui partid nu pot fi rezolvate aşa, printr-o sancţiune administrativă. Facem un congres, să discutăm acolo“, a explicat Antonescu.

Primarul PNL al sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, ieri, că este „fals“ faptul că ar face tot posibilul să iasă din PNL sau să fie dat afară, precizând că nu crede că va fi exclus din PNL, partid în care „e loc pentru toată lumea“.

„Nu eu am fost cel care a spus că nu este loc şi de Chiliman şi de el în partid, ci a spus-o domnul Antonescu. Eu cred că într-un partid ca PNL e loc pentru toată lumea. Nu numai pentru dânsul şi pentru mine, dar şi pentru prietenii mai noi pe care i-a adus în partid şi i-a pus pe liste“, a comentat Andrei Chiliman.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite