Politică

articolul anterior articolul urmator

Guvernul vrea să modifice finanţarea programele naţionale de sănătate

17
25 Jan 2020 20:03:30
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Prin modificarea unui alineat, Guvernul Orban va liberaliza complet accesul spitaltelor şi clinicilor private la fondurile pentru programele naţionale de sănătate.

Potrivit Libertatea, pe site-ul Ministerului Sănătăţii se află în transparenţă decizională un proiect de ordonanţă de Guvern care aduce mai multe modificări la legea sănătăţii. Mai exact, se schimbă alineatul 52c), care va duce la schimbări majore în privinţa finanţării sănătăţii. Astfel, sume de zeci de milioane de euro vor putea să plece spre privat.

Până acum, clinicile şi spitalele private puteau să participe la programele naţionale de sănătate, coodonate de CNAS, doar atunci când era depăşită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program. Prin noua modificare, furnizorii privaţi sunt puşi exact pe acelaşi plan cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program.

Conform ORS, peste un sfert din fondurile alocate programelor naţionale de sănătate în Bucureşti în perioada 2018-2019 sunt contractate de spitale sau clinici private.


În anul 2019, în Capitală au fost implementate programe naţionale de sănătate curative în valoare totală de 235,765,235.765.270 de euro, din care 62.253.264 euro au fost contractate de furnizorii privaţi de servicii medicale. În 2018, valoarea totală a fost de 177,286,366 euro, din care 48,323,073 euro au revenit furnizorilor privaţi, mai arată raportul ORS.

În cazul dializei şi al radioterapiei, implicarea privaţilor este justificată, deoarece sistemul public pur şi simplu nu deţine capacitatea necesară pentru a acoperi cum trebuie aceste programe. Este un gol suplinit, în baza legii actuale, care spune că furnizorii privaţi pot prelua nevoile acoperite de sistemul public. Şi în programele de oncologie (inclusiv cel de cost-volum în care sunt decontate cele mai scumpe medicamente) spitalele/clinicile private joacă un rol semnificativ.

 

Programele derulate de CNAS sunt o foarte importantă sursă de venit pentru spitalele publice. Dacă spitalele private sunt orientate spre maximizarea profitului, programele sunt însă menite tocmai să sprijine pacienţii care nu şi-ar permite din propriul buzunar tratament extrem de scumpe: precum intervenţii cardiovasculare sau tratamente de cancer. Marea majoritate a programelor naţionale există pentru că e nevoie de finanţare suplimentară de la stat şi sunt pe arii patologice unde nu se face profit, pe oncologie sau chirurgie cardiovasculară etc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Adrian Foangǎ
25.01.2020, 20:22:13

Ca de obicei, tot saracul va avea de suferit. PNL oricum doar asta face: da acum ciolan celor care au contribuit cu bani in multii ani cat au stat astia in "opozitie".

+4 (4 voturi)
MV R.
25.01.2020, 20:27:21

Dacă este adevărat,PNL se sinucide.

+4 (4 voturi)
Constantine Constantine
25.01.2020, 20:37:46

Important e ca niste sume uriase de bani ajung unde vor ei.OU va fi asumata? Sa te joci cu sanatatea oamenilor de dragul renovarilor legislatiei e revoltator.

+4 (4 voturi)
Aspida
25.01.2020, 20:38:08

. o manieră de legalizare a sifonării unor sume – mai mari sau mai mici – din banul public alocat sănătății… și, mai grav, bolnavul –are sau nu– trebuie să plătească, chiar dacă … a cotizat o viață exact pentru servicii de sănătate «publică»… garantată… 😭 nu poate să plătească – sistemului nu-i pasă! 🐵♒️

+2 (2 voturi)
zero
25.01.2020, 20:44:15

La moarte cu asistatii!!! Aia cu pensii speciale sunt tratati gratis!!!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (17)