Politică

articolul anterior articolul urmator

Licheaua tranziţiei

12
24 Aug 2014 21:22:23
Mihail Neamtu
Dan Voiculescu şi Adrian Năstase
Dan Voiculescu şi Adrian Năstase

Un sfert de veac, lichelele roşii au prădat ţara în haită. Prudente în apărare şi nesăţioase la atac, ele au adus mahalaua în centrul cetăţii, au regizat falimente, au inventat false privatizări, s-au dedat minciunii propagandistice şi picurat otravă sulfuroasă peste sufletele noastre.

Licheaua! N-a auzit nici o silabă din vechiul apel decembrist, adresat clanului foştilor activişti. A preferat să sfideze orice decalog, implementînd grăbit „socialismul cu faţă umană.” 

Când a fost debarcată prin ruleta electorală, licheaua s-a făcut că moare puţin. Ne-a lăsat să credem în perenitatea pudorii şi eficacitatea bunului simţ. Fals: licheaua tranziţiei s-a antrenat pentru eternitate.

Deşi a semnat la tinereţe tratatul ideologic de neagresiune cu URSS, licheaua este astăzi perfect europeană. În orice loc (citeşte partid) şi în orice timp (citeşte opoziţie ori guvernare), licheaua refuză „maniheismul” contestărilor vehemente şi te invită la „dialogul constructiv” sau „dezbaterea de idei.”

Nu poate îndura mai ales pasiunea istoriei recente pentru trecutul atât de incert al României postcomuniste. Chemată la parchet, licheaua îşi face blog, se duce la vânătoare, joacă tenis ori dă interviuri pentru revistele mondene.

Fără să ceară cuiva iertare, licheaua are dreptul pe viaţă la amnistie sau imunitate. Întrebată de averi ilicite, ea suspină în apărarea propriei familii. Licheaua tranziţiei simte româneşte: îşi protejează copiii, soţia sau mătuşa. Licheaua are nu doar fraze lungi sau tablouri, ci şi lacrimi de scos la vânzare.

N-aş vrea să jignesc regnul felinelor spunând că licheaua ştie să cadă mereu în picioare. Poate doar metafora dantescă e mai potrivită, căci lichelele tranziţiei bântuie precum „dracul amiezii”, se întorc legiune şi stăruiesc ca smoala în cazanul pedepselor finale.

Licheaua năpârleşte în registru estetic. Instinctul supravieţurii transformă prieteniile dintre lichele într-un troc plin de nuanţe: aurul masiv al brăţărilor dacice nu va fi confundat cu aurul suflat al ceşcuţelor chinezeşti. Trimisă la zidul plângerii, licheaua cumpără indulgenţe ori ticluieşte un alt partid al „salvării naţionale.” Privită în ochi, te ocoleşte cu dispreţul unui viitor candidat la preşedenţie.

Un sfert de veac, lichelele roşii au prădat ţara în haită. Prudente în apărare şi nesăţioase la atac, ele au adus mahalaua în centrul cetăţii, au regizat falimente, au inventat false privatizări, s-au dedat minciunii propagandistice şi picurat otravă sulfuroasă peste sufletele noastre.

Licheaua ne iubeşte şi vrea, mai presus de orice, să ne reprezinte. O vom lăsa, oare?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Iulian Ene
25.08.2014, 02:09:59

"Un sfert de veac, lichelele roşii au prădat ţara în haită. Prudente în apărare şi nesăţioase la atac, ele au adus mahalaua în centrul cetăţii....." Mahalaua era deja acolo instalata temeinic de vreo 45 de ani, a avut loc o schimbare de personal numai. Referinta la bratarile dacice miroase a incercare de seducere a curentului dacist, unul pagubos din punctul meu de vedere.

Constantin Pavelescu
25.08.2014, 07:42:49

„O vom lăsa, oare?”... Depinde... Acest „vom” este foarte general. Să luăm depildă textul de față: Un text pentru unii un truism, pentru alții doar un atac. Pentru unii o reacție de bun-simț, pentru alții o infamie. Pentru unii remarcabil, pentru alții detestabil. Unora nu le pasă, pe unii îi mobilizează, pe alții îi plictisește, iar zdrobitoarea majoritate nici nu-l citesc pentru că nu-i interesează. Pentru ei contează punga cu făină căreia de doi ani îi tot duc dorul... În plus, acest „vom” mai este și relativ. Pentru că n-are prea mare importanță ce gîndim NOI atîta timp cît jocurile și socotelile le fac Ei. Și ca să nu ne amăgim prea tare, pînă una-alta trăim într-o țară în care grosso modo Gîdea înseamnă totul iar Neamțu nimic... E noaptea minții dar... asta e...

+2 (2 voturi)
Popescu Ion
25.08.2014, 08:06:42

„Licheaua ne iubeşte şi vrea, mai presus de orice, să ne reprezinte. O vom lăsa, oare?” Întrebarea este insidioasă, manipulatoare, înșelătoare, oblică, perfidă, trăgătoare în piept, nesinceră, vicleană sau cum vreți să-i mai spuneți, dle Neamțu. Pentru că degeaba nu vrem noi s-o lăsăm. „Licheaua” s-a divizat, ca un germen patogen, în „de stânga” și de „dreapta”. Pe orice am pune votul, tot vom păți necazul. Ne trebuie un antibiotic, dar mă tem că și pentru dvs. ar fi toxic...

0 (2 voturi)
tampa_killer
25.08.2014, 09:37:38

problema este ca uneori aceasta lichea rosie si-a schimbat haina si s-a vopsit . Si-a ascuns astfel sub un strat extrem de gros de minciuna, fatarnicie si coruptie, statutul de lichea securista si comunista.. din toaleta de campanie, un personaj care pana atunci daduse dovada de o dreapta opinie , topaia asemeni unei alte cunoscute lichele rosii pentru ca licheaua vopsita chiar parea altceva...

+2 (4 voturi)
Scarlat Teodor
25.08.2014, 15:27:25

Cred ca am citit o AUTOBIOGRAFIE a numitului neamtzu - presh de partid .

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările