Lider PNL: Datoria publică a ajuns la 40%. Trebuie să spunem stop cheltuielilor absurde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hilde Brandl, preşedinte al Organizaţiei Oamenilor de Afaceri Liberali din Bucureşti. FOTO David Muntean
Hilde Brandl, preşedinte al Organizaţiei Oamenilor de Afaceri Liberali din Bucureşti. FOTO David Muntean

Hilde Brandl, preşedintele Organizaţiei Oamenilor de Afaceri Liberali din Bucureşti, atrage atenţia că situaţia în ceea ce priveşte datoria publică e îngrijorătoare, fiind aproape de 40%, ceea ce înseamnă că atât guvernanţii, dar mai ales Parlamentul să acţioneze cu prudenţă.

„Datoria publică calculată de Ministerul de Finanţe în luna mai este de 39.9% din PIB, ceea ce înseamnă că astăzi am depăşit deja pragul de 40%. Procentele vor creşte şi mai mult până la finalul anului, pe fondul scăderii economiei care a lovit întreaga planeta şi inclusiv România. Simpla scădere a PIB-ul României duce la o creştere a ponderii datoriei publice iar în acest timp continuăm să împrumutăm miliarde de euro preponderent pentru a plăti cheltuielile necesare existenţei statului. Asta nu poate continua la nesfârşit”, atrage atenţia Hilde Brandl, preşedintele Organizaţiei Oamenilor de Afaceri liberali din Bucureşti.

Reprezentanta liberalilor susţine că de vină sunt fostele guverne care nu au fost cumpătate. „Guvernele din ultimele decenii au îndatorat enorm România prin  imprumuturi dincolo de cele necesare investitiilor, care ar avea sens, iar totul părea a fi ţinut sub control deoarece economia creştea si zecile de miliarde de euro adunate la datoria publică erau “ ascunse “ de politicieni în creşterea PIB-ului. Uneori acestia chiar modificau modul de calculare a Produsului Intern Brut, aşa cum a făcut PSD în ultimii ani, pentru a prezenta o scădere a datoriei publice, deşi guvernele lor împrumutau zeci de miliarde de euro. Toată această minciună nu poate fi ascunsă la nesfârşit, datoria publică creşte şi o dată cu ea cresc şi dobânzile plătite de români”, arată Brandl.

„Primul impuls al socialiştilor este să ne spună că trebuie să găsim modalităţi de a aduce noi bani la buget. Fals. Soluţia nu este ca Statul să bage şi mai mult mâinile în buzunarele românilor şi ale antreprenorilor prin marire de taxe si impozite. Dacă se va întâmpla asta, românii vor găsi noi motive pentru a pleca să muncească sau să facă afaceri în alte ţări. Soluţia este ca Statul să găsească variante viabile prin care să-şi scadă cheltuielile, fie că vorbim de comasarea unor instituţii, fie că vorbim de desfiinţarea altora fie chiar de o reformă administrativă reală care să conducă la reformarea si comasarea a sute de primării al căror rol primordial acum este acela de a plăti salarii primarului şi a încă unor angajaţi, fără ca cetăţenii care plătesc taxe şi impozite să aibă vreun câştig real”, spune liderul liberal.

„Tratatul de la Maastricht stabileşte o limită maximă a datoriei publice de 60% din PIB, însă România este un caz special, căci este ţara din UE care plăteşte cele mai mari dobânzi la datoria acumulată. Dacă ne gândim doar la prezent, am putea să mai continuăm cu excesele bugetare câţiva ani de acum încolo. Dacă însă nu vrem să lăsăm copiilor noştri o ţară îngropată în datorii, o ţară în faliment şi în imposibilitatea de a se mai împrumuta de undeva, atunci trebuie să spunem stop acestui dezmăţ cât mai repede”, atrage atenţia Brandl.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite