Lider AUR: Romii sunt o „plagă socială” iar „bărbaţii nu caută în femeie luciditatea”. De ce a fost dat afară din Uniunea Scriitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Lavric, unul dintre liderii AUR. FOTO Aktual24.ro
Sorin Lavric, unul dintre liderii AUR. FOTO Aktual24.ro

Uniunea Scriitorilor se dezice de afirmaţiile lui Sorin Lavric, lider al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), intrată de curând în Parlament, care afirmă că romii sunt o „plagă socială” şi bărbaţii nu caută în femei deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea”, şi anunţă că acesta "în mod firesc" nu va mai face parte din organizaţie.

În timpul campaniei electorale, Sorin Lavric, scriitor şi doctor în filosofie, a căpătat notorietate în urma unor comentarii rasiste, sexiste şi ofensatoare la adresa femeilor şi a minorităţilor.

El a scris în cartea "Decoct de femeie" (apărută la Editura Ideea Europeană) că "niciun bărbat nu caută în femeie deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea". Despre romi spune că sunt o "plagă socială". 

Prin urmare, conducerea Uniunii Scriitorilor din România "a luat act cu stupoare de declaraţiile politice radicale pe care dl Sorin Lavric, proaspăt parlamentar, le-a făcut, cu privire la cadrul democratic în care se desfăşoară viaţa politică din ţara noastră. Respectivele opinii şi atitudini reprezintă punctele de vedere personale ale lui Sorin Lavric şi nu angajează în niciun fel Uniunea Scriitorilor din România", se arată într-un comunicat al Uniunii Scriitorilor transmis News.ro. 

"Menţionăm că, în urma implicării sale politice, relaţiile contractuale ale dlui Sorin Lavric cu Uniunea Scriitorilor din România şi revista „România literară”, în mod firesc şi necesar, iau sfârşit. Ca uniune de creatori în domeniul literar, Uniunea Scriitorilor din România este o instituţie democratică, reunind scriitori din toate etniile care trăiesc în ţara noastră, ale căror drepturi le apără şi le promovează. Uniunea nu face politică partizană", potrivit comunicatului. 

"Respingem orice tentativă de destructurare a cadrului democratic şi orice atac la adresa minorităţilor naţionale, religioase etc. şi condamnăm orice formă de discriminare. Prin urmare, ne delimităm, ca breaslă, de declaraţiile şi atitudinile politice ale dlui Sorin Lavric, invitându-l să reflecteze la implicaţiile lor nocive pentru democraţie şi pentru atmosfera din spaţiul public", a mai transmis Uniunea Scriitorilor. 

Sorin Lavric a candidat la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat din partea Alianţa pentru Unirea Românilor Neamţ. 

Sorin Lavric s-a născut la 27 noiembrie 1967, la Turnu-Severin. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, Institutul Medico-Farmaceutic „Carol Davila" (1987-1993) şi Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti (1991-1996). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (2005).
Scrieri: "Cartea de Crăciun" (Humanitas, 1997); "Ontologia lui Noica. O exegeză" (Humanitas, 2005); "Noica şi Mişcarea Legionară" (Humanitas, 2007), Traduceri (împreună cu Bogdan Mincă): Martin Heidegger, "Parmenide" (Humanitas, 2001); "Martin Heidegger, Problemele fundamentale ale fenomenologiei" (Humanitas, 2006).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite